Must Do Reasoning Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

New-Pattern-Reasoning-Questions-for-RRB-PO-Exam

Reasoning is a game of wits and presence of mind! Yes, it is true and it might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions of what to attempt and what to leave. And for same we are providing you question as per the 47 days study plan for RRB. To Practice more with these new pattern Reasoning Question for RRB PO Exam 2017.

Directions (1-5): In each of these questions the symbols &, @, #, % and $ are used with different meanings as follows.

I. ‘P & Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
II. ‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
III. ‘P # Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’.
IV. ‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
V. ‘P $ Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
In each question, four statements showing relationships have been given, which are followed by four conclusions I, II, III and IV. Assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true.

Q1. Statements: M@N, N$O, O&P, P#Q
Conclusions:
I. Q$O
II. Q@O
III. M$O
IV. Q#M
(a) I and III are true
(b) II and III are true
(c) III and IV are true
(d) I and II are true
(e)None of the above

S1. Ans.(b)
Sol. M ≤ N < O ≥ P = Q

Q2. Statements: A#B, B&C, C % D, E$D
Conclusions:
I. A&C
II. E$B
III. B % D
IV. A % D
(a) None is true
(b) I and II are true
(c) II and III are true
(d) I, II and III are true
(e)All are true

S2. Ans.(e)
Sol. A = B ≥ C > D > E

Q3.Statements: A&B, B$C, C@D, D % E
Conclusions:
I. B % E
II. A&D
III. B@E
IV. A$D
(a) Either I or III is true
(b) Either II or IV is true
(c) II and III are true
(d) Either I or III and either II or IV are true
(e)None IS true

S3. Ans.(d)
Sol. A ≥ B < C ≤ D > E

Q4. Statements: A % B, B@C, C&D, D#E
Conclusions:
I. C % E
II. A&C
III. A$C
IV. B#D
(a) Either II or III is true
(b) Only I is true
(c) Only IV is true
(d)I and II are true
(e)None of the above

S4. Ans.(a)
Sol. A > B ≤ C ≥ D = E

Q5. Statements: T % U, U&V, V$Z, Z@X
Conclusions:
I. T&V
II. T % V
III. X&V
IV. X % V
(a) I and III are true
(b) II and III are true
(c) II and IV are true
(d) All are true
(e)None of these

S5. Ans.(c)
Sol. T > U ≥ V< Z ≤ X

Q6. If a ‘Bus’ is called ‘Car’, ‘Car’ is called ‘tractor’, ‘tractor’ is called ‘ship’, ‘ship’ is called ‘airplane’, ‘airplane’ is called ‘Laptop’ and ‘Laptop’ is called ‘computer’, which of the following can fly?
(a) Ship
(b) Airplane
(c) Laptop
(d) Tractor
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol.

Q7. In certain code language, ‘te da kani’ means ‘mark is in genes’, ‘sepo lo ni’ means ‘genes are not harm’ and ‘ba da fute’ means ‘mark is through experience’. What does ‘ka’ stand for in that code language?
(a) genes
(b) through
(c) mark
(d) in
(e) harm

S7. Ans.(d)
Sol.

Directions (8-11): Study the following information to answer the given questions.

In a certain code, ‘ze lo ka gi’ is a code for ‘may spend some cash’, ‘fe ka so ni’ is a code for ‘he made good cash’, ‘ni lo da so’ is a code for ‘he may be good’ and ‘we so ze da’ is a code for ‘be good spend habit’.

Q8. Which of the following is the code of ‘may’?
(a) so
(b) da
(c) lo
(d) ni
(e) Cannot be determined

S8. Ans.(c)
Sol. may= lo

Q9. What does the code ‘ze’ stand for?
(a) some 
(b) may
(c) be
(d) habit
(e) spend

S9. Ans.(e)
Sol. ze= spend

Q10. Which of the following is the code of ‘good’?
(a) so
(b) we
(c) ze
(d) lo
(e) fe

S10. Ans.(a)
Sol. good=so

Q11. ‘habit of cash’ may be coded as
(a) ka da fe
(b) weka so
(c) ja da we
(d) kawe sx
(e) jakaze

S11. Ans.(d)
Sol. habit of cash= ka we sx

Directions (12-13): Read the given information carefully and answer the given questions.

Each of the six candidates P, Q, R, S, T and U has got different marks in PO Pre Exam out of 100. R got more marks than T but less than U. Q got less marks than only P. T does not get least marks. T gets 50 marks. The one who got third highest marks gets 63.

Q12. Whose marks could possibly be 49 ?
(a) S
(b) Q
(c) P
(d) R
(e) U

Q13. Which of the following marks represents possible mark of R?
(a) 65
(b) 48
(c) 67 
(d) 61 
(e) 63

Solution (12-13):
P > Q >U(63) > R > T >S

S12. Ans.(a)
Sol. S

S13. Ans.(d)
Sol. 61

Q14. A certain amount was distributed among six persons– A, B, C, D, E and F. B received more than only A. F received more than B. F received less than C. E received more than C but he did not get the highest amount. Who among the following received less amount than C?
(a) Only A and F
(b) Only A and B
(c) Only B and F
(d) A, B and F
(e) None of these

S14. Ans.(d)
Sol. D > E > C > F > B > A

Q15. Jay is taller than Vinod who is shorter than pramod. Usha is taller than Priyanka but shorter than Vinod. Pramod is shorter than Jay. Who is the tallest of them all? 
(a) Priyanka
(b) Vinod
(c) Pramod
(d) Jay 
(e) None of these

S15. Ans.(d)
Sol. Jay >Pramod>Vinod>Usha>Priyanka

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF