New Pattern English Questions For RBI Grade B 2017 Exam

Dear Students,
English Questions for Dena Bank PO Exam 2017

English Section is a topic quite dreaded by candidates taking the bank examsThough the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such quizzes, we will provide you all types of high-level questions.

Directions (1-15): In each of the following questions, there are four sentences or parts of sentences that from a paragraph. Identify the sentence(s) or part(s) of sentence(s) that is/are correct in terms of grammar and usage (including spelling, punctuation and logical consistency). Then, choose the most appropriate option.

Q1. A. Sometimes, we think we are only the people with problems.
B. Our problems override other considerations; we can't think beyond our own vexations.
C. When we see a small dampness on our wall we scurry to get them repaired and corrected, 
D. but we don't think of people whose homes have been washed away by the rage of the rain gods.
(a) A and B
(b) B and D
(c) C only
(d) C and D
(e) None of the above

S1. Ans.(b)
Sol. Answer Option B. B and D. In A ‘only’ is misplaced; “we are the only people…” In C, the pronoun ‘them’ is inconsistent (in number) with its antecedent’ a small dampness’; ‘it’ is the correct pronoun.

Q2. A. Chen Jianping repeated again on twitter something her fiancé said 
B. about anti-Japan protests getting violent, and added, "Charge, angry youth!"
C. For this she was sentenced one year in a labour camp.
D. Twitter is banned in China, but its easy to use blocked sites with simple internet tricks.
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) B and D
(e) None of the above

S2. Ans.(b)
Sol. Answer Option B. B only. In A ‘repeated again’ is redundant. ‘repeated’ is correct. In C, ‘sentenced one year…’ is incorrect; ‘sentenced to one year…’ will make it correct. In D, its is used instead of it’s.

Q3. A. The Great Pacific Garbage Patch, is gyre of marine litter in the central North Pacific Ocean.
B. The patch extends over a very wide area, with estimates ranging from area
C. the size of the state of Texas to one larger as the continental United States;
D. however, the exact size is unknown.
(a) A and D
(b) B and C
(c) C only
(d) D only
(e) None of the above

S3. Ans.(d)
Sol. Answer Option D. D only. In A ‘gyre’ needs a determiner before that ‘a gyre’ would be correct. In B ‘ranging from an area…’ would be correct. In ‘as large as’ or ‘larger than’ would correct the part. “larger as” is incorrect.

Q4. A. At media agency Mindshare's Mumbai office
B. sit a team of ninety-three individuals
C. who's only focus is the consumer giant Hindustan Unilever.
D. In fact, this unit occupies an area the size of most mid-sized agency's in this country.
(a) A only
(b) A and C
(c) A and D
(d) B and C
(e) None of the above

S4. Ans.(a)
Sol. Answer Option A. A only. In B, The verb ‘sit’ for the subject ‘team’ is incorrect. It should be ‘sits’. In C, who’s has to be replaced with ‘whose’. In D agency’s is incorrect, it should be agencies.

Q5. A. One of the classroom exercise I conduct with my Persuasive Communication students
B. at IIMA is taken from Kurukshestra war.
C. I ask a student to be Kunti, other to be Karna.
D. Kunti has to persuade Karna to leave Duryodhana and join the Pandavas.
(a) A only
(b) A and B
(c) C and D
(d) D only
(e) None of the above

S5. Ans.(d)
Sol. Answer Option D. D only. A should be corrected to ‘one of the …exercises’. B has to include the definite article” the Kurukshetra war”. C should be corrected “another to be…” D has no error.

Q6. A. The debasement of currencies, particularly US dollar, has given gold,
B. perceived a monetary unit, a leg up with the metal slated to record it's tenth annual gain,
C. the longest since 1920's. With the US Federal Reserve set to pump $600 billion
D. through purchase of debt, more money is expected to chase commodities such as gold.
(a) A and D
(b) A and C
(c) C and D
(d) D only
(e) None of the above

S6. Ans.(d)
Sol. Answer Option D. D only. A must include the definite article before US dollar-the US dollar. B has two errors: ‘perceived as a monetary unit” and it’s vs its. C is incorrect: since 1920’s is incorrect, it should be corrected to since the 1920s – the is necessary and no apostrophe for the plural of years.

Q7. A. Three years have passed since Dr. Ira Kalish, global research head, Deloitte, visited India.
B. But the changes in modern trade are all too apparent to Kalish.
C. There has been well-publicised expansions and scale backs.
D. Some have taken a fall, and others picked pace.
(a) A and B
(b) B and C
(c) C and D
(d) D only
(e) None of the above

S7. Ans.(a)
Sol. Answer Option A. A and B are correct. The verb in C must be “there have been…” In D, the correct idiom would be “picked up pace”.

Q8. A. The world of luxury is innovating in ways which strike an emotional chord with the effluent buyer.
B. And the elite are not complaining.
C. Vishakha Doshi Director Marketing & Communication Entrack distributors for Montblanc India says that people identify with the core values of such legends.
D. "Each of the limited edition luxury writing instrument pays tribute to icons and is a collector's pride."
(a) A, C and D
(b) B only
(c) All are correct
(d) All are incorrect
(e) None of the above

S8. Ans.(b)
Sol. Answer Option B. B only. Sentence A uses effluent (flowing out) instead of affluent (wealthy). B is correct – the collective noun the elite is considered as individuals, hence the plural verb is correct. C is not punctuated at all – it requires commas this way: “Vishakha Doshi, Director, Marketing & Communication, Entrack, distributors for Montblanc India says that people identify with the core values of such legends.” D is incorrect in “each of the …… instrument.” It should be “each of the … instruments.”

Q9. A. NRIs does not include a person who has gone out of India on employment, business or vocation,
B. or any other purpose for an uncertain period.
C. Also, a person who has come to stay in India other than employment,
D. business or vocation, or on any other purpose for an uncertain period.
(a) A, C and D
(b) B only
(c) All are correct
(d) All are incorrect
(e) None of the above

S9. Ans.(d)
Sol. Answer Option D. All are incorrect. A is incorrect in NRIs does not; it should be NRIs do not… B is incorrect as the preposition is missing “on employment etc… is correct, but on cannot be applied to ‘or on any other purpose” hence a new preposition needs to be inserted. E.g., “for any other purpose”. C also misses the preposition – other than for/on employment will be correct. D is incorrect “on any other purpose” – “for any other purpose” would be correct.

Q10. A. Companies will have to compete not only on prices to the consumer
B. but also remunerative prices to farmers.
C. This is possible only if they invest on better seeds, fertilizers and farm practices.
D. The farmer has to get higher returns from his land and they need support to do this.
(a) A only
(b) B only
(c) A and D
(d) C and D
(e) None of the above

S10. Ans.(a)
Sol. Answer Option A. A only. In B, the preposition ‘on’ is missing after ‘but also’ giving rise to faulty parallelism. C has the incorrect preposition “invest on’ rather than ‘invest in’. In D, the farmer is singular hence the pronoun they is inconsistent with it
.
Q11. A. Its one thing to win power, another to wield it.
B. Two disspirited leaders met in Delhi this week.
C. President Obama was chastened by dramatic electoral losses in the US Congress and Prime Minister Manmohan Singh disheartened by never ending corruption scandals.
D. Both seemed to have forgot the fundamentals of what created their respective democracies.
(a) A and B
(b) C and D
(c) A and C
(d) B and D
(e) None of the above

S11. Ans.(b)
Sol. Answer Option B. C and D. There are no errors in C and D. The past participle of forget is both forgot and forgotten. Hence D is correct. A is wrong because of its – we require it’s. B has a spelling error ‘dispirited’ is the correct spelling – single ‘s’.

Q12. A. Just like America's founding fathers were obsessed with liberty,
B. so were Indias founders deeply attached to dharma-so much so that they placed
C. the dharma-chakra in the middle of Indian flag.
D. The Congress party still does not realize how much it has diminished by the relentless series of corruption scandals.
(a) All are correct
(b) All are incorrect
(c) A and D
(d) B and C
(e) None of the above

S12. Ans.(b)
Sol. Answer Option B. All are incorrect. A is incorrect in Just like – it should be “just as America’s…”. B is incorrect as “India’s needs an apostrophe. C is incorrect as it should read “in the middle of the India Flag”. D is incorrect as it should read: “… how much it is diminished by…”

Q13. A. Her words had the desired effect.
B. and when he had reached her place, he stopped for longer than he had intended to.
C. Throughout the drive to her home,
D. he had kept thinking about how much he would miss her.
(a) All are correct
(b) All are incorrect
(c) A and D
(d) B and C
(e) None of the above

S13. Ans.(a)
Sol. Answer Option A. All are correct.

Q14. A. Couldn't make it to Arnab's show tonight. Nor to Rahul's (Headlines Today).
B. The topic on both were the same - it's the big story about Raakhi Sawant's
C. show timing getting changed to a later slot.
D. But hopefully kids won't be awake to watch this rubbish. So... it's all good.
(a) All are correct
(b) All are incorrect
(c) A, C and D
(d) A, B and C
(e) None of the above

S14. Ans.(c)
Sol. Answer Option C. A, C and D are correct. In B, the verb should be ‘was’ as the subject is ‘the topic’.

Q15. A. Liquid Comics, an entertainment company found by three Indians
B. have announced the digital iPad release of "Untouchable",
C. a graphic novel with a supernatural horror twist
D. exploring various themes of racial prejudice during the British Raj.
(a) A and B
(b) C and D
(c) A and C
(d) B and D
(e) None of the above

S15. Ans.(b)
Sol. Answer Option B. C and D. A is erroneous in ‘found by’ instead of ‘founded by’. B has the incorrect plural verb ‘have’ for the singular subject company.