New Pattern Reasoning Questions for RRB PO Exam 2017



Dear Readers,

New-Pattern-Reasoning-Questions-for-RRB-PO-Exam

Reasoning is a game of wits and presence of mind! Yes, it is true and it might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions of what to attempt and what to leave. And for same we are providing you questions on Blood Relation as per the 47 days study plan for RRB. To Practice more with these new pattern Reasoning Question for RRB PO Exam 2017. 

Q1. Which of the following symbols should replace the question mark (?) in the given expression in order to make the expressions P > B as well as T ≤ C definitely true?
P > C ? B ≥ N = T
(a) ≤
(b) >
(c) <
(d) ≥
(e) Either ≤ or <

S1. Ans.(d)
Sol. P > C ? B ≥ N = T
When we put  ≥ instead of ? sign then
P> C  ≥ B  ≥ N = T
In this expression P > B and T ≤ C both are true.

Q2. Which of the following should be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expression C > N as well as E ≤ L definitely true?
C _ L _ O _ N _ E
(a) =, =, ≥, ≥
(b) >, ≥, =, >
(c) >, <, =, ≤
(d) >, =, =, ≥
(e) >, =, ≥, >

S2. Ans.(d)
Sol. C > L = O = N ≥ E
In this expression C > N and E ≤ L both are true.

Q3. Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expression A > N and U > E definitely false?
A _ O _ U _ N _ E
(a) <, <, >, =
(b) <, =, =, >
(c) <, =, =, <
(d) >, =, =, ≥
(e) >, >, =, <

S3. Ans.(c)
Sol. A < O = U = N < E
In this expression A> N and U > E both are false.

Q4. Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expression P > Q as well as R ≤ S definitely true?
P _ S _ T _ Q _ R
(a) =, =, ≥, ≥
(b) >, ≥, =, >
(c) >, <, =, ≤
(d) >, =, =, ≥
(e) >, =, ≥, >

S4. Ans.(d)
Sol. P > S = T = Q  ≥ R 
In this expression P > Q and R ≤ S both are true.

Q5. Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expression A > B and C > D definitely false?
A _ E _ C _ B _ D
(a) <, <, >, =
(b) <, =, =, >
(c) <, =, =, <
(d) >, =, =, ≥
(e) >, >, =, <

S5. Ans.(c)
Sol.  A < E = C = B < D
In this expression A > B and C > D both are false.

Directions (6-10): In the following questions, the symbols #, δ, %, @ and © are used with the following meaning as illustrated below.
‘P % Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below is/are definitely true and give your answer accordingly.

Q6. Statements: R δ K, K # M, M @ J
Conclusions:
I. J © K
II. M © R
III. R # J
(a) I and II are true
(b) II and III are true
(c) I and III are true
(d) All are true
(e) None of these

S6. Ans.(d)
Sol.
I. J © K (True)
II. M © R (True)
III. R # J (True)

Q7. Statements: Z @ M, M © K, K # F
Conclusions:
I. F © Z
II. K # Z
III. F © M
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only II is true
(d) Only III is true
(e) II and III are true

S7. Ans.(c)
Sol.
I. F © Z (Not True)
II. K # Z (True)
III. F © M (Not True)

Q8. Statements: B # J, J % W, W © M
Conclusions:
I. M # J
II. W # B
III. B © M
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only II is true
(d) Only III is true
(e) I and III are true
S8. Ans.(b)
Sol.
I. M # J ( True)
II. W # B (Not True)
III. B © M (Not True)

Q9. Statements: V % H, H @ F, F δ E
Conclusions:
I. F @ V
II. F # V
III. E % H
(a) Either I or II is true
(b) Only III is true
(c) Only I and II are true
(d) All are true
(e) Either I or II and III are true

S9. Ans.(e)
Sol.
I. F @ V (Not True)
II. F # V (Not True)
III. E % H ( True)

Q10. Statements: W © T, T δ N, N % D
Conclusions:
I. D # T
II. W © N
III. D @ T
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only II is true
(d) Only III is true
(e) I and II are true

S10. Ans.(a)
Sol. 
I. D # T (Not True)
II. W © N (Not True)
III. D @ T (Not True)

Directions (11-15): In the following questions, the symbols @, $, # © and % are used with the following meaning as illustrated below.
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P % Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the four conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Q11. Statements: R # J, J $ D, D @ K, K % T
Conclusions:
I. T # D
II. T @ D
III. R # K
IV. J $ T
(a) Only either I or II is true
(b) Only III is true
(c) Only III and IV are true
(d) Only either I or II and III are true
(e) None of the above

S11. Ans.(d)
Sol.
I. T # D (Not True)
II. T @ D (Not True)
III. R # K ( True)
IV. J $ T (Not True)

Q12. Statements: T % R, R $ M, M @ D, D © H
Conclusions:
I. D % R
II. H # R
III. T © M
IV. T % D
(a) Only I is true
(b) Only I and IV are true
(c) Only I and II are true
(d) Only II and IV are true
(e) None of the above

S12. Ans.(a)
Sol.
I. D % R ( True)
II. H # R (Not True)
III. T © M (Not True)
IV. T % D (Not True)

Q13. Statements: M @ B, B # N, N $ R, R © K
Conclusions:
I. K # B
II. R © B
III. M $ R
IV. N © M
(a) Only I and III are true
(b) Only I and II are true
(c) Only II and IV are true
(d) Only II, III and IV are true
(e) None of the above

S13. Ans.(c)
Sol.
I. K # B (Not True)
II. R © B ( True)
III. M $ R (Not True)
IV. N © M ( True)

Q14. Statements: F # H, H @ M, M © E, E $ J
Conclusions:
I. J © M
II. E # H
III. M © F
IV. F # E
(a) Only I and II are true
(b) Only II and III are true
(c) Only I, II and III are true
(d) Only II, III and IV are true
(e) None of the above

S14. Ans.(b)
Sol.
I. J © M (Not True)
II. E # H ( True)
III. M © F ( True)
IV. F # E (Not True)

Q15. Statements: D % A, A @ B, B © K, K % M
Conclusions:
I. B $ D
II. K # A
III. M # B
IV. A © M
(a) Only I, II and IV are true
(b) Only I, II and III are true
(c) Only II, III and IV are true
(d) Only I, III and IV are true
(e) All I, II, III and IV are true

S15. Ans.(e)
Sol.
I. B $ D ( True)
II. K # A ( True)
III. M # B ( True)
IV. A © M ( True)