New Pattern Reasoning Questions for RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Readers,

New-Pattern-Reasoning-Questions-for-RRB-PO-Exam

Reasoning is a game of wits and presence of mind! Yes, it is true and it might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions of what to attempt and what to leave. And for same we are providing you questions on Blood Relation as per the 47 days study plan for RRB. To Practice more with these new pattern Reasoning Question for RRB PO Exam 2017.

Directions (1-13): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Q1. How many students are there between Raj and Ajithain a row of 40 students?
I. Raj is 7th from the left end, Ajitha is 17th from the right end.
II. Raj is 6 places away from Jeni, who is 20th from the left end.

S1. Ans.(a) 
Sol. From I :
40-(7+17) = 16 children between Raj and Ajitha

Q2. How many boys students are there in the class?
I. 65%girls students are there in the class
II. The no of boys students is half that of girls

S2. Ans.(d) 
Sol.  From both the statement I and II we can find the ratio but we cannot find the exact no of boys.

Q3. Which of the five trains P, Q, R, S and T is the best?
I. S train is better than T train, P train and R train but not as good as Q train
II.S train is better than R train but not as good as Q which is better than T train

S3. Ans.(a) 
Sol.   From statement I
         Q>S>T, P, R

Q4. What was the grand total of Blue team of Jaypee College?
I. Manish correctly remembers that Blue team scored a grand total of above 82 but below 91
II. Arvind correctly remembers that Blue team scored above 77 and below 84

S4. Ans.(e)
Sol. From I : 83 84 85 86 87 88 89 90
          From II : 78 79 80 81 82 83
           From I and II : 83

Q5. How is X related to Y?
I. Y is son of U, who is wife of V, X is son of W who is father in law of V
II. V is brother of X and son of W who is father in law of U, who is mother of Y.

S5. Ans.(a)
Sol.  From I : x is maternal uncle of Y.

Q6.  Who among K, M, L, P and T is the tallest?
I. L is taller than M and P, but not the tallest.
II. T is taller than K, who is taller than L, P and M.

S6. Ans.(b) 
Sol. From I: K, L or T is the tallest.
From II: We get T > K > L, P and M
Hence, from II, we get 'T' is the tallest.

Q7.  How many persons are there in the row in which Robin, Ram and Ramos are standing?
I. In the row there are four persons between Robin and Ram and two persons between Ram and Ramos.
II. Robin and Ramos are at the 14th and 16th positions respectively from the left end of the row whereas Ram is at the 18th position from the right end of the row.

S7. Ans.(e) 
Sol. I, does not give clear information about the number of persons in the row.
Hence, I alone is not sufficient. The same is true for statement II. Statement II also alone is not sufficient.
Now, from I and II, we get
Robin   __    Ramos __       __    Ram
Total number of persons in the row
= 16 + 2 + 18 = 36

Q8. What is the shortest distance between the two kids 'A' and 'B' standing in a row?
I. The shortest distance between the two kids A and B, is more than 2 meters but less than 5 meters.
II. The shortest distance between the two kids A and B, is more than 2 meters but less 4 meters.

S8. Ans.(d) 
Sol. From I and II, the shortest distance between the two kids is more than 2 meters but less than 4 meters. The distance between the two kids may be 2.1, 2.2, 2.3, ….3.8,3.9.

Q9.  What is the code for 'health' in a code language?
I. In that code language "health is costlier than money" is written as "tlm knt smop rrzmn dnnx".
II. In that code language "money and health" is written as "rrzmn vwx knt".

S9. Ans.(d)
Sol. From I and II: We get that the code for 'health' is either 'rrzmn' or 'knt'. Using both statements even together, we do not get the specific code for 'health'. Hence, both the statements even together are not sufficient.

Q10. 'L' is in which direction with respect to 'M'?
I. N is to the South of K and K is to the North-West of M. M is to the south west of P.
II. M is to the North of Z and Z is to the South-West of F, which is to the East of N.

S10. Ans.(d) 
Sol. Using I and II even together we can't get the specific direction of L with respect to M.

Q11. How many days did Harish take to complete his assignment? 
I. Bhagat correctly remembers that Harish took more than 3 days but less than 9 days to complete his assignment.
II. Ganesh correctly remembers that Harish took more than 6 days but less than 11 days to complete his assignment.

S11. Ans.(d)
Sol. From both I and II, the days may be 7 or 8.

Q12. How many sisters does B have?
I. A is sister of B.
II. Mother of B has three children.

S12. Ans.(d)
Sol.  Data is not sufficient to find the required answer.

Q13. Would the manager able to divide his employees evenly into a team (or teams) of 8?
I.The number of employees in the team is currently not divisible by 8.
II. If less than six employees were added, the coach could put everyone in teams of 8 without any leftovers.

S13. Ans.(c)
Sol. From I, It is clear that team is not divisible by 8 that means manager cant divide this in 8 members team.
From II , It is also clear that if some person(less than six) were added then no one left after dividing in 8 Team members, that means manager can not divide in 8 members.

Directions (14-15): Each of the questions below consists of a question and two or three statements numbered I and II or III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer

Q14. Who among Kamla, Vimla, Madhuri and Sanjul is the heaviest?
I. Vimla is heavier than Sanjul.
II. Kamla is not as heavy as either Madhuri or Vimla.
III. Sanjul is neither the heaviest nor the lightest.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question.
(b) If the data in both the statements II and III together are necessary to answer the question.
(c) If the data in both the statements I and III together are necessary to answer the question
(d) If the data in both the statements I, II and III together are necessary to answer the question
(e)Can’t be determined

S14. Ans.(e)
Sol.We can’t determine the heaviest person from all the three statement as there is no relation between Madhuri and Vimla.

Q15. On which day of the week from Monday to Sunday did Ronit leave for Mumbai?
I. Ronit’s brother left for Mumbai on Friday.
II. Ronit leaves for Mumbai after Tuesday.
III. Ronit left before his brother.
(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question.
(b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question.
(c) If the data given in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(d) If the data in both the statements I and III together are necessary to answer the question
(e) Data inadequate

S15. Ans.(e)
Sol. From I, II and III, Ronit left for Mumbai on Wednesday or Thursday.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF