Night Class: English Quiz for IBPS PO and Clerk 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Directions (1-5): In the following sentences each contains two blanks, indicating that something has been left out of the sentence. Each answer choice contains one word or a set of words. Select the word or set of words, that, when inserted in the blank(s), best fits the context of the sentence.

Q1. Successful partnership will ______  both countries to navigate, calibrate and accommodate their _________  national interests. 
(a) lead, selfish
(b) make, own
(c) give, very
(d) require, respective
(e) result, neglected

S1. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice. The successful partnership need countries to plan and direct their respective interests.

Q2.  Indian information technology industry is going through a challenging _____ , when the traditional business is being disrupted and companies have to _______  their own path to non-linear growth.
(a) phase, identify
(b) step, see
(c) way, notify
(d) path, calculate
(e) instinct, deal

S2. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice. Phase- a distinct period or stage in a process of change or forming part of something's development.

Q3. Normally, we tend to breathe with just the top half of our lungs, ______  the bottom half unused and full of stale, impure air, ________  the fullest absorption of oxygen. 
(a) causing, and
(b) remaining, promoting
(c) leaving, preventing
(d) through, helping
(e) making, fascinating

S3. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct choice.

Q4. We take tens of thousands of breaths per day; yet, it is quite possible that we may spend our whole _______  without ever pondering about whether we can improve the _____ of breathing.
(a) dream, specification
(b) lifetime, quality
(c) time, calibre
(d) scenario, quantity
(e) quality, deal

S4. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice.

Q5. The cow over multiple eras assumed a holy ______ . It draws respect by a culture, as though it was a crucial family ______ . 
(a) image, team
(b) statue, membership
(c) instinct, bonding
(d) status, member
(e) view, bond

S5. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice.

Direction(6-15): In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q6.
I. Judges will ______  the performances based on their artistic and technical features. 
II. They had a dozen shots on ______ in the second period.
III. He set a ______ for himself of exercising at least three times a week.
(a) score
(b) instinct
(c) arm
(d) result
(e) gun

S6. Ans.(a)
Sol.  Score- something that you are trying to do or achieve, the act of hitting, kicking, etc., a ball or puck into a goal or the score that results from doing this

Q7. 
I. Most history books make no ______of the event.
II. There was barely a ______ of the plan's possible dangers.
III. She's never ______ anything to me about her husband.
(a) sense
(b) mentioned
(c) possibility
(d) reason
(e) chance

S7. Ans.(b)
Sol. Mentioned- to talk about, write about, or refer to (something or someone) especially in a brief way, to refer to or suggest (someone) as having a possible role or status, not to mention— used when referring to another thing that relates to what you have just said

Q8. 
I.  How can doctors ______ patients for treatment without examining them first?
II. The numbers shown in the text ______ to footnotes at the bottom of the page.
III. At one time, people ______ to the city as the Paris of the East.
(a) sea
(b) were
(c) see
(d) observe
(e) refer

S8. Ans.(e)
Sol.Refer- to send (someone or something) to a particular person or place for treatment, help, advice, etc,
refer to (something): to look at or in (something) for information, refer to (something or someone) as (something): to call (something or someone) by (a specified name or title)

Q9. 
I. She's making an effort to live more simply and ______less.
II. Work on the project has ______ his attention for many months.
III. He has a ______ interest in politics.
(a) friendly
(b) consuming
(c) great
(d) drawn
(e) drama

S9. Ans.(b)
Sol.  Consuming- to use (fuel, time, resources, etc.), to take all of a person's attention, energy, time, etc., He has a consuming interest in politics. [=he is extremely interested in politics]

Q10. 
I. The game was boring and my ______  began to wander. 
II. The dog sat at ______ , listening for something in the distance.
III. The house is in good shape, but the porch needs some ______ .
(a) bench
(b) mind
(c) attention
(d) work
(e) focus

S10. Ans.(c)
Sol. Attention- in a position that shows careful listening or attention, special care or treatment, the act or power of carefully thinking about, listening to, or watching someone or something

Q11. 
I. The wildfire poses no ______  threat to any houses in the area.
II. The effect of the new policy will be unknown for the ______  future.
III. There is an ______ connection between the two events.
(a) immediate
(b) big
(c) near
(d) strong
(e) recent

S11. Ans.(a)
Sol.  Immediate- happening or done without delay, happening or existing now,

Q12.
I.  If you help me, I promise to return the favour in ______.
II. This technology is completely new. I've never seen anything of the ______
III. I don't know how we'll ever replace Mary after she retires. She's really one of a ______ .
(a) kind
(b) future
(c) stamina
(d) form
(e) view

S12. Ans(a)
Sol. Kind- in a way that is equal or very similar to what someone else has done for you, of the kind- like the person or thing mentioned, one of a kind- a person or thing that is not like any other person or thing

Q13. 
I. We must keep our armed forces in a constant ______ of readiness.
II. The building is in such a sorry ______ that it's hardly worth fixing.
III. Her life is in a ______ of complete chaos.
(a) state
(b) turmoil
(c) middle
(d) place
(e) result

S13. Ans.(a)
Sol.  State- a way of living or existing, the overall physical condition of something: the ability of something to be used, enjoyed, etc. , the things that affect the way something is or happens: the characteristics of a situation

Q14. 
I.  You should be paid what your labour is ______.
II. It takes a long time to get a table at the restaurant, but the food is well ______ the wait.
III. The movie was good, but I didn't think it was ______ all the fuss/hype.
(a) calculate
(b) become
(c) worth
(d) really
(e) cause

S14. Ans.(c)
Sol. Worth- used to indicate the value of something, having money and possessions equal in value to (an amount), good, valuable, or important enough for (something): deserving of (something)

Q15. 
I. His plan has the ______ of being less expensive than other options.
II. Among the ______ of a small college is its campus life.
III. We took ______ of the warm weather and did some yard work.
(a) help
(b) middle
(c) reason
(d) advantage
(e) result

S15. Ans.(d)
Sol. Advantage- something (such as a good position or condition) that helps to make someone or something better or more likely to succeed than others, a good or desirable quality or feature, take advantage of- to use (something, such as an opportunity) in a way that helps you : to make good use of (something)


You May also like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

No comments