Night Class: English Quiz for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-15): In each question below a sentence with two words/group of words printed in bold type is given. One of them or both may contain error. You have to find out the correct word or group of words from among the three choices denoted by (A), (B) and (C) given below each sentence which can replace the wrong word/group of words and make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e. No Correction Required as your answer.

Q1. Our firm determination had due impact on them and they will be changed their decision.
(A) having ………… have changed
(B) emphasized ………… will be changed
(C) had ………… changed
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either A or C
(e) No correction required

S1. Ans.(c)
Sol. Our firm determination had a due impact on them and they changed their decision.
Option C is the correct choice. The sentence is in past tense.

Q2. Deep breathing exercises are found to be of extreme helpful to patients suffering from high blood pressure.
(A) Deeply breathing ………… extremely helpful
(B) Deep breathing ………… of extreme help
(C) Deep breathing ………… extremely helpful
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S2. Ans.(c)
Sol. Option c is the correct choice.
Deep breathing exercises are found to be extremely helpful to patients suffering from high blood pressure.

Q3. By the time they reach the station, the train had been departed.
(A) reached ………… has
(B) reach ………… had
(C) reached ………… had
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either A or B
(e) No correction required

S3. Ans.(c)
Sol. This is the case of simple past+ past perfect.
The train had already left by the time they reached there.

Q4. These days, customers have been receiving better services from bank employees.
(A) received ………… by
(B) been received ………… from
(C) received ………… from
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either A or C
(e) No correction required

S4. Ans.(e)
Sol. Present Perfect Progressive Tense is used here. No correction is required

Q5. It was heartening news that you narrowly escaped being run over by a speeding car yesterday.
(A) narrowed ………… run over
(B) narrowly ………… run across
(C) narrowed down ………… running over
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) None of these
(e) No correction required

S5. Ans.(e)
Sol. No correction is required. Narrowly is an adverb that correctly modifies the verb escape. To run over means to get hit by a vehicle.

Q6. What matters most is the quality of the product and only not merely the cost, appearance or size.
(A) What …………… not merely
(B) It …………… not only
(C) All that …………… only not mre
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) None of these
(e) No correction required

S6. Ans.(a)
Sol. It should be either not only or not merely. A is correct.

Q7. Your investment advisor should be concerned about the security of and high returns on your investment, rather than his benefit.
(A) should be concern …………… for
(B) should have concern …………… with
(C) should be having concern …………… over
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either A or B
(e) No correction required

S7. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q8. People who are insensitive and indifference to the agonies of the poor cannot serve the society.
(A) indifference …………… suffering
(B) indifferent …………… suffering
(C) indifferent …………… agonies
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S8. Ans.(d)
Sol. Indifference and insensitive are parallel to each other. Hence, the sentence had a pseudo parallelism error. Option D is appropriate

Q9. Getting carry away by slightest provocation is a sign of immaturity.
(A) Getting carried away …………… immaturity
(B) Get carry away …………… maturity
(C) Get carried away …………… maturity
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) None of these
(e) No correction required

S9. Ans.(a)
Sol. The sentence requires a noun, whereas Immature is an adjective. Both maturity and immaturity are correct in this context. However, getting carried away is the gerund that is required here.Hence, Answer is A

Q10. Our employees are so careful in their work that none has been so far found any error in their work.
(A) very careful …………… have so far found
(B) so careful …………… has so far found
(C) so efficient …………… have so far found
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S10. Ans.(b)
Sol. So careful and so efficient are both correct in this context.In the original sentence, present participle tense is used which is incorrect.

Q11. No sooner had she completed one project when she started working on the next.
(A)did she completed………….when she started
(B)has she completed…………….than she started
(C)did she complete………..than she started
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S11. Ans.(c)
Sol. No sooner...than.

Q12. The controversy not only damages our image but also decreases investor confidence.
(A)not only damage………but also decreases
(B)not only damaged……….but also decrease
(C)not only damages …….but also decreased
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S12. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q13. Would you rather gone shopping nor spend the day at the beach?
(A)either went……………..and spent
(B)rather go………or spend
(C)either go……and spend
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S13. Ans.(b)
Sol. Would you rather go shopping or spend the day at the beach? is the correct form.

Q14If these is the case, then I’m not surprised about what’s happening.
(A) If that ……………… then I’m
(B)In case ……………..than I’m
(C)If that………………..than I’m
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S14. Ans.(a)
Sol. If that is the case, then I’m not surprised about what’s happening.

Q15. My dad always worked harder so we could afford the things we wants.
(A)working hard……….we wanted
(B)worked hard…………..we wanted
(C)have work hard…….. we want
(a) A only
(b) B only
(c) C only
(d) Either B or C
(e) No correction required

S15. Ans.(b)
Sol. My dad always worked hard so we could afford the things we wanted.

You May Also Like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.