Night Class: English Quiz for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-15): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning.

Q1. Precursors
(a)erudite
(b)soporific
(c)harbinger
(d)pragmatic
(e) none of these

S1. Ans.(c)
Sol.precursors-a person or thing that precedes, as in a process or job.
harbinger-a forerunner of something.
Erudite (adj.) – scholarly
Pragmatic (adj.) – practical
Soporific (adj.) – inducing sleep

Q2. Pilferer
(a)incongruous
(b)skit
(c)foster
(d)cheat
(e)none of these

S2. Ans.(d)
Sol.pilferer -to steal, especially in small quantities.  Option D is the synonym.

Q3. Avarice 
(a)Arboreal
(b)Lugubrious
(c)greed
(d)Disabuse
(e)none of these

S3. Ans.(c)
Sol. Avarice
Disabuse-make someone aware of an error in thinking
Lugubrious-sad; gloomy
Arboreal-living in trees; concerned with trees

Q4. Pittance
(a)Nonplussed
(b)capital
(c)Disabuse
(d)Don
(e)none of these

S4. Ans.(b)
Sol. Jingoist-having or showing excessive favoritism towards one's own country
Disabuse-make someone aware of an error in thinking
Nonplussed-confused
Don-put on

Q5. Jingoist
(a)Erudition
(b)Chauvinist
(c)Comeliness
(d)Slake
(e) none of these

S5. Ans.(b)
Sol. Imperturbability-falsely attractive; tawdry
Comeliness-beauty; prettiness
Erudition-learning; scholarly knowledge

Q6. Abstinent
(a) gluttonous
(b)Suborn
(c)Tortuous
(d)Slake
(e) none of these

S6. Ans.(a)
Sol. abstinent-self-restraining
Suborn-bribe
Tortuous-indirect; winding
Slake-quench; satisfy

Q7. Curmudgeon
(a)Platitude
(b)Soliloquy
(c)Complainer
(d)Preternatural
(e)none of these

S7. Ans.(c)
Sol. Curmudgeon-ill-tempered, and usually old man
Soliloquy-solo speech
Preternatural-unnatural;

Q8. Reprobate
(a)Adumbrate
(b)Steep
(c)Score
(d)Ethical
(e)none of these

S8. Ans.(d)
Sol. reprobate-having or showing lowered moral character or standards
Steep (v)-to soak in water
Adumbrate-outline; indicate
Score (n)-written form of music

Q9. implode
(a)Rise
(b)Toady
(c)Veracious
(d)Asperity
(e)none of these

S9. Ans.(a)
Sol. implode-'Implode' originally meant "to burst inward" with the figurative "self-destruct" meaning coming later; to fall down or in as a result of physical pressure. Rise is the antonym of implode and hence, is the correct option.
Asperity-using harsh or critical tone
Veracious-true
Toady-sycophant; flatterer

Q10. Splenetic
(a)Limerick
(b)Disingenuous
(c)Cantankerous
(d)Pluck
(e) none of these

S10. Ans.(c)
Sol. Splenetic- marked by bad temper, malevolence, or spite
Limerick-short amusing poem
Disingenuous-crafty
Pluck (n)-courage

Q11. Prevaricate
(a)Foreshadowed
(b)Proximate
(c)Assert
(d)Evanescent
(e)none of these

S11. Ans.(c)
Sol. prevaricate-speak or act in an evasive way. Assert is the antonym.
Foreshadowed-indicated a future event
Evanescent-short-lived
Proximate-immediate; nearest

Q12. Cloistered
(a)isolated
(b)Fusillade
(c)Inerrancy
(d)Mince
(e)none of these

S12. Ans.(a)
Sol.Cloistered-isolated
Mince-1. chop into small pieces; 2. walk with tiny steps, 3. speak in an affected manner
Inerrancy-infallibility; inability to make mistakes [inerrant (a)]
Fusillade-long burst of gunfire

Q13. Torrid
(a)Sedulous
(b)Admonitory
(c)frosty
(d)Vicissitude
(e)none of these

S13. Ans.(c)
Sol. Torrid-hot and steamy. Option C is the correct answer, which is an antonym of torrid. frosty- marked by coolness
Sedulous-persevering; eager and thorough
Vicissitude-unexpected change in fortune or circumstances

Q14. Perennial
(a)Undergird
(b)continuing
(c)Minion
(d)Denigrate
(e)none of these

S14. Ans.(b)
SolSol.Perennial means long-lasting. Continuing is the synonym.
Denigrate-decry; criticize; belittle
Minion-underling; servant
Denigrate-decry; criticize; belittle

Q15. Gainsay
(a)Luminary
(b)Empirical
(c)Coterie
(d)contradict
(e)none of these

S15. Ans.(d)
Sol. Gainsay-contradict is the synonym of gainsay.
Coterie-clique; small group with common interests
Luminary-eminent person
Empirical-found by experiment or practice

You May Also Like to Read: