Night Class: English Quiz for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-15): In the following questions, two sentences are given. There may be an error in the sentence(s). Mark your answer accordingly from the given options. 

Q1.I.  His cat is more large than my dog.  
II.I do badly in math, but at least I’m not the worst.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S1. Ans.(a)
Sol. His cat is larger than my dog.(For adjectives that are just one syllable, add -er to the end)
I do badly in math, but at least I’m not the worst.-irregular adjectives (and adverbs) that don’t follow the normal rules. Hence Ii statement is correct.

Q2.I.Where did you come from?
 II.This is something on which we must meditate on.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S2. Ans.(b)
Sol. 'This is something on which we must meditate', is the correct sentence.

Q3. I.Where is your brother at?
II.She is an United States senator.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S3. Ans.(C)
Sol.Where is your brother? is the correct sentence. It is the case of an unnecessary preposition.
She is a United States senator.(when the first letter of a word is a vowel but is pronounced with a consonant sound, use a, ) 

Q4. I.The creativity is a valuable quality in children.
II.I studied the French in high school for four years.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S4. Ans.(c)
Sol. Creativity is a valuable quality in children. This is the case of 'zero article'. Article is omitted before nouns that refer to abstract ideas.
'I studied French in high school for four years'.Many languages are not preceded by an article.

Q5.I.  I should rewrite the introduction of my essay.
II.We’re cooking for ten guests tonight.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S5. Ans.(d)
Sol.there is no error in either of the sentences.

Q6. I.There’s no one else to hide behind. 
II.Your problem is bigger than mine.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S6. Ans.(d)
Sol.Both sentences are correct.

Q7. I.Advertising pressures women to be more thin.
II.Who is the girl you were speaking with?
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S7. Ans.(c)
Sol. Correct: Advertising pressures women to be thinner.
Correct: Who is the girl you were speaking to?
Here's the rule.
1) speak to + countable noun/pronoun
e. g.  You should speak to the headmaster.

2) speak with + uncountable noun
e. g.  You should speak with confidence.
"speak to", whether the speaking will be one-way or two-way. If I say to a friend on the telephone, "I'll speak to you later", there's no suggestion my friend won't be involved in the conversation! "Speak with" is used when someone particularly wants to emphasize the involvement of the other person.

Q8. I.I was not aware of his presence in the room. 
II.I managed to arrive in time for the meeting in spite that the train was late.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S8. Ans.(b)
Sol. The statement 'I' is correct. I was not aware of his presence in the room. (Here the preposition of is followed by the noun his presence.)
I managed to arrive in time for the meeting in spite of the fact that the train was late.(In cases where the preposition cannot be dropped before that, we add the phrase ‘the fact’.)

Q9. I.She plays the piano as her sister.
II.He works like a bartender.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S9. Ans.(c)
Sol. I. She plays the piano like her sister.(Like is a preposition and should be followed by a noun or pronoun.)
II.He works as a bartender.(As is used to describe the function of a person or object.)

Q10. I.Nobody loves her as me.
II.Nobody loves her like I do.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S10. Ans.(c)
Sol. I. Nobody loves her like me. (Note that here the preposition like is followed by the object pronoun me.)
As can also be used as a conjunction. In this case, it is followed by a clause or a prepositional phrase.

Q11. I.The manager has promised to look into the matter.
II.It has been raining from Monday.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S11. Ans.(b)
Sol. To look into something is to investigate it.
Correct: It has been raining since Monday.(Use from to show the starting point only when the end point is also mentioned. In other cases, use since.)

Q12. I.He doesn’t know how to ride on a bicycle.
II.I will be attending the classes regularly since Monday.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S12. Ans.(c)
Sol.Correct: He doesn’t know how to ride a bicycle.(Use ‘on’ with foot.)
Correct: I will be attending the classes regularly from Monday.(Use for to indicate duration.)

Q13. I.What are you looking at?
II.This is the house I was born in.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S13. Ans.(d)
Sol. there is no error in either of the sentences. 

Q14. I.Governments must ban or otherwise prevent the sale of illicit liquor.
II.The tobacco is a cash crop.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S14. Ans.(b)
Sol. Correct: Tobacco is a cash crop.(Rule: A material noun does not take an article (a, an, the) before it.)

Q15. I. His mathematics is weak.
II.I bought a pair of trousers yesterday.
(a)if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S15. Ans.(a)
Sol. Correct: His mathematics are weak.(Rule: When these subjects denote qualities or property, they are used in a plural sense. For example,)

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.