Night Class: English Quiz for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any)

Q1. This laboratory of physics is (a)/ not only equipped with (b)/ all state-of-the-art instruments (c)/ but also with outstanding physicists (d)/ No error (e)

S1. Ans.(b)
Sol. Equipped not only with should be used in place of not only equipped with.
With Not only …… but also/Either …… or/Neither …… nor we join two Subjects/Objects/Verb/Gerunds.
For example,
He comes here not only for shopping.
    ↓
NOT ONLY
but also for having a
       ↓
BUT ALSO
glimpse of the
extremely beautiful sales girls.

In the given sentence but also is used before “with outstanding physics” so not only should be used before “with all state-of-the-art instruments”. Such adjustments convey the meaning clearly.

Q2. No method of making (a)/ other people agree to (b)/ your view-point is (c)/ as effective as this method. (d)/ No error (e) 

S2. Ans.(a)
Sol. When we compare two things belonging to the same group, we use no other. Whereas, when two things belonging to different groups are compared, we use no.
For example,
(i) No other river in India is as useful as the Ganga.
(ii) No river in Bangladesh is as useful as the Ganga.
In the given sentence, “this method” belongs to “your methods”— group. That is “this method” is one of your methods. Therefore, no other will be used in place of no.

Q3. I was pretty sure that (a)/ he would support my views (b)/ for changing the age-old (c)/ and static structure of our organisation. (d)/ No error (e)

S3. Ans.(c)
Sol. Views should be followed by 'on' and not 'for'.
“Your views on something are the beliefs or opinions that have about it, for example, whether you think it is good, bad, right or wrong”.
This shows that it is obligatory to use Preposition on after views, especially in the given type of sentence.

Q4. I did not like his (a)/ comments on my paper (b)/ but I had no alternative (c)/ as I had agreed to keep quiet. (d)/ No error (e)

S4. Ans.(e)
Sol.No error

Q5. The report is candid in admitting (a)/ that the investment by the government (b)/ in health and family planning (c)/ have been eroded considerably (d)/ No error (e)

S5. Ans.(d)
Sol. 'Have been' should be replaced with 'has been'. Here have been is governed by the Subject investment. Investment is a Singular Subject. So, the Singular verb 'has been' must be used in place of 'have been'.

Q6. I live on a top floor (a)/ of an old house. (b)/ When the wind blows (c)/ all the windows rattle. (d)/ No error (e)

S6. Ans.(a)
Sol. The article 'the' is used before physical place (position) like top, bottom etc. So, we say 'the top', the bottom.
The top of something is its highest point or part. If we use top in this sense, it is always preceded by Definite Article, the.
Now, it is clear that the error is in part (a) of the given sentence.
Here a top should be replaced with the top.

Q7. Had he not reached in time (a)/ he would have missed (b)/ a golden opportunity which comes (c)/ once in a while. (d)/ No error (e)

S7. Ans.(e)
Sol. No error

Q8. The Ministry of Labour conducts its basic survey (a)/ on trade unions each year (b)/ gathering information with all (c)/ labour unions as of June 30. (d)/ No error (e)

S8. Ans.(c)
Sol. Replace 'with' with 'about'

Q9. Stories have always been used (a)/ as a powerful tool for (b)/ communicating vital information from (c)/ one generation to another. (d)/ No error (e)

S9. Ans.(e)
Sol. No error

Q10. We all are indebted to him (a)/ for holding not only high moral values (b)/ but also rendering dedicated service (c)/ for the battlement of the human race. (d)/ No error. (e)

S10. Ans.(b)
Sol. “Not only …… but also” connects two words in same Part of Speech. Therefore, if 'not only' is followed by a Noun but also is also followed by a Noun. Similarly, they can be followed by two Participles.
In the given sentence, holding and rendering are two Participles. As but also is followed by rendering so not only must be followed by holding. (Participle). Therefore, 'for holding not only' will be substituted with 'for not only holding'. This alteration makes the sentence meaningful one.

Q11. Sandwiched between(a)/the canned goods(b)/and the milk, the(c)/ bread was smashed.(d)/No error. (e)

S11. Ans.(e)
Sol. No error

Q12. I told him bluntly (a)/ that he is a lazy fellow (b)/ and that he had done (c)/ his work very badly. (d)/ No error (e)

S12. Ans.(b)
Sol. We know when the Principal Clause is a sentence (Indirect) is in Past Tense, the Subordinate Clause also must be in Past Tense.
In the given sentence I told him (Principal Clause) is in Past Tense.
So, he is must be replaced with he was.

Q13. Mumbai is full of tall buildings (a)/ which is at once its (b)/ strength as well as weakness (c)/ depending upon how one look at it. (d)/ No error (e)

S13. Ans.(d)
Sol. One (Subject) is in Third Person Singular Number. So, with one we can use looks, does, etc.
In the given sentence one look should be replaced with one looks.

Q14. I am fully aware that (a)/ my boss is one of those (b)/ who is totally dedicated (c)/ to work and proper discipline. (d)/ No error (e)

S14. Ans.(c)
Sol. When the Subject of the Verb is a Relative Pronoun care should be taken to see that the Verb agrees in Number and Person with the antecedent of the Relative Pronoun. For example,
I who am your friend will guard your interest.
In this sentence who is the Relative Pronoun and I is its antecedent. The Verb 'am' agrees with the antecedent 'I'. It will be wrong to say “I who is your”.
In the given sentence who is a Relative Pronoun, and the antecedent is those. As, those is in Plural Number, so is should be replaced with are.

Q15. The Director of our Company (a)/ does not believe that (b)/ we are working sincerely (c)/ and with interest for all these years. (d)/ No error (e)

S15. Ans.(c)
Sol. For all these years denotes a period of time. So, we are working (Present Continuous) should be replaced with we have been working (Present Perfect Continuous).

You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments