Night Class: Quantitative Aptitude for Syndicate Bank PO 2017

Dear Students,

Night Class: Quantitative Aptitude for Syndicate Bank PO 2017
Quantitative Aptitude Questions for Syndicate Bank PO 

Quantitative Aptitude is a very important section you must prepare if you are aiming for a job in Bank or Insurance sector. These two weeks are very important as Syndicate Bank PO and IBPS Clerk Mains are lined up. So, these 15 questions can help you practice three very important topics of Quant Section.

Q1. From 2000 onwards, till 2003 the price of computers increased every year by 10%. After that due to government subsidy the price of computers decreases every year by 10%. The price of a computer in 2006 will be approximately how much percent less than the price in 2000 if the same pattern of price is continued :   
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

Q2. The cost of packaging of the mangoes is 40% the cost of fresh mangoes themselves. The cost of mangoes increased by 30% but the cost of packaging decreases by 50%, then find the percentage change of the cost of packed mangoes, if the cost of packed mangoes is equal to the sum of the cost of fresh mangoes and cost of packaging. (Rounded off to two decimal places)
(a) 14.17%
(b) 7.14%
(c) 6.66%
(d) 7.66%
(e) 8.14%

Q3. A man bought a piece of land for Rs. 72000. He sold 1/3 of the part at 20% loss and 2/3 of the remaining at 25% profit. At what rate should he sell the remaining portion to earn a 20% profit on the whole land ?   
(a) Rs. 27200
(b) Rs. 29200
(c) Rs. 30000
(d) Rs. 27500
(e) Rs. 22700

Q4. A man bought 80 eggs at the rate of 24 rupees per dozen 10 eggs got broken and the remaining eggs he sold at 3.20 rupees per egg. If he had spent 16 rupees on other expenses, find his profit or loss percentage.   

Q5. A rectangular plot has a concrete path running in the middle of the plot parallel to the breadth of the plot. The rest of the plot is used as a lawn, which has an area of 240 sq. m. If the width of the path is 3 m and the length of the plot is greater than its breadth by 2 m, what is the area of the rectangular plot ? (in sq. m.)   
(a) 255
(b) 168
(c) 288
(d) 360
(e) 224

Directions(6-10) : What will come in place of (?) in the following number series ?

Q6. 148,     152,     161,     177,     ? ,     238  
(a) 208
(b) 214
(c) 202
(d) 198
(e) 192

S6. Ans.(c)
Sol.
Pattern is +2², +3², +4², +5², +6²
∴ ? = 177 + 25
= 202

Q7. 339,     355,     323,     371,     307,     ?  
(a) 407
(b) 354
(c) 328
(d) 387
(e) 388

S7. Ans.(d)
Sol.
Pattern is +16, –32, +48, –64, +80
∴ ? = 307 + 80 = 387

Q8. 5,     14,     40,     117,     347,     ?  
(a) 920
(b) 745
(c) 1124
(d) 1036
(e) 694

S8. Ans.(d)
Sol.
Pattern is ×3–1, ×3–2, ×3–3, ×3–4, ×3–5,
∴ ? = 347 × 3 – 5 = 1036

Q9. 12,     24,     96,     576,     ? ,     46080  
(a) 3542
(b) 3890
(c) 4248
(d) 4608
(e) 3246

S9. Ans.(d)
Sol.
Patter is ×2, ×4, ×6, ×8, ×10
∴ ? = 576 × 8 = 4608

Q10. 156,     468,     780,     ? ,     1404,     1716  
(a) 1096
(b) 1092
(c) 1290
(d) 9610
(e) 1910

S10. Ans.(b)
Sol.
Patter is +312, +312, +312, +312, ….
∴ ? = 780 + 312 = 1092

Directions(11-15) : In the following questions two number series are given which follow same pattern.
Observe the series carefully and answer the asked questions.

Q11. 5       9       25       91     414    2282.5
                3     (a)     (b)      (c)      (d)        (e)  
What will come in place of (c) ?
(a) 63.25
(b) 63.75
(c) 64.25
(d) 64.75
(e) 60.25

S11. Ans.(d)
Sol.
Pattern is ×1.5+1.5, ×2.5+2.5, ×3.5+3.5, ×4.5+4.5,……….
∴  Second series → 3, 6, 17.5, 64.75, 295.875
∴ Required answer = 64.75

Q12. 5       9       17      33     65      129
                9       (a)    (b)    (c)    (d)       (e)
What will come in place of (b)?  
(a) 29
(b) 21
(c) 20
(d) 25
(e) 13

S12. Ans.(b)
Sol.
Series is
5+4 = 9
9+8 = 17 
17+16=33
33+32=65
65+64=129
Second series = 9, 13, 21, 37,…
∴ Required answer = 21

Q13. 7       6       10      27     104      515
                9     (a)     (b)     (c)      (d)        (e)  
What will come in place of (d)?
(a) 152
(b) 156
(c) 108
(d) 112
(e) 116

S13. Ans.(a)
Sol.
Series is
7×1-1=6
6×2-2=10
10×3-3=27
27×4-4=104
104×5-5=515
Second series → 9, 8, 14, 39, 152,….
∴ Required answer = 152

Q14. 6       16       57      244     1245      7506
                4       (a)      (b)      (c)        (d)          (e)  
What will come in place of (d) ?
(a) 985
(b) 980
(c) 1004
(d) 1015
(e) 1005

S14. Ans.(e)
Sol.
Pattern is ×2+4, ×3+9, ×4+16, ×5+25
∴ second series is
4, 12, 45, 196, 1005
∴ Required answer = 1005

Q15. 8       9       20      63      256      1285
                5      (a)     (b)     (c)      (d)         (e)  
What will come in place of (e) ?
(a) 945
(b) 895
(c) 925
(d) 845
(e) 825

 S15. Ans.(c)
Sol.
Pattern is ×1+1, ×2+2, ×3+3, ×4+4, …
∴ Second series is 5, 6, 14, 45, 184, 925
∴ Required answer = 925