# Night Class Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRBs PO Exam 2017

**Dear Readers,**

Practice is the key to perfection in Quant, so brush up your skills and test yourself with these 15 questions of Quantitative Aptitude for

**IBPS RRB PO and Clerk 2017.****Q1. Out of three numbers, the first is twice the second and is half of the third. If the average of the three numbers is 56, what will be the difference between the highest no. and the lowest one?**

(a)72

(b)70

(c)80

(d)75

(e)69

S1. Ans.(a)

Sol.

Let second no. = x

First no. = 2x

Third no. = 4x

∴ x+2x+4x=56×3

x=24

Difference = 3x=72

**Q2. The avg. weight of three men A,B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg more than that of D, replaces A, then the average weight of B,C,D and E becomes 79 kg. What is the weight of A?**

(a)70 kg

(b)75 kg

(c)80 kg

(d)85 kg

(e)None of these

S2. Ans.(b)

Sol. A + B + C = 252

A + B + C + D = 320 …….(i)

∴ D = 320 – 252 = 68 kg

and E = 71 kg.

E + B + C + D = 79 × 4 = 316 …..(ii)

From (i) & (ii)

A – E = 4

or A = 71 + 4 = 75 kg.

**Q3. The average of nine numbers is M and the average of three of these is P. If the average of remaining numbers is N, which of the following equation holds true?**

(a) M = N + P

(b) 2M = N + P.

(c) 3M = 2N + P

(d) 3M = 2P + N

(e) None of these

S3. Ans.(c)

Sol.

Acc. to question

9M = 3P + 6N

3M = P + 2N

**Q4. The avg. monthly expenditure of a family was Rs. 2400 during the first three months; Rs. 2800 during the next four months and Rs. 3500 during the last 5 months of a year. If the total savings during the year were Rs. 4200, what was the one fifth of annual income?**

(a)Rs. 7200

(b)Rs. 7400

(c)Rs. 7550

(d)Rs. 7880

(e)Rs. 8020

S4. Ans.(e)

Sol.

Total yearly expenditure = (2400 × 3) + (2800 × 4) + (3500 × 5)

= 7200 + 11200 + 17500 = 35900

= 35900

Total annual income = 35900 + 4200

= 40100

∴ one-fifth of income=1/5×40100=8020

**Q5. There was one mess for 30 boarders in a certain hostel. If the number of boarders was increased by 10, the expenses of the mess increased by Rs. 40 per month, while the average expenditure per head diminished by Rs. 2. Find the original monthly expenses.**

(a)Rs. 188

(b)Rs.250

(c)Rs. 360

(d)Rs. 390

(e)Rs. 300

S5. Ans.(c)

Sol.

Let original expenditure = x

Then

40(x-2)-30x=40

⇒x=12

∴ Original expenditure = 30 × 12 = Rs. 360

**Q6. The avg. age of Sachin and Ganguly is 35 years. If Kaif replaces Sachin, the average age becomes 32 years and if Kaif replaces Ganguly, then the average age becomes 38 years. If the average age of Dhoni and Irfan be half of the average age of Sachin, Ganguly and Kaif, then what is the average age of all the five people?**

(a)22

(b)25

(c)18

(d)28

(e)None of these

S6. Ans.(d)

Sol.

Sachin + Ganguly = 70 ……..(i)

Kaif + Ganguly = 64 …….(ii)

Sachin + Kaif = 76 ……(iii)

Apply (i)+ (ii) + (iii)

Sachin + Ganguly + Kaif=((70+64+76))/2=105

Avg (Sachin + Ganguly + Kaif) = 105/3 =35

Dhoni + Irfan = 35

∴Avg.(all 5)=((105+35))/5=28

**Q7. The batting avg. for 40 innings of a cricket player is 50 runs. His highest score exceeds his lowest score by 172 runs. If these two innings are excluded, the average of the remaining 38 innings is 48. What would be his highest score?**

(a)174

(b)176

(c)180

(d)185

(e)170

S7. Ans.(a)

Sol.

H – L = 172 ….(i)

H + L = (50 × 40) – 38 × 48

H + L = 176 …..(ii)

From (i) & (ii)

H = 174

**Q8. An investor earns 3% returns on one-fourth of his capital, 5% on two-thirds and 11% on the remainder. What is the average rate of return he earns on his total capital?**

(a)4%

(b)5%

(c)6%

(d)5.5%

(e)None of these

**Q9. The average monthly salary of employees, consisting of officers and workers, of an organization is Rs. 3000. The avg. salary of an officer is Rs. 10000 while that of a worker is Rs. 2000 per month. If there are a total 400 employees in the organization, find the number of officers.**

(a)50

(b)55

(c)60

(d)70

(e)80

**Q10. The avg. age of all the students of a class is 18 yr. The avg. age of boys of the class is 20 yrs and that of the girls is 15 yr. if the number of girls in the class is 20, then what is the number of boys in the class?**

(a)30

(b)20

(c)25

(d)40

(e)28