PO Reasoning 01/11/2018




Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 

Thirteen people live in a building consisting of nine floors. Not more than three people live on any of the floor. The ground floor is numbered one and so on till the topmost floor numbered nine. The top and the ground floor is not vacant. H lives above D and lives with at least one person on the same floor. C lives below G but not H. F and J live just above the odd vacant floor. Six floors are between the floors on which E and B live. E lives with not more than one person. Four persons live between G and D. A lives with only M and on one of the odd numbered floor above B. Three persons live between J and B. K and L live on the same even numbered floor. C lives above J. E lives above B. Only one floor is vacant between the floors on which M and F live. I lives just above the even vacant floor, which is above the odd vacant floor.  

Q1. Which among the following floor represent on which maximum number of persons live?
3rd
2nd
8th
6th
none of these
Solution:
Q2. How many persons live between D and I?
Two
One
Three
Four
None of these
Solution:

Q3. On which of the following floor does C live?
3rd
2nd
8th
6th
none of these
Solution:

Q4. Who among the following lives with B?
E
F
C
B
none
Solution:

Q5. Four of the following belongs to a group find the one that does not belong to that group?
E, A
F, J
C, H
K, L
A, M
Solution:

Directions (6-10): Symbol &, *, +, $ and % is used with following meaning: 

‘P*Q means ‘P is greater than or equal to Q’
‘P%Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’
‘P&Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’
‘P+Q’ means ‘P is smaller than Q’
‘P$Q’ means ‘P is greater than Q’
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and accordingly give answer-

Q6. Statements: 
R%A, A+S, S$B, 
Conclusions: 
I. A+B 
II. A*B
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusion I and II are true
Solution:
I. A<B(False)     
II. A≥B(False)

Q7. Statements: 
D+E, E%F, C&D, 
Conclusions: 
I. C%D 
II. C$E
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusion I and II are true
Solution:
I. C≤D(False)
II. C>E(False)

Q8. Statements: 
I*M, M+A, R$A 
Conclusions: 
I. R*M 
II. R$M
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusion I and II are true
Solution:
I. R≥M(False)
II. R>M(True)

Q9. Statements: 
A%L, N$K, L+N,
Conclusions: 
I. L$K 
II. N%A
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusion I and II are true
Solution:
I. L>K(False)
II. N≤A(False)

Q10 .Statements: 
J&L, A%L, A*N 
Conclusions: 
I. J* N 
II. N&J
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor conclusion II is true
If both conclusion I and II are true
Solution:
I. J≥ N(True)
II. N=J(False)

Directions (11 - 13): Study the following information and answer the given question. 

Y has a son and a daughter. P is the son of M.T is the mother of J. Y is the father of U. U is the daughter of T. Q is the son of D. T is the sister of D, who is married to P.

Q11. How is P related to T ?
Brother
cannot be determined
Brother-in-law
Cousin brother
Uncle
Solution:

Q12. How is J related to D ?
Son
Niece
Son-in-law
Nephew
Daughter
Solution:

Q13. How is Q related to M ?
Son-in-law
Grandson
Nephew
Son
Cannot be determined
Solution:

Directions (14–15): Read the given information carefully and answer the given question 

I is 7 m south of H. E is 4 m to the north of F. A is 9 m to the south of C. H is 3 m west of F. J is 8 m east of I. C is 5 m to the east of E. 

Q14. If Point M is 5 m to the west of point A, then what is the distance between F and M?
8 m
9 m
5 m
2 m
6 m
Solution:

Q15. How far and in which direction is point C from Point J?
11 m to the south
7 m to the north
11 m to the north
7 m to the south
11 m to the west
Solution:

               

No comments