Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Mains 2017

Dear Aspirants,


Prepare Professional Knowledge Questions for IT Officer Mains Examination. Solve these questions to test your knowledge and to prepare for SO IT Mains Exam. This quiz contains a set of 10 questions from various chapters or subjects like Networking, DBMS, Information Security, Data Structure, Computer Hardware and Software that are important for IT Officer Mains Exam.

Q1. Transmission control protocol is:
(a) connection oriented protocol
(b) uses a three way handshake to establish a connection
(c) recievs data from application as a single stream
(d) all of the mentioned
(e) None of the above-mentioned statement correlated with the TCP

Answer- Option (d)

Q2. Department(dept_id, emp_id, dept_name)
Here the cdept_id,emp_id and dept_name are __________ and Department is a _________.
(a) Relations, Attribute
(b) Attributes, Relation
(c) Tuple, Relation
(d) Tuple, Attributes
(e) Relations, Cardinality

Answer- Option (b)

Q3. The subset of the super key is a candidate key under what condition?
(a) No proper subset is a super key
(b) All subsets are super keys
(c) Subset is a super key
(d) Each subset is a super key
(e) Both (b) and (e)

Answer- Option (a)

Q4. What is the time complexity to insert a node based on a key in a priority queue?
(a) O(nlogn)
(b) O(logn)
(c) O(n)
(d) O(n2)
(e) O(nlognn)

Answer- Option (c)

Q5. In cryptography, what is cipher?
(a) algorithm for performing encryption and decryption
(b) encrypted message
(c) source text
(d) both (a) and (b)
(e) none of the mentioned

Answer- Option (a)

Q6. What does error 404 or Not Found error while accessing a URL mean? 
(a) Requested HTML file is not available
(b) The server could not find the requested URL
(c) The path to the interpreter of the script is not valid
(d) The requested HTML file does not have sufficient permission
(e) None of the above

Answer- Option (b)

Q7. Here is an infix expression: 3 + 13*(60*376-12). The maximum number of symbols that will appear on the stack AT ONE TIME during the conversion of infix to postfix notation of this expression is?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5

Answer- Option (d)

Q8. Process of removing an element from stack is called __________.
(a) Create
(b) Eject
(c) Evaluation
(d) Discard
(e) Pop

Answer- Option (e)

Q9. Which one of the following provides the ability to query information from the database and to insert tuples into, delete tuples from, and modify tuples in the database?
(a) DML
(b) DDL
(c) Query
(d) Relational Schema
(e) Attribute

Answer- Option (a)

Q10. Which one of the following is a transport layer protocol?
(a) stream control transmission protocol
(b) internet control message protocol
(c) neighbor discovery protocol
(d) dynamic host configuration protocol
(e) hyper text transfer protocol

Answer- Option (a)


To prepare Professional Knowledge for IT Officer, you can get IT Officer Handbook or Video Course by Adda247. The Book is divided into modules that incorporate all the important topics of Networking, DBMS, Web Technology, Operating System, Data Structure, Computer Organization and Microprocessor, Software Engineering and much more.  And you'll not only get the study material framed in modules, exercises and Questionnaire for practice but also Video Solution for Practice Sets.