Professional Knowledge Questions for IBPS SO Marketing Mains 2017

Dear Aspirants,

Test your Professional Knowledge of Marketing with this questionnaire to prepare for IBPS Marketing Officer Examination. To score in IBPS SO (Marketing) Mains candidate must have adequate knowledge of Marketing Planning, New Product Life Cycle, Segmentation, Consumer Behaviour, Brand Management and more. This quiz covers important chapters of Marketing to help you prepare for the exam.

Q1.As per Drucker "the two most important functions of a business are Innovation and Marketing". Here, marketing starts with the needs of the ________________.
(a) Retail Seller
(b) Manufacturer
(c) Market Intermediaries
(d) Buyer
(e) Suppliers

Answer- Option (d)

Q2.Which of the following is based on the development, design and implementation of programs, processes and activities that recognize the breadth and interdependencies?
(a) Production Concept
(b) Holistic Concept
(c) Social Marketing Concept
(d) Selling Concept
(e) Exchange Concept

Answer- Option (b)

Q3. With the introduction of Services Marketing, the traditional marketing mix was raised from 4Ps to 7Ps. The addition to the traditional marketing mix is: 
(a) Product
(b) Place
(c) Pricing
(d) Process
(e) Promotion

Answer- Option (d)

Q4. Which of the following characterizes Maturity Stage in a Product's Life Cycle:
(I) Sales Volume Peaks
(II) Increased Competition
(III) Cost per customer highest
(IV) Profit Highest

(a) Only II & III
(b) Only II & IV
(c) Only I & IV
(d) Only I,II & IV
(e) All of the above

Answer- Option (c)

Q5. In the changing times the market place isn't what it used to be. Which of the following factors is responsible for the new behaviours, new opportunities & challenges?
(I) Customization
(II) Deregulation
(III) Industry Convergence
(IV) Customer Empowerment

(a) Only I & IV
(b) Only II & III
(c) Onl II,III & IV
(d) Only I,III &IV
(e) All of these

Answer- Option (e)

Q6. A consumer market is segmented on the basis of a number of factors. In case of a segmentation involving behavioural basis of segmentation, the factor which will not play a role will be:
(a) Loyalty
(b) Occasion
(c) Attitude
(d) Income
(e) Lifestyle

Answer- Option (d); Income is a demographical basis for Market Segmentation.

Q7. To a customer, a brand is an accumulation of emotional and functional associations. For a strong brand, the attribute not required would be: 
(a) Credibility
(b) Sustainability
(c) Industrious
(d) Uniqueness
(e) Relevancy

Answer- Option (c)

Q8. Selling, is the first and foremost transaction between the seller and the prospective buyer or buyers where money is exchanged for goods or services involves a_____________________ approach.
(a) Marketing Oriented
(b) Sales Oriented
(c) Product Oriented
(d) Customer Oriented
(e) Satisfaction Oriented

Answer- Option (c)

Q9. Which among the following is a social factor affecting Consumer Behaviour?
(a) Religion
(b) Gender
(c) Occupation
(d) Reference Groups
(e) Lifestyle

Answer- Option (d)

Q10. Qualitative research gives us vital insights in comprehending why do consumers feel or behave in a manner they do.The technique used to perform a qualitative research is:
(a) Online research
(b) Focus Groups
(c) Mail Survey
(d) Telephonic Survey
(e) Face-to-face Survey

Answer- Option (b)