Professional Knowledge Questions for IBPS SO HR Mains 2017

Dear Aspirants,


Test your Professional Knowledge of HR with this questionnaire to prepare for IBPS HR Officer Examination. To score in IBPS SO (HR) Mains candidate must have adequate knowledge of Industrial Relations, Job Evaluation, Human Resource Planning, Labour Laws, Training and Development and more. This quiz covers important chapters of HR to help you prepare for the exam.

Q1. What is the other name for Whitley Council?
(a) Tripartite employee relations
(b) Trade unions
(c) Adjudication
(d) Employer associations
(e) Joint Industrial Council

S1. Ans. (e)
Sol. Also known as Joint Industrial Council (JIC)/National Joint Industrial Council (NJIC) is a council of employers and trade unions established initially in United Kingdom. It works as a connecting channel between employers and worker groups for consultation between to foster better and friendly industrial relations.

Q2. Which of the following reiterated the faith of the parties in voluntary arbitration? 
(a) The Code of Discipline 1958
(b) The Industrial Disputes Act, 1948
(c) Factories Act, 1948
(d) Workmen’s Compensation Act, 1923
(e) Payment of Bonus Act, 1965

S2. Ans. (b)
Sol. Where any industrial dispute exists and the employer and the workman agree to refer the dispute to arbitration, they may, refer the dispute to arbitration and the reference shall be to such person or persons as an arbitrator or arbitrators as may be specified in the arbitration agreement.

Q3. Which of the following is not a main purpose of picketing?
(a) To stop workers to go to work
(b) To stop workers to take sick leaves
(c) To tell the public about the strike
(d) To persuade workers to take their union’s side
(e) To stop workers to cross the picket line

S3. Ans. (b)
Sol. Picketing is a form of protest in which people congregate outside a place of work or location where an event is taking place. Often, this is done in an attempt to dissuade others from going in, but it can also be done to draw public attention to a cause.

Q4. Identify the correct sequence of the following with regard to delegation of authority:
1. Creation of obligation
2. Authorization of actions
3. Determination of expected results
4. Assignment of duties
Code:
(a) 3-2-4-1
(b) 1-2-4-3
(c) 1-4-2-3
(d) 3-4-2-1
(e) 3-1-2-4

S4. Ans. (d)
Sol. Correct sequence is:
(i) Determination of expected results
(ii) Assignment of duties
(iii) Authorization of actions
(iv) Creation of obligations

Q5. Which of the following is not a stimulation technique of development?
(a) In-Basket
(b) T Group
(c) Seminars
(d) Management games
(e) Vestibule training

S5. Ans. (c)
Sol. Simulators are a group of training devices of varying degrees of complexity that model the real world. They range from simple paper mock-ups of mechanical devices to computerized creations of total environments. Thus, Seminars don’t belong to the simulation technique of development.

Q6. Narrow span of control results into
(a) Tall structure
(b) Flat structure
(c) Mechanistic structure
(d) Centralized structure
(e) Geographical structure

S6. Ans. (a)
Sol. Tall organizational structure is one which has many levels of hierarchy. In these organizations, there are usually many managers, and each manager has a small span of control – they are in charge of only a small group of people.

Q7. The sequence of human resource development activities according to Leonard Nadler are
(a) Education, training and development
(b) Development, training and education
(c) Training, education and development
(d) Training, development and education
(e) Education, development, training

S7. Ans. (c)
Sol. In HRD literature there are some attempts to define and differentiate the concepts -Training, Education, and Development. According to Nadler the sequence of the activities of the HRD should be training, education and development.

Q8. Which of the following is the outcome of job satisfaction?
(a) High employee turnover
(b) High productivity
(c) Absenteeism
(d) Picketing
(e) Employment generation

S8. Ans. (b)
Sol. Job satisfaction is simply how content an individual is with his or her job, in other words, whether or not they like the job or individual aspects or facets of jobs, such as nature of work or supervision. Job satisfaction of their employees and their business’ productivity are linked closely and therefore, must be monitored.

Q9. Which of the following is not an OD technique ?
(a) Sensitivity Training
(b) Delphi Technique
(c) Survey Feedback
(d) Grid Training
(e) Team building

S9. Ans. (b)
Sol. Organizational Development intends to bring about a shift in beliefs, attitudes and values in order to enable companies to keep up with the fast-paced technologies and environments in which they activate.
OD techniques are: survey feedback, team building, sensitivity training, brainstorming, management by objectives, quality circles and process consultation.

Q10. ‘First come last go and last come first go’ is the principle of
(a) Lay-off
(b) Closure
(c) Retrenchment
(d) Dismissal
(e) Termination

S10. Ans.(c)
Sol. In the retrenchment “Last come first go” rule must be followed where any workman is to be retrenched and he belongs to a particular category of workmen, the employer shall retrench the workmen who are the last person employed in that category.