General Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

General-Awareness-Questions-for-IBPS-RRB-Mains-Exam-2017

Current Affairs and General Awareness Questions

This is the high time to pace up your preparations for Upcoming IBPS RRB PO and Clerk Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the banking exams. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust. What is name of that Island?
(a) Majuli Island
(b) Havelock Island
(c) Barren Island
(d) Elephanta Island
(e) Diu Island

S1. Ans.(d)
Sol. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Elephanta Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust, according to the official report.

Q2. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. The Joint exercise is named as ____________.
(a) PARAKRAM
(b) VARUNA
(c) KAUSHAL
(d) GRAMANA
(e) SHAKTI

S2. Ans.(b)
Sol. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise with the French Navy at the Mediterranean Sea to further deepen combat coordination between the two navies. Guided missile destroyer INS Mumbai, stealth frigate INS Trishul and fleet tanker INS Aditya are taking part in the 'Varuna' exercise.

Q3. The White House has recently named a retired Marine major general ______________ as the new Director of the Secret Service.
(a) Sandish Machol
(b) Sebastian Andrew
(c) Randolph Ailes
(d) Johnnefer Sout
(e) Harrynara Dahol

S3. Ans.(c)
Sol. The White House has named a retired Marine major general Randolph Ailes as the new Director of the Secret Service. Ailes was in the Marine Corps for 35 years.

Q4. The World Intellectual Property Day is celebrated globally on __________.
(a) March 28
(b) March 21
(c) April 19
(d) April 28
(e) April 26

S4. Ans.(e)
Sol. Every April 26, World Intellectual Property Day is celebrated to learn about the role that intellectual property rights (patents, trademarks, industrial designs, copyright) play in encouraging innovation and creativity.

Q5. An Asset Reconstruction Company (ARC) in India is associated with-
(a) UCPDC
(b) DICGC
(c) NPA
(d) Home Loan
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. Asset Reconstruction Company (ARC) also known as Securitization company in India helps to unlock the value of non-performing assets (NPA) in banks through Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest (SARFAESI) Act 2002.ARC is regulated by RBI as a Non-Banking Financial Company (NBFC).

Q6. The Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric vehicles and their components. The Board will be chaired by _____________.
(a) Shri Harish Bhagwat
(b) Shri Prakash Javedkar
(c) Shri Rajyavardhan Rathore
(d) Shri Girish Shankar
(e) Shri Nitin Gadkari

S6. Ans.(d)
Sol. the Centre has constituted National Board of Electric Mobility (NBEM) to promote electric mobility and manufacturing of electric (& hybrid) vehicles and their components. The Board will be chaired by the Shri Girish Shankar, Secretary of the Department of Heavy Industry.

Q7. A national conference on Communicating India has organized in which of the following Indian cities that was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Chennai
(e) Varanasi

S7. Ans.(b)
Sol. A day-long national conference on Communicating India has been organized in New Delhi which was inaugurated by Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore.

Q8. Name the IPS officer who has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.
(a) Vimala Roy
(b) Falguni Upadhyay
(c) Geetha Johri
(d) Urmika Vansh
(e) Veera Joshi

S8. Ans.(c)
Sol. A 1982 batch Indian Police Service (IPS) Geetha Johri has been appointed as the first woman Director General of Police (DGP) of Gujarat.

Q9. The Government of India has recently announced a fund of ____________ for the first express highway project in the northeast region which be developed along the Brahmaputra river in Assam.
(a) Rs 25,000 Crore
(b) Rs 30,000 Crore
(c) Rs 35,000 Crore
(d) Rs 40,000 Crore
(e) Rs 45,000 Crore

S9. Ans.(d)
Sol. The first express highway project in the northeast region will be developed along the Brahmaputra river in Assam at an estimated investment of Rs 40,000 crore inaugurated by Union Road Minister Nitin Gadkari.

Q10. At present many public sector banks and one private sector bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004. Name the private sector bank, which are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Yes Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S10. Ans.(a)
Sol. Only ICICI Bank are authorized to handle the Senior Citizens Savings Scheme (SCSS), 2004.

Q11. Which among the following countries has beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia?
(a) Russia
(b) Singapore
(c) India
(d) New Zealand
(e) Great Britain

S11. Ans.(e)
Sol. Great Britain beat Australia 4-3 in a thrilling hockey final of the 26th edition of the Azlan Shah Cup at Ipoh, Malaysia. This victory came to Great Britain in the Azlan Shah Cup after 23 years. Australia is the world champions and had won the Azlan Shah title nine times. Great Britain becomes the first team from the British Isles to win the Azlan Shah title since 1994.

Q12. Chinnar Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state/UT? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Daman and Diu
(c) Odisha
(d) Himachal Pradesh
(e) Kerala

S12.Ans.(e)
Sol. Chinnar Wildlife Sanctuary is located in the state of Kerala, amidst the hillocks of the Western Ghats. The protected forests are located in a high altitude. Chinnar Wildlife Sanctuary is covered with montane rain forests and wet green grasslands along with dry deciduous and thorny-shrub forests towards the south. Tiger, Leopard, Elephant, Sambhar Deer, Indian Bison, Nilgiri Tahr, Rusty-spotted cat and Grizzled Giant Squirrel etc. can be found here.

Q13. Tansa Dam is in which of the following state? 
(a) Karnataka
(b) Uttarakhand
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Odisha

S13. Ans.(d)
Sol.Sol. Tansa dam, is an earthfill and gravity dam on Tansa river near Mumbai, Thane district in the state of Maharashtra in India. The dam is one of the seven sources of drinking water to the city of Mumbai.

Q14. Who is the Chief Minister of Goa? 
(a) Manohar Parrikar
(b) Manohar Lal
(c) Pawan Kumar Chamling
(d) Pema Khandu
(e) Nara Chandrababu Naidu

S14. Ans.(a)
Sol. Manohar Parrikar is Chief Minister of Goa since 14th March 2017.

Q15. Which Bank has entered into a distribution agreement to sell the mutual fund products of HDFC Capital Asset Management Ltd (HDFCAML) during exchanged the memorandum of understanding in Mangaluru, Karnataka?
(a) State Bank of India
(b) Karur Vysya Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) ICICI Bank

S15. Ans.(c)
Sol. Karnataka Bank Ltd has entered into a distribution agreement to sell the mutual fund products of HDFC Capital Asset Management Ltd (HDFCAML) during exchanged the memorandum of understanding in Mangaluru, Karnataka. Investment in mutual funds will provide an opportunity to those customers who are uncomfortable about investing directly in stock markets as this tie-up will give HDFCAML an opportunity to expand its base in these centers.

You may also like to Read: 

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

c
Print Friendly and PDF