Insurance Awareness Quiz for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,

Insurance-Awareness-Quiz-for-NICL-AO-Mains-2017

Just a few days are left for NICL AO Exam. It is time to pace up your preparation of Insurance Awareness for NICL AO Mains ExamThese Insurance questions will also help you in preparing for other upcoming Banking or Insurance recruitment examination.

Q1. _____________ a/an arrangement by which a company or the state undertakes to provide a guarantee of compensation for specified loss, damage, illness, or death in return for payment of a specified premium.
(a) Insurance
(b) Banking
(c) Market Risk
(d) Premium
(e) Prompt Corrective Action (PCA)

S1. Ans.(a)
Sol. Insurance is an arrangement by which a company or the state undertakes to provide a guarantee of compensation for specified loss, damage, illness, or death in return for payment of a specified premium.

Q2. In which among the following year the Life Insurance sector and Life Insurance Corporation came into existence?
(a) 1949
(b) 1935
(c) 1951
(d) 1962
(e) 1956

S2. Ans.(e)
Sol. An Ordinance was issued on 19th January, 1956 nationalising the Life Insurance sector and Life Insurance Corporation came into existence in the same year.

Q3. IRDA was constituted as an _________ to regulate and develop the insurance industry in 1999. 
(a) Regulatory body
(b) Amendment body
(c) autonomous body
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) set up as autonomous body under the IRDA Act in 1999.

Q4. Where is the head office of United India Insurance Company Limited?
(a) Pune
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Chennai

S4. Ans.(e)
Sol. Chennai, Tamil Nadu is the head office of United India Insurance Company Limited

Q5. Who is the present Chairman cum Managing Director of Oriental Insurance Company Ltd? 
(a) VK Sharma
(b) A V Girija Kumar
(c) G Srinivasan
(d) Alamelu T Lakshmanachari
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. A V Girija Kumar is the present Chairman cum Managing Director of New Delhi based Oriental Insurance Company Ltd.

Q6. In which among the following year United India Insurance Company Limited was incorporated?
(a) 1919
(b) 1972
(c) 1956
(d) 1949
(e) 1938

S6. Ans.(e)
Sol. United India Insurance Company Limited was incorporated in 1938.

Q7. IBAI was incorporated as a Company under Section 25 of the Companies Act, 1956. What is the meaning of "B" in IBAI?
(a) Basel
(b) Broadcasting
(c) Board
(d) Brokers
(e) Banking

S7. Ans.(d)
Sol. Insurance Brokers Association of India (IBAI) was incorporated as a Company under Section 25 of the Companies Act, 1956.

Q8. Where is the head office of Agriculture Insurance Company of India Limited (AIC)?
(a) Hyderabad
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Chennai

S8. Ans.(c)
Sol. The head office of Agriculture Insurance Company of India Limited (AIC) is in New Delhi.

Q9. Nippon Life Insurance has signed definitive agreements to invest Rs 2,265 crore (US$ 332.32 million) in order to increase its stake in Reliance Life Insurance from 26 per cent to 49 per cent. Nippon Life Insurance based in-
(a) Germany
(b) Japan
(c) Canada
(d) USA
(e) France

S9. Ans.(b)
Sol. Nippon Life Insurance, Japan’s second largest life insurance company, has signed definitive agreements to invest Rs 2,265 crore (US$ 332.32 million) in order to increase its stake in Reliance Life Insurance from 26 per cent to 49 per cent.

Q10. An insurance ________ is the amount of money that an individual or business must pay for an insurance policy.
(a) premium
(b) agent
(c) health insurance
(d) broker
(e) clause

S10. Ans.(a)
Sol. An insurance premium is the amount of money that an individual or business must pay for an insurance policy. The insurance premium is considered income by the insurance company once it is earned, and also represents a liability in that the insurer must provide coverage for claims being made against the policy.

Q11. In 1993, the Government set up a committee under the chairmanship of _________ former Governor of RBI, to propose recommendations for reforms in the insurance sector.
(a) Gorwala Committee
(b) RN Malhotra
(c) B Sivaraman Committee
(d) Rangarajan Committee
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. In 1993, the Government set up a committee under the chairmanship of RN Malhotra, former Governor of RBI, to propose recommendations for reforms in the insurance sector.The objective was to complement the reforms initiated in the financial sector.

Q12. IRDA stands for-
(a) Insurance Regulatory and Department Authority
(b) Insurance Regulatory and Development Assembly
(c) Insurance Regulatory and Development Association
(d) Insurance Regulatory and Development Authority
(e) Insurance Regulatory and Development Agency

S12. Ans.(d)
Sol. for IRDA stands Insurance Regulatory and Development Authority.

Q13. Sun Life Financial Inc plans to increase its stake from 26 per cent to 49 per cent in Birla Sun Life Insurance Co Ltd, a joint venture with Aditya Birla Nuvo Ltd, through buying of shares worth Rs 1,664 crore (US$ 244.14 million). Sun Life Financial Inc based in-
(a) USA
(b) Germany
(c) Japan
(d) Canada
(e) France

S13. Ans.(d)
Sol. Canada-based Sun Life Financial Inc plans to increase its stake from 26 per cent to 49 per cent in Birla Sun Life Insurance Co Ltd, a joint venture with Aditya Birla Nuvo Ltd, through buying of shares worth Rs 1,664 crore (US$ 244.14 million).

Q14. The term _______________ relates to a type of insurance that essentially covers your medical expenses. 
(a) Health Insurance
(b) Life Insurance
(c) Travel Insurance
(d) Group Insurance
(e) Motor Insurance

S14. Ans.(a)
Sol. The term ‘Health Insurance’ relates to a type of insurance that essentially covers your medical expenses. A health insurance policy like other policies is a contract between an insurer and an individual / group in which the insurer agrees to provide specified health insurance cover at a particular “premium” subject to terms and conditions specified in the policy.

Q15. The General insurance industry was nationalized in _________ and 107 insurers were grouped and amalgamated into four Companies. 
(a) 1949
(b) 1956
(c) 1972
(d) 1982
(e) 1988

S15. Ans.(c)
Sol. The General insurance industry was nationalized in 1972 and 107 insurers were grouped and amalgamated into four Companies – National Insurance Co. Ltd., The New India Assurance Co. Ltd., The Oriental Insurance Co. Ltd. and United India Insurance Co. Ltd.


You may also like to Read:
  •   
        
  •       
       


No comments