Dear Students,

Quantitative Aptitude Questions for RBI Assistant Mains 2017

Quantitative Aptitude is a very important section you must prepare if you are aiming for a job in Bank or Insurance sector. These two weeks are very important as IBPS Clerk and RBI Assistant Mains are lined up. So, these 15 questions can help you practice three very important topics of Quant Section.

Directions (Q.1-5): What approximate value will come in place of question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

Q2. 18% of 256 + 35% of 290 – 15% of 385 = ?
(a) 83
(b) 80
(c) 90
(d) 70
(e) 85

Q3. 69.008% of 699.998+32.99% of 399.999= ?
(a) 615
(b) 645
(c) 675
(d) 715
(e) 725

Q4. 29.97% of 781 + 43% of 801 = 528 + ?
(a) 100
(b) 30
(c) 70
(d) 80
(e) 50

Q5. (77.987% of 358)+(68.55% of 729)= ?
(a) 780
(b) 705
(c) 840
(d) 825
(e) 695

S5. Ans.(a)
Sol. ≈ 280 +500
≈ 780

Q6. A reduction of 20% in the price of sugar enables a purchaser to obtain 2 1/2 kg more for Rs. 160. Find the original price per kg of sugar.
(a) Rs. 12
(b) Rs. 15
(c) Rs. 16
(d) Rs. 18
(e) None of these

Q7. One fill pipe A is 3 times faster than second fill pipe B and takes 32 minutes less than the fill pipe B. When will the cistern be full if both pipes are opened together?
(a) 12 minutes
(b) 24 minutes
(c) 30 minutes
(e) None of these

Q8. A dishonest shopkeeper takes 25% more than the indicated weight when he purchases the items from the dealer. He gives 25% less than the indicated weight to his customer at the cost price, then find the profit percentage of the shopkeeper.
(a) 44.44%
(b) 66.66%
(c) 50%
(d) 37.75%
(e) 33.33%

S8. Ans.(b)
Sol.
Let the correct weight be 1 kg and C.P. be Rs 1/g
Quantity purchased by the shopkeeper = 1250 g
Quantity sold by the shopkeeper = 750 g
We have
S.P. of 750 g = C.P. of 1250 g
⇒ S.P. of 750 g = Rs 1250
⇒ C.P. of 750 g = Rs 750
Therefore, profit by selling 750 g of item =1250-750=Rs 500
Profit percentage =500/750×100
= 66.66%

Q9. A bag contains 7 blue balls and 5 yellow balls. If two balls are selected at random, what is the probability that none is yellow?
(a) 5/33
(b) 5/22
(c) 7/22
(d) 7/33
(e) 7/66

Q10. A right cylindrical vessel is full with water. How many right cones having the same diameter and height as that of the right cylinder will be needed to store that water? (take π = 22/7)
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 5
(e) None of these

Direction(11-15)- Study the following table and answer the questions accordingly

Table shows production of mobile phone in different companies in different years (in thousand).

Q11. Which mobile phone company witnessed lowest growth rate in production from 2006 to 2012?
(a) Nokia
(b) Samsung
(c) Lenovo
(d) Moto
(e) None of these

Q12. Total phones produced by MI in 2007 is what percent of total phones produced by Nokia over all years? (approximately)
(a) 12%
(b) 9%
(c) 15%
(d) 18%
(e) 22%

S12. Ans.(a)
Sol.
Total phones produced by Nokia overall years = 620,000
Required percentage =75000/620,000×100
=12.096%≃12%

Q13. What is the ratio of total production of company MI to the total production of Company Lenovo in all the years together?
(a) 83 : 55
(b) 55 : 83
(c) 89 : 53
(d) 53 : 89
(e) None of these

S13. Ans.(b)
Sol.
Total production of company MI
= 71 + 75 + 79 + 88 + 92 + 97 + 103 = 605 thousands
Total production of company Lenovo
= 100+ 120 + 102 + 131 + 143 + 154 + 163 = 913 Thousand
∴ ratio = 605 : 913
Ratio = 55 : 83

Q14. Total phones produced by Nokia and Moto in 2012 is approximately  what percent more or less than the phones produced by Nokia and MI in 2007?
(a) 10%
(b) 27%
(c) 18%
(d) 13%
(e) 23%

S14. Ans.(d)
Sol.
Total phones produced by Nokia and Moto in 2012
= 105 + 25 = 130 (in thousand)
Total phones produced by Nokia and MI in 2007
= 75 + 75 = 150 (in thousands)
∴ Required percentage =20/150×100
=13.333%≃13%

Q15. Which mobile phone company witnessed the maximum growth rate in production from 2006 to 2010?
(a) Moto
(b) MI
(c) Samsung
(d) Nokia
(e) None of these