# Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

**Dear Students,**

**Quantitative Aptitude Questions for IBPS Exam**

You should try to solve these set of questions within 17-18 minutes If you fail to complete it in the stipulated time, then try again with full force. These quantitative aptitude questions are very important from exam point of view like IBPS RRB Exam, IBPS PO and IBPS Clerk.

**Q1. Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 hrs, respectively. Pipe C can empty it in 12 hrs. The tank is half full. All the three pipes are operation simultaneously. After how much time the tank will be full?**

**Q2. Two cars, an Alto and a Swift, start at the same time in opposite directions from two distinct points P and Q. Starting from P, the Alto reaches Q in 6 hrs 20 minutes and the Swift starting from Q, reaches Pin 4 hrs 45 minutes. What is the speed of the Swift, if the speed of the Alto is 60 Km/h?**

(a) 110 Km/h

(b) 100 Km/h

(c) 90 Km/h

(d) 80 Km/h

(e) None of these

**Q3. A can hit a larget 4 times in 5 shots, B hits 3 times in 4 shots and C hits thrice in 3 shots, they fire together. Find the probability that atleast two shots hit the target.**

(a) 13/30

(b) 5/6

(c) 11/40

(d) 9/11

(e) None of these

**Q4. Ashwani has a certain amount of money with him. He can buy either 60 apples or 40 mangoes. He wants to spend only 70% of his money. So he buys 14 mangoes and some apples. Find out the number of apples purchased by Ashwani.**

(a) 23

(b) 21

(c) 28

(d) 25

(e) 18

S4. Ans.(b)

Sol.

Amount required to buy either 60 apples or 40 mangoes = 100% available amount

Since 14 is 35% of 40

∴ Amount spent on buying 14 mangoes = 35% of available amount

Remaining money = (70% – 35%) of available money = 35% of available amount

Number of apples that can be purchased with 35% of available amount = 35% of 60 = 21

**Q5. A contractor undertook to construct a building in 120 days with 25 workers. However, after 57 days he observed that only 16% of the work is complete. How many more workers need to be employed to complete the work in time?**

(a) 12

(b) 21

(c) 15

(d) 24

(e) 30

S5. Ans.(c)

Sol.

Let the number of additional workers = M

Thus (25 + M) men will work for remaining 63 days to complete remaining 84% of the work lef.

∴ 84% of 120 × 25 = (25 + M) × 63

⇒ 40 = 25 + M

⇒ M = 15

**Directions (6-10): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.**

**Q6. 9050, 5675, 3478, 2147, 1418, 1077, 950**

(a) 3478

(b) 1418

(c) 5675

(d) 2147

(e) 1077

S6. Ans.(e)

Sol.

The pattern of number series is as follows:

9050 - 〖15〗^3 = 9050 – 3375 = 5675

5675 - 〖13〗^3= 5675 – 2197 = 3478

3478 - 〖11〗^3= 3478 – 1331 = 2147

2147 - 9^3= 2147 – 729 = 1418

1418 - 7^3= 1418 – 343 = 1075 ≠ 1077

**Q7. 71, 90, 128, 185, 261, 365**

(a) 365

(b) 128

(c) 185

(d) 90

(e) 261

S7. Ans.(a)

Sol.

The series is 71 +19 = 90

90 + 38 = 128, 128 + 57 = 185

185 + 76 = 261, 261 + 95 = 356

Hence there should be 356 in place of 365

**Q8. 484 240 120 57 26.5 11.25 3.625**

(a) 240

(b) 120

(c) 57

(d) 26.5

(e) 11.25

S8. Ans.(b)

Sol.

The series is :

÷2-2,÷2-2.......

So, 240 ÷ 2 - 2 = 118 ≠ 120

**Q9. 3 5 13 43 176 891 5353**

(a) 5

(b) 13

(c) 43

(d) 176

(e) 891

S9. Ans.(d)

Sol.

Series is : ×1+2,×2+3,×3+4…………….

So, 43 × 4 + 5 = 177

∴ 176 should be replaced by 177.

**Q10. 12 25 52 55 57 115 117**

(a) 55

(b) 117

(c) 25

(d) 52

(e) None of these

S10. Ans.(d)

Sol.

The series is ×2 + 1, × 1 + 2 alternately

**Directions (Q11-15): The following pie chart shows the percentage distribution of marks obtained by Shalini and Bikas in Mains exams of UPSC constituting of seven papers of equal maximum marks. It is known that Bikas obtained 50 marks more in GS I paper than GS III paper.**

Study the chart carefully to answer the questions asked below.

**Q11. Find the difference in the marks obtained by Bikas in GS I and GS III papers together and that by Shalini in Optional I and Essay papers together.**

(a) 25

(b) 20

(c) 35

(d) 22

(e) None of these

S11. Ans.(b)

Sol.

Marks obtained by Bikas = (70 + 50) % of 250 = 300

Marks obtained by Shalini = (64 + 48) % of 250 = 280

∴ Required difference = 20

S11. Ans.(b)

Sol.

Marks obtained by Bikas = (70 + 50) % of 250 = 300

Marks obtained by Shalini = (64 + 48) % of 250 = 280

∴ Required difference = 20

**Q12. By what percent the total marks obtained by Shalini in Essay is more or less than that by Bikas in GS I? (Approximately)**

**Q13. Find the overall approximate percentage of marks scored by Shalini.**

(a) 51%

(b) 54%

(c) 57%

(d) 59%

(e) 62%

**Q14. In Optional I paper Shalini was unable to clear the cutoff by only 5 marks. Find by what percent the cutoff marks in Optional I paper is less than marks obtained by Bikas in GS II paper. (rounded up to 1 decimal place)**

(a) 18.5%

(b) 17.2%

(c) 15.8%

(d) 20.4%

(e) 19.4%

**Q15. Find the ratio of marks obtained by Bikas in Essay, GS II and Optional II together and that by Shalini in GS III, GS I and Optional I together?**

(a) 89 : 80

(b) 80 : 89

(c) 87 : 80

(d) 89 : 79

(e) None of these

**Study Notes for Quantitative Aptitude**

**IBPS Clerk Complete Syllabus & Exam Pattern**

**Share Your BOB BMSB (PO) Success Story contact@bankersadda.com**