Reasoning Question for SBI Clerk Prelims Exam 2018 (Solutions)

Dear Aspirants,

Reasoning Questions  for SBI Clerk Prelims Exam 2018

Reasoning Questions for SBI Clerk Prelims Exam 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-5): Study the information and answer the given questions:
There are seven boxes viz. A, B, C, D, E, G and H. All the box are of different colour viz. Red, Yellow, Black, Pink, White, Violet and Orange but not necessarily in the same order. All the box are arranged from top to bottom.
There are three boxes between the box C and box G , which is of black colour. There is only one box between the G and E, which is of red colour. There are two box between the box C and H. There is only one box between the H and the box which is of yellow colour. The box which is of yellow colour is not placed immediately below or immediately above the box C. There are more than three box between the yellow colour box and A. White colour box is immediately below the pink colour box. The colour of box C is not white. More than two box  between the A and the violet colour box. Box D is of orange colour.

Q1. Which of the following box is at the bottom? 
(a) A
(b) B
(c)  C
(d) D
(e) E
Ans.(a)
Sol.
Box
Colour
B
Yellow
G
Black
H
Violet
E
Red
D
Orange
C
Pink
A
White

Q2. What is the colour of box H ?
(a) violet
(b) black
(c) yellow
(d) red
(e) orange
Ans.(a)
Sol.
Box
Colour
B
Yellow
G
Black
H
Violet
E
Red
D
Orange
C
Pink
A
White

Q3. Which of the following is pink colour box ?
(a) D
(b) E
(c) H
(d) C
(e) A
Ans.(d)
Sol.
Box
Colour
B
Yellow
G
Black
H
Violet
E
Red
D
Orange
C
Pink
A
White

Q4. How many box are there between B and the box which is of pink colour?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) No one.
Ans.(a)
Sol.
Box
Colour
B
Yellow
G
Black
H
Violet
E
Red
D
Orange
C
Pink
A
White

Q5. If B is related to black colour box and D is related to pink colour box in certain way, then H is related to ?
(a) orange colour box
(b) violet colour box
(c) yellow colour box
(d) red colour box
(e) None of these
Ans.(d)
Sol.
Box
Colour
B
Yellow
G
Black
H
Violet
E
Red
D
Orange
C
Pink
A
White

Directions (6-10): These questions are based on the following arrangement. Study it carefully and answer the questions below it.
B 7 E H $ 3 L % 8 I F M 4 1 A R 6 # ↑ 9 D 5 K U 2 T

Q6. Which element is exactly midway between seventh from the left end and sixth from the right end?
(a) A
(b) R
(c) 4
(d) 6
(e) 1
Ans.(e)
Sol.

Q7. If from the above arrangement all the numbers are deleted, which one will be fourth to the right of tenth from the right end?
(a) ↑
(b) #
(c) R
(d) D
(e) None of these
Ans.(b)
Sol.

Q8. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a number?
(a) None
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) More than three
Ans.(d)
Sol.

Q9. How many such symbols are there in the given arrangement, each of which is immediately followed by a number, but not immediately preceded by another symbol?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three
Ans.(c)
Sol.

Q10. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(a) EBH
(b) 8LI
(c) 2KT
(d) #R↑
(e) 41F
Ans.(e)
Sol.

Q11. If ‘A + B’ means that A is the mother of B, A ÷ B means that A is the brother of B, A × B means that A is the son of B, A – B means that A is the sister of B, which of the following means that C is the sister of D?
(a) C – P ÷ D
(b) P + D ÷ C
(c) D × P – C
(d) D – C × P
(e) None of these
Ans.(a)
Sol.

Q12. If ‘P + Q’ means ‘P is the father of Q’, ‘P × Q’ means P is the brother of Q’; ‘P – Q’ means ‘P is the mother of Q’, then which of the following is definitely true about C – A + B?
(a) B is the son of A
(b) A is the son of C
(c) B is the father of A
(d) C is the mother of B
(e) None of these
Ans.(b)
Sol.


Directions (13-14): Study the following information and answer the questions given below:
Each of the five friends A, B, C, D and E travel different distances to their workplaces. A travels more than B but less than E. D travels more than only C. The one, who travels the most, travels 30 km. B travels 15 km to his workplace.

Q13. Who amongst the following possibly travels 5 km to the workplace?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) Either C or D
Ans.(e)
Sol. E(30)>A>B(15)>D>C

Q14. Who amongst the following possibly travels 20 km to his workplace?
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) Either C or D
Ans.(a)
Sol. E(30)>A>B(15)>D>C

Q15. Going 50km to the South from her house, Poonam turns left and goes another 20km. Then, turning to the North, she goes 30km and then starts walking to her house. In which direction is she walking now?
(a) North-west
(b) North
(c) South-west
(d) East
(e) None of these
Ans.(a)
Sol.