Reasoning Questions for IBPS Clerk Mains Exam

Dear Readers,

 Reasoning Questions for IBPS Clerk Mains Exam
Reasoning Questions for IBPS Clerk Mains Exam

The reasoning is a game of wits and presence of mind! Yes, it is true and it might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions about what to attempt and what to leave. And for same we are providing you questions of Reasoning Question and Answers. Solve these to Practice latest pattern reasoning question for bank exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

T, U, V, W, X, Y and Z live on a seven-storey building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, and the topmost floor is numbered 7. Each of them also wears a cloth of a different company, viz, Gucci, Adidas, Rebook, Peter England, Monte Carlo, Levis and Zara but not necessarily in the same order.

T lives on an odd-numbered floor but not on floor number 3. The one who wears Monte Carlo lives immediately above T. Only two persons live between W and the one who wears Monte Carlo. The one who wears Adidas lives on one of the odd-numbered floors but above W. Only three persons live between V and the one who wears Adidas. The one who wears Rebook lives immediately above V. The one who wears Gucci lives immediately above the one who wears Zara. Z lives on an odd-numbered floor. Only one person lives between U and X. U lives on one of the floors above X. Neither V nor T wears Peter England. X does not wear Rebook.

Q1. Which of the following combinations is true?
(a) Floor no. 2 – Y – Rebook
(b) Floor no. 7 – U – Peter England
(c) Floor no. 3 – V – Levis
(d) Floor no. 5 – X – Gucci
(e) None of these

Q2. Who among the following lives on floor number 2?
(a) Z
(b) Y
(c) V
(d) W
(e) None of these

Q3. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
(a) T wears Monte Carlo.
(b) W lives on the fourth floor.
(c) Z lives on the topmost floor.
(d) X wears Gucci and lives on the second floor.
(e) None of these

Q4. Which of the following clothes does T wear?
(a) Levis
(b) Peter England
(c)  Zara
(d) Adidas
(e) None of these

Q5. How many persons live between the person who wears Peter England and the one who wears Zara?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of these


Sol. (1-5)


Floor
Person
Cloth
7
Z
Peter England
6
U
Monte Carlo
5
T
Adidas
4
X
Gucci
3
W
Zara
2
Y
Rebook
1
V
Levis

S1. Ans.(a)

S2. Ans.(b)

S3. Ans.(c)

S4. Ans.(d)


S5. Ans.(c)

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements marked I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

(a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) If the data in statements I alone are not sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are sufficient to answer the question
(c) If the data either in statement I or in statement II alone are sufficient to answer the question
(d) If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) If the data in both statements I and II together are needed to answer the question.

Q6.How is R related to M ? 
I. P and R are children of K, who is wife of M.
II. N’s sister M is married to R’s father.

S6. Ans.(d)
Sol. If the data even in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

Q7.How is K related to N? 
I. N is the brother of M, who is the daughter of K.
II. F is the husband of K.

S7. Ans.(e)
Sol. From both statement I and II-
 K is mother of N.



Q8.Who among P, Q, S, T, V and W is the shortest ? 
I. S is taller than T, P and W is not the tallest.
II. T is shorter than Q but is not the shortest.

S8. Ans.(d)

Q9.What does ‘Ne’ stands for in the code language ? 
I. ‘Na Ni Nok Ne’ means ‘I will tell you’ and ‘Ni Nok Ne Nam’ means ‘he will tell you’ in that code language.
II. ‘Sx Ne Mo Nam’ means ‘will he call now’ and ‘Ne Mok Sac Ni’ means ‘how will you go’ in that code language. 

S9. Ans.(b)
Sol. Ne= will

Q10. Who is third to the left of Preeti ? 
I. Neha, Lucy, Preeti, Swati and Rita are sitting around a circular table facing the centre. Preeti is immediately to the right of Rita and is second to the left of Lucy.
II. Neha is not between Rita and Lucy.

S10. Ans.(a)
Sol. Lucy is third to left of Preeti.


Directions(11-15 ): In these questions relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Q11. Statements:
E < Z = U ≥ T; X ≥ Z ≥ Y
Conclusions:
I. Y < E
II. T < X
(a) Neither conclusion I nor II is true
(b) Either conclusion I or II is true
(c) Only conclusion I is true
(d) Both conclusion I and II are true
(e) Only conclusion II is true

S11. Ans.(a)
Sol.Conclusions:
I. Y < E( Not True )
II. T < X( Not True )

Q12. Statements:
E < Z = U ≥ T; Y > Z ≥ X
Conclusions:
I. Y > E
II. X ≤ T
(a) Both conclusions I and II are true
(b) Neither conclusion I nor II is true
(c) Either conclusion I or II is true
(d) Only conclusion II is true
(e) Only conclusion I is true

S12. Ans.(e)
Sol. Conclusions:
I. Y > E( True )
II. X ≤ T( Not True )

Q13. Statements:
A ≥ B ≤ C = T < L ≥ V
Conclusions:
I. A ≤ V
II. L > B
(a) Only conclusion I is true
(b) Neither conclusion I nor II is true
(c) Either conclusion I or II is true
(d) Only conclusion II is true
(e) Both conclusion I and II are true

S13. Ans.(d)
Sol.Conclusions:
I. A ≤ V ( Not True )
II. L > B( True )

Q14. Statements: 
N > L ≤ C; A > L; B ≥ C
Conclusions:
I. B ≥ L
II. C ≥ N
(a) Neither conclusion I nor II is true
(b) Both conclusions I and II are true
(c) Only conclusion II is true
(d) Only conclusion I is true
(e) Either conclusions I or II is true

S14. Ans.(d)
Sol.Conclusions:
I. B ≥ L( True )
II. C ≥ N( Not True )

Q15. Statements:
N > L ≤ C; A > L; B ≥ C
Conclusions:
I. A > N
II. C ≥ A
(a) Only conclusion I is true
(b) Either conclusion I or II is true
(c) Only conclusion II is true
(d) Neither conclusion I nor II is true
(e) Both conclusions I and II are true

S15. Ans.(d)
Sol.Conclusions:
I. A > N ( Not True )
II. C ≥ A( Not True )




You May also like to Read:
      



    Print Friendly and PDF

    1 comment

    Neha Gupta said...

    can you plz provide me solution of qus 12 and 15..thanku