Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 4th November(Solutions)

Dear Students,




Dear  Aspirants,

Following  SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.

Q1.In the following question, select the related word from the given alternatives.
निम्नलिखित विकल्पों में से संबंधित शब्द का चयन कीजिये:
Frog : Amphibian : : Lizard : ?
मेंढक: उभयचर:: छिपकली:? 
(a) Rodent / कृंतक
(b) Mammal/ स्तनपायी
(c) Reptile/ सर्पणशील
(d) Insect/ कीट

S1. Ans (c)
Sol. Amphibian is the characteristics of frog and Reptile is also characteristics of Lizard.

Q2.In the following question, select the odd word from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन कीजिये?
(a) JGD
(b) NLI
(c) XUR
(d) QNK

S2. Ans (b)
Sol.

Q3.Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary. 
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये. 
(1) Counter (2) Crop (3) Create
(4) Carnation (5) Creator 
(a) 41352
(b) 41253
(c) 43125
(d) 41325

S3. Ans (a)
Sol.
The sequence of word, according to dictionary. 
4. Carnation → 1. Counter → 3. Create → 5. Creator → 2. Crop

Q4.A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. 
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात है, आपको दिए गए विकल्पों में से उस पद का चयन करना है.
A, E, J, N, S, W, ?
(a) Z
(b) A
(c) B
(d) C

S4. Ans (c)
Sol.

Q5.The ratio of present ages of L and N is 7 : 5. If the age of N after seven years will be 32 years, then what is the present age (in years) of L?
L और N की वर्तमान आयु का अनुपात 7:5 है. यदि सात वर्ष बाद N की आयु 32 वर्ष है, तो L की वर्तमान आयु क्या है(वर्ष में)?
(a) 49
(b) 35
(c) 28
(d) 42

S5. Ans (b)
Sol.
Given that,
5x + 7 = 32 
x = 5
So, present age of L = 7 × 5 = 35 years

Q6.Pointing towards a girl, Chetan said "She is the daughter of the only child of my grandmother". How is Chetan related to that girl? 
एक लड़की की ओर इशारा करते हुए चेतन ने कहा कि “वह मेरी दादी की इकलौती संतान की पुत्री है”. चेतन उस लड़की से किस प्रकार संबंधित है? 
(a) Father/पिता
(b) Son/पुत्र
(c) Brother/भाई
(d) Husband/पाती

S6. Ans (c)
Sol.


Q7.In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 
नीचे दिए गए प्रश्न में दिए गए चार विकल्पों में से ज्ञात कीजिये की किस शब्द का निर्माण दिए गए शब्द के वर्णों से नहीं किया जा सकता. 
Nightwalker
(a) Talker
(b) Tailer
(c) Waller
(d) Winer

S7. Ans (c)
Sol.
Double ‘l’ is not present in nightwalker.

Q8.In a certain code language, "SPICEY" is written as "ELOUAY" and "PONDER" is written as "JKLNAZ". How is "HOUSED" written in that code language?
एक निश्चित कूट भाषा में "SPICEY" को "ELOUAY" और "PONDER" को "JKLNAZ" के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में "HOUSED" को किस प्रकार लिखा जाएगा?  
(a) QKDZAO
(b) GNTRDC
(c) WQJFGU
(d) DKQAOZ

S8. Ans (a)
Sol. There is -4 gap between given sequence pairing.

Q9.If "x" denotes "added to", "÷" denotes "subtracted from", "+" denotes "divided by" and "–" denotes "multiplied by", then  
यदि "x" का अर्थ "जमा ", "÷" का अर्थ "से घटा", "+" का अर्थ "से भाग " और "–" का अर्थ "गुणा", तो
14 × 12 – 16 ÷ 18 = ? 
(a) 430
(b) 180 
(c) 168
(d) 188 

S9. Ans (d)
Sol.
14 + 12 × 16 – 18
= 14 + 192 – 18  = 188

Q10.If 18 x 12 = 206 and 19 x 22 = 408, then 23 x 36 = ? 
यदि 18 x 12 = 206 और’ 19 x 22 = 408, तो 23 x 36 = ?
(a) 878
(b) 818 
(c) 794
(d) 776 

S10. Ans (b)
Sol.
18 × 12 = 216 – 10 = 206
19 × 22 = 418 – 10 = 408
23 × 36 = 826 – 10 = 818

Q11.In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
दिए गये प्रश्न में दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन कीजिये जिसे प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर रखा जा सकता है?
(a) 11
(b) 31
(b) 32
(d) 37

S11. Ans (b)
Sol.
5 × 7 + 22 = 39
4 × 2 + 32 = 17
5 × 6 + 12 = 31 

Q12.How many triangles are there in the given figure? 
दिए गए आव्यूह में कितने त्रिभुज हैं? 

(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 12

S12. Ans (b)
Sol.
Total No. of triangles = 1 + 2 + 3 + 3 = 9

Q13.In the given figure, how many huts are covered and muddy?
दिए गए चित्र में कितनी हट और मडी हैं?
 
(a) 28
(b) 40
(b) 33
(d) 19

S13. Ans (d)
Sol.
The required combined portion of all regions = 19

Q14.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
दिया गया कौन सा चित्र प्रश्न चित्र के पैटर्न को पूरा करेगा?

S14. Ans (d)

Q15.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
दिए गये चित्र में उस चित्र का चयन कीजिये जिसमें प्रश्न चित्र छुपा हुआ है?

S15. Ans (b)

You may also like to read:
 https://store.adda247.com/#!/product-testseries/1549/Railway-Group-D-2018-Memory-Based-Online-Test-Series

No comments