General Awareness Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,


This is the high time to pace up your preparations for Upcoming NICL AO Mains. Subjects like Aptitude, Reasoning, and English are important for the preparation of your exams but the subject the reality comes in your way as a big challenge is General Awareness. As you know General Awareness is the very important section in the NICL AO. So we are here to provide you very handy Quiz on General Awareness that will cover Current Affairs, Static Awareness, and Banking Awareness topics. Attempt the quiz with your best effort and try to score as much as you can.

Q1. According to a new World Bank report, India’s gross domestic product is expected to spike to 7.2% in the 2017-18 financial year. What was the title of this report?
(a) Globalized Report
(b) Globalization Backlash
(c) Globalized Backbone
(d) Global Backlash Report
(e) None of the given option is true

S1. Ans.(b)

Sol. India’s gross domestic product is expected to spike to 7.2% in the 2017-18 financial year from 6.8% the previous fiscal, according to a new World Bank report titled “Globalization Backlash”.


Q2. Human Resource and Development Minister Prakash Javadekar launched portal and mobile app for higher education named RUSA in New Delhi. What does 'S' stand for in RUSA?
(a) Sarvshiksha
(b) Sanskriti
(c) Shiksha
(d) Sukriti
(e) Sukanya

S2. Ans.(c)
Sol. Human Resource and Development Minister Prakash Javadekar launched the Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) portal and mobile app in New Delhi. The portal is one-stop for States’ Higher Education Plans, the decision of the States’ Higher Education Councils and details of the resources.

Q3. Punjab National Bank has recently celebrated its Foundation Day and has launched three new products for its customers. PNB was founded in __________.
(a) 1855
(b) 1935
(c) 1956
(d) 1910
(e) 1895

S3. Ans.(e)
Sol. Punjab National Bank has recently celebrated its Foundation Day and has launched three new products for its customers. PNB was founded in 1895.

Q4. The International Day for Monuments and Sites is observed globally on __________.
(a) 18 April
(b) 16 April
(c) 19 April
(d) 21 April
(e) 23 April

S4. Ans.(a)
Sol. Every year on 18 April, ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) celebrates the International Day for Monuments and Sites (also called as World Heritage day), whose establishment was approved by the 22nd UNESCO General Conference in 1983.

Q5. Central Government has notified in the Official Gazette ___________ CPI inflation as the target for the period from August 5, 2016 to March 31, 2021 with the upper tolerance limit of 6 per cent and the lower tolerance limit of 2 per cent.
(a) 4 percent
(b) 3 percent
(c) 5 percent
(d) 2 percent
(e) None of the above

S5. Ans.(a)
Sol. The amended RBI Act also provides for the inflation target to be set by the Government of India, in consultation with the Reserve Bank, once in every five years. Accordingly, the Central Government has notified in the Official Gazette 4 per cent Consumer Price Index (CPI) inflation as the target for the period from August 5, 2016 to March 31, 2021 with the upper tolerance limit of 6 per cent and the lower tolerance limit of 2 per cent.

Q6. What is the full form of CPI?
(a) Customer Price Index
(b) Consumer Price Index
(c) Consumer Product Index
(d) Consumer Price Indian
(e) Custom Price Index

S6. Ans.(b)
Sol. CPI stands for Consumer Price Index.

Q7. What is the focus & Priorities of IBA?
(a) The Government of India on policy related issues
(b) Industry unions on wage negotiations and improving industrial relations
(c) Foreign counterparts to widen the horizon and perspectives
(d) Members to encourage inter-bank co-operation and co-ordination
(e) All of the above

S7. Ans.(e)
Sol. Focus & Priorities of IBA is:-
1. The Government of India on policy related issues
2. Industry unions on wage negotiations and improving industrial relations
3. Members to encourage inter-bank co-operation and co-ordination
4. Foreign counterparts to widen the horizon and perspectives
5. Other trade bodies for better co-ordination
6. Its constituents and stakeholders for new initiatives
7. The Reserve Bank of India on regulatory issues

Q8. Railway Minister Suresh Prabhu recently launched India's First Train with Glass Ceiling, LED Lights and rotable Seats in the Coaches named ____________.
(a) Indica
(b) Specialized
(c) Mardome
(d) Vistadome
(e) None of the given option is true

S8. Ans.(d)
Sol. Railway Minister Suresh Prabhu has launched India's First Train with Glass Ceiling, LED Lights and rotable Seats in 'Vistadome' Coaches.

Q9. Sebastian Vettel won the Bahrain Grand Prix 2017 recently by defeating Lewis Hamilton. Sebastian Vettel belongs to ___________.
(a) Spain
(b) Germany
(c) USA
(d) France
(e) England

S9. Ans.(b)
Sol. Sebastian Vettel (Ferrari) won the Bahrain Grand Prix 2017 by defeating Lewis Hamilton (Mercedes). Sebastian Vettel belongs to Germany.

Q10. Rodrigo Duterte has recently won Time magazine's readers' poll of the 100 most influential people in the world. He is the President of ___________.
(a) Uganda
(b) Rwanda
(c) Oman
(d) Mongolia
(e) Philippine

S10. Ans.(e)
Sol. Philippine President Rodrigo Duterte has won Time magazine's readers' poll of the 100 most influential people in the world.

Q11. Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has recently commissioned two units of 270 MW at Rattan India Nasik Power Ltd's, Maharashtra. BHEL is headquartered in ________.
(a) Bengaluru
(b) Mysore
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Varanasi

S11. Ans.(c)
Sol. Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has successfully commissioned two units of 270 MW at RattanIndia Nasik Power Ltd's, Maharashtra. BHEL is headquartered in New Delhi and was founded in 1964.

Q12. National Teachers Day is observed every year on-
(a) 5th September
(b) 15th September
(c) 20th September
(d) 25th September
(e) 10th September

S12. Ans.(a)
Sol. The birth date of the second President of India, Dr. Sarvepalli Radhakrishnan, 5 September 1888, is celebrated as National Teacher's Day since 1962. On this day, teachers and students report to school as usual but the usual activities and classes are replaced by activities of celebration, thanks and remembrance.

Q13. The headquarters of UNESCO is in-
(a) New York
(b) The Hague
(c) Paris
(d) Moscow
(e) Geneva

S13. Ans.(c)
Sol. Located on the Place de Fontenoy, in Paris, the main building which houses the Headquarters of UNESCO was inaugurated on 3 November 1958. The Y-shaped design was invented by three architects of different nationalities under the direction of an international committee.

Q14. Name the Player who has recently bagged both the singles and doubles crown in Badminton championship at the Pembangunan Jaya Raya Junior Grand Prix in Jakarta.
(a) P V Sindhu
(b) Saina Nehwal
(c) Dinkha Subroto
(d) Gayatri Pullela
(e) None of the above option is true

S14. Ans.(d)
Sol. National Badminton coach Pullela Gopichand's daughter Gayatri Pullela has bagged both the singles and doubles crown at the Pembangunan Jaya Raya Junior Grand Prix in Jakarta.

Q15. ISRO has signed a memorandum of understanding with which of the following company to help develop low-cost lithium ion batteries for electric vehicles?
(a) BHEL
(b) GAIL
(c) SAIL
(d) DRDO
(e) BEML

S15. Ans.(a)
Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) has signed a memorandum of understanding with Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) to help develop low-cost lithium ion batteries for electric vehicles.

You may also like to Read:

No comments