SANDEEP




Directions (1-5): The following pie-chart and table show the distribution of total number of seats of ALP and Technician in six different RRB divisions (in degrees) and ratio of ALP and Technician seats in each given RRB divisions respectively. Study the graphs carefully to answer the following questions. 
Total ALP and technician seats = 60,000 

Q1. What is the average no. of ALP seats in Allahabad, Kanpur and Lucknow divisions together? (a) (b) (c) (d) (e)
5600
6500
4500
6000
7500
Solution:
B


Q2. Total no. of technician seats in Jhansi is how much percent more or less than the total no. of technician seats in Kanpur division? (a) (b) (c) (d) (e)
70%
80%
85%
75%
65%
Solution:
A


Q3. What is the total no. of ALP and Technician seats in Kanpur, Agra and Gorakhpur together? (a) (b) (c) (d) (e)
29,600
29,500
29,400
29,000
29,900
Solution:
D


Q4. If no. of ALP and technician seats in Jhansi is interchanged, then what is the percentage change in ALP seats with respect to the total number of ALP and technician seats in the same division? (a) (b) (c) (d) (e)
50% less
50% more
can’t be determined
60% more
60% less
Solution:
A


Q5. What is the difference between total no. of ALP seats in Allahabad and Gorakhpur? (a) (b) (c) (d) (e)
4500
3000
2800
2400
4800
Solution:
B


Q6. Mr. Aditya’s age is 120% of his wife Sunita’s age. They have two children. The average age of family is 20 years. If Sunita’s age is 25 years, what is the average age of both children? (a) (b) (c) (d) (e)
13 years
12.5 years
14.5 years
15 years
None of these
Solution:
B


Q7. Two persons X and Y together can dig a pit in 16 hours. They worked together 4 hours and then a third person Z whose efficiency is half of their together’s efficiency joins them. Find in how much time the whole work will be completed? (a) (b) (c) (d) (e)
10 hrs.
13 hrs.
12 hrs.
16 hrs.
None of these
Solution:
C


Q8. A man can swim at 8 kmph in still water. He covers an equal distance of 18 km both in upstream and downstream between two points in 6 hours. Find the rate of stream. (b) (c) (d) (e)
5 km/h
6 km/h
7 km/h
4 km/h
None of these
Solution:
D


Q9. The present population of a city is 43,350. What was the population of the city two years before if the population reduces at the rate of 15% per annum? (a) (b) (c) (d) (e)
60,000
50,000
55,000
62,000
None of these
Solution:
A


Q10. The height of a cone is equal to perimeter of an isosceles triangle whose equal and unequal sides are 6 cm and 9 cm respectively. If diameter of cone is 16 cm, what is the volume of cone (in cm3)? (take π = 22/7) (a) (b) (c) (d) (e)
1,208
1,408
1,610
1,480
None of these
Solution:
B


Directions (11-15): What will come at the place of question mark in the following questions? (You are not expected to find exact value) Q11.399.98÷7.99+(3.99) ^2.9 - 91.99=? (a) (b) (c) (d) (e)
32
28
22
36
42
Solution:
C


Q12. ∛1330 × 342.98 ÷ 48.99 - 27.9=? (a) (b) (c) (d) (e)
55
49
62
42
39
Solution:
B


Q13.49.9% of 799.98 – 29.98% of 649.98 = ? (a) (b) (c) (d) (e)
190
225
200
205
185
Solution:
D


Q14. 1/3 of 299.98 ÷ √99.99 + ∜257=? (a) (b) (c) (d) (e)
14
19
21
26
31
Solution:
A


Q15. ? =(√120.9+√25.01)÷(√783.99-√575.95) (a) (b) (c) (d) (e)
6
3
4
5
2
Solution:
C