Sentence Improvement for SBI PO/Clerk Mains: 29th July 2018

Dear Aspirant,

Sentence Completion for SBI PO/Clerk Mains: 28th July 2018

Sentence Completion for SBI PO-CLERK Mains

Its high time you should stick to your chairs and go through all the study matter which is very much needed to pass the exam along with the golden opportunity to let you score more. English is thus counted as one of the among which creates heebie-jeebies for most of the aspirants. Thus we are providing you with questions which will head you towards your goal. The provided quiz follows the study plan whose questions are structured according to the Mains level and through the medium of such types of questions covering one of the important topics like Reading Comprehension, Error Detection, Phrase Replacement etc., you can definitely crack any of the level as this is based on the type of questions that have come in the previous SBI PO mains exams and this quiz will also help aspirants preparing for BOB PO 2018.
Direction (1-5): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence

Q1. Children’s mix’s patterned is recognised as particularly important, as they represent a key risk group for disease transmission.
(a) pattern mix is
(b) mixture patterning are
(c) mixes patterned with
(d) mixing patterns are
(e) No correction required

S1. Ans.(d)
Sol. 'mixing patterns are' is the correct option which makes a grammatical and contextual sense here.

Q2. The schools in the study was select to be representative of different geographical and socioeconomic settings, for example including rural and urban and single-sex and mixed-sex schools.
(a) has selected to be representative
(b) were selected to be representative
(c) is selected to represent
(d) was found selecting representing
(e) No correction required

S2. Ans.(b)
Sol. 'were selected to be representative' as the schools were selected to be the representative to reflect socio-economic and geographical settings. So, this is the only option which is framed with the correct use of grammar and works accordingly to the context.

Q3. A material is said to exhibit superconductivity when it is able to conduct electric current with practically zero resistance.
(a) have said to exhibit
(b) has been saying to exhibits
(c) is said to exhibits
(d) is regarded to exhibiting
(e) No correction required

S3. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q4. Superconductors has already in use for many applications such electronics, levitation of trains, particle accelerators, and superconducting coils.
(a) are already used
(b) have been using since
(c) is said to be use
(d) considered to utilizing
(e) No correction required

S4. Ans.(a)
Sol. 'are already used' as the given subject is plural and needs plural verb to follow it.

Q5. Raj Kapoor and Nargis would visited his studio during their holiday in London, so it was with or Pandit Ravi Shankar would call on him during his trip to London.
(a) can be visited his studio
(b) will be having visits his studio
(c) would visit his studio during
(d) will be allowed to visit the studio
(e) No correction required

S5. Ans.(c)
Sol. 'would visit his studio during' as the given sentence is in past tense. Also, modal auxiliary will always be followed by the first form of the verb.

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is correct. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer.

Q6. Sabeena and I shifted through(A)/ 7000 negatives over three years(B)/ and finalized around 400 images(C)/. They still are in(D)/ several boxes that are lying unopened(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S6. Ans.(a)
Sol. Replace 'shifted' to 'sifted'. 'Sifted' means to separate or scatter.

Q7. While press photographers like Homai Vyarawalla(A)/, Sunil Janah or Kulwant Roy has been(B)/ written about, the craft and(C)/ iconicity of commercial photography(D)/ has been invisible so far(E). 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S7. Ans.(b)
Sol. Replace 'has' with 'have' as the subject is plural.

Q8. This exhibited is a tribute to his(A)/ skill and virtuosity as a master of(B)/ the staged as well as the candid portrait(C)/. As we are discovering, Arya’s work(D)/ extended far beyond portraiture(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S8. Ans.(a)
Sol. Replace 'exhibited' with 'exhibition' as it is used as a noun here.

Q9. He possess a(A)/ shy demeanor, but(B)/ someone who(C)/ could be(D)/ befriended easily(E). 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S9. Ans.(a)
Sol. Replace 'possess' with 'possessed' as the sentence is in past tense.

Q10. The organizers called upon city(A)/ residents to help with(B)/ the month-long festival by(C)/ offer space for artists to stay and(D)/ cars and drivers apart from funds(E).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S10. Ans.(d)
Sol. Replace 'offer' with 'offering' as preposition 'by' will be followed by this.

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

After more than a year of (1) in the open to board buses, commuters at the Park Railway station will soon be (2) of such inconvenience, as the Chennai Metro Rail along with the Chennai Corporation is (3) a modern bus shelter in front of the railway station on the Poonamallee High (P.H.) Road. The bus shelter is expected to function in a week’s time. At present, (4) travelling towards Egmore board buses near a makeshift bus stop with no shelter after the Chennai Metro Rail (5) the old bus shelter as part of the track laying work between Egmore and Chennai Central, a distance of 1.5 km, in June last year (2017).

Q11.
(a) seeing
(b) waiting
(c) postpone
(d) tolerating
(e) traveling

S11. Ans.(b)
Sol. 'waiting' because after a long year of waiting, people of Chennai will now have the bus shelter and will be freed from the inconvenience.

Q12.
(a) freely
(b) tranquilized
(c) reacted
(d) relax
(e) relieved

S12. Ans.(e)
Sol. 'relieved' as the construction of new bus shelter will relieve the commuters.

Q13.
(a) built
(b) constructing
(c) framing
(d) forming
(e) structured

S13. Ans.(b)
Sol. 'constructing' is the most appropriate alternative

Q14.
(a) peddlers
(b) communicators
(c) mediators
(d) commuters
(e) gentry

S14. Ans.(d)
Sol. 'commuters' means the people who travel from one place to the other on the regular basis.

Q15.
(a) deprecated
(b) demolished
(c) deformation
(d) structured
(e) paralleled

S15. Ans.(b)
Sol. 'demolished' means deformed. For the construction of new bus shelter, old bus shelter will get demolished.



You May also like to Read: