Solutions of Current Affairs Questions for Canara Bank PO Exam 2018: 1st March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 1st March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. What is the ranking of India out of 86 countries on the Inclusive Internet Index, according to the Economist Intelligence Unit (EIU), that was commissioned by Facebook?
(a) 26th
(b) 17th
(c) 29th
(d) 37th
(e) 47th

S1. Ans.(e)
Sol. India has been ranked 47th out of 86 countries on the Inclusive Internet Index by the Economist Intelligence Unit (EIU), which was commissioned by Facebook. Sweden took the first place, followed by Singapore and the US.

Q2. National Science Day (NSD) is celebrated every year on ____________.
(a) 26th February
(b) 28th February
(c) 01st March
(d) 20th February
(e) 05th March

S2. Ans.(b)
Sol. National Science Day (NSD) is celebrated every year on 28 February. The theme of NSD-2018 is “Science and Technology for a Sustainable Future”.

Q3. The King Abdullah-II bin Al-Hussein arrived in New Delhi on a 3-day visit to India. He is the King of ____________.
(a) The UAE
(b) Saudi Arabia
(c) Azerbaijan
(d) Jordan
(e) Armenia

S3. Ans.(d)
Sol. The King of Jordan Abdullah-II bin Al-Hussein arrived in New Delhi on a 3-day visit to India. The King is accompanied by a business delegation. During his visit, he will also participate in a CEO Round-table followed by India-Jordan Business Forum.

Q4. Name the cabinet minister who has recently released the book titled 'India 2018'.
(a) Ravi Shankar Prasad
(b) Prakash Javadekar
(c) Smriti Irani
(d) Dr. Harsh Vardhan
(e) Maneka Gandhi

S4. Ans.(c)
Sol. Information and Broadcasting Minister Smriti Irani released 'India 2018' (English Version) and 'Bharat 2018' (Hindi Version). The books are published by the Publications Division. The book available in both print and online versions.

Q5. India have come up with best ever performance at the 69th Strandja Memorial Boxing Tournament in Bulgaria. It has won total how many medals in the tournament?
(a) 11
(b) 13
(c) 15
(d) 17
(e) 19

S5. Ans.(a)
Sol. India have come up with best ever performance at the 69th Strandja Memorial Boxing Tournament in Bulgaria. At Sofia, the country ended with a whopping 11 medals – five from men and six from women boxers.

Q6. Jayendra Saraswathi Swamigal, the senior seer of Kanchi Kamakoti Mutt has passed away recently. This mutt is situated in _____________.
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh
(d) Karnataka
(e) Rajasthan

S6. Ans.(b)
Sol. Sri Jayendra Saraswathi Swamigal, the senior seer of Kanchi Kamakoti Mutt situated in Tamil Nadu, passed away. He was 82-years-old. He passed away due to breathing problems.

Q7. Retirement fund body Employees Provident Fund Organization (EPFO) has made it mandatory to file online claims for provident fund withdrawals above _____________.
(a) Rs 4 lakh
(b) Rs 5 lakh
(c) Rs 6 lakh
(d) Rs 8 lakh
(e) Rs 10 lakh

S7. Ans.(e)
Sol. Retirement fund body Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has made it mandatory to file online claims for provident fund withdrawals above Rs 10 lakh, taking another step towards becoming a paperless organisation.

Q8. Name the player who won the won the Sportswoman of the Year Award in Laureus World Sports Awards in Monaco.
(a) Maria Sharapova
(b) Venus Williams
(c) Martina Navratilova
(d) Serena Williams
(e) Caroline Wozniacki

S8. Ans.(d)
Sol. Tennis legend Roger Federer became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honours at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco. It was his sixth award. The awards include the Sportsman and Comeback titles. American tennis great Serena Williams won the Sportswoman of the Year Award following her Australian Open success, her 23rd Grand Slam title. Serena is now the most decorated female Laureus Award winner with five Laureus statuettes.

Q9. Ministry of Tourism estimates monthly Foreign Exchange Earnings (FEEs) through Tourism in India, both in Rupee and Dollar terms based on the credit data of Travel Head from Balance of Payments of Reserve Bank of India (RBI). The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was ____________.
(a) 8.9%
(b) 9.5%
(c) 9.9%
(d) 8.5%
(e) 8.2%

S9. Ans.(c)
Sol. Ministry of Tourism estimates monthly Foreign Exchange Earnings (FEEs) through Tourism in India, both in Rupee and Dollar terms based on the credit data of Travel Head from Balance of Payments of Reserve Bank of India (RBI). The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was 9.9%, compared to the growth of 18.0% in January 2017 over January 2016.

Q10.  What is the theme of National Science Day (NSD) 2018?
(a) Science for Human Development
(b) Science and Technology for Ethical Development
(c) Role of Women in Science
(d) Science and Technology for a Sustainable Future
(e) None of the given theme is true

S10. Ans.(d)
Sol. National Science Day (NSD) is celebrated every year on 28 February. The theme of NSD-2018 is “Science and Technology for a Sustainable Future”.

Q11. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to ___________ across all currency pairs involving the Indian rupee.
(a) USD 250 million
(b) USD 100 million
(c) USD 200 million
(d) USD 180 million
(e) USD 150 million

S11. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee.

Q12. Name the lender that has partnered with Celebrus Capital Ltd to offer CSB’s customers online trading and demat services.
(a) Catholic Syrian Bank Ltd
(b) Katoak Mahendra Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) IDBI Bank
(e) HDFC Bank Ltd

S12. Ans.(a)

Sol. Catholic Syrian Bank Ltd and Celebrus Capital Ltd have announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services. With this partnership, CSB’s customers can open a Celebrus trading account free of cost and also enjoy preferred rates on brokerage charges/ AMC fees on the demat account.

Q13. The Chilika Lake has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals. This lake is situated in ______________.
(a) Jammu & Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) Assam
(d) Karnataka
(e) Odisha

S13. Ans.(e)
Sol. The Chilika lake in Odisha has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals, according to the Chilika Development Authority (CDA).

Q14. Eminent writer Kanakalata Mohanty passed away. He was writer of which language?
(a) Bengali
(b) Odia
(c) Assamese
(d) Hindi
(e) Telugu

S14. Ans.(b)
Sol. Eminent Odia writer Kanakalata Mohanty passed away. She was 82. Mohanty is the author of 12 novels and more than a 100 short stories. Her novels Ete Andhara, Kete Jwala and Anuradha shot her into the limelight in the 1960s.

Q15. Name the sports personality who became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honours at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco.
(a) Lionel Messi
(b) Rafael Nadal
(c) Roger Federer
(d) Cristiano Ronaldo
(e) Kaka

S15. Ans.(c)
Sol. Tennis legend Roger Federer became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honours at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco. It was his sixth award. The awards include the Sportsman and Comeback titles.


Print Friendly and PDF