Solutions of Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 6th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 6th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the state government that has launched a program Ama Gaon, Ama Vikas (Our Village, our development) to reach out to the people in rural areas and involve themselves in the developmental activities.
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Odisha
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S1. Ans.(c)
Sol. The Odisha government has launched a program Ama Gaon, Ama Vikas (Our Village, our development) to reach out to the people in rural areas and involve themselves in the developmental activities. Chief Minister Naveen Patnaik has flagged off mobile video vans for ‘Ama Gaon Ama Vikas’ programme that will move across the State to highlight various welfare schemes at villages in the state.

Q2. Tran Dai Quang is the present President of _____________.
(a) The UAE
(b) Iran
(c) Indonesia
(d) Malaysia
(e) Vietnam

S2. Ans.(e)
Sol. Tran Dai Quang is the Prseident of Vietnam.

Q3. Name the present chief minister of Meghalaya.
(a) Mukul Sangma
(b) Lal Thanhawla
(c) T R Zeliang
(d) Conrad Sangma
(e) Pawan Kumar Chamling

S3. Ans.(d)
Sol. National People's Party (NPP) President Conrad Sangma is the new chief minister of Meghalaya. There would be no deputy chief minister for the state. He replaced Mukul Sangma.

Q4. Name the Indian who has been recently honoured with the lifetime achievement award for his contribution to the fields of arts and politics in the United Kingdom.
(a) Rishi Kapoor
(b) Shatrughan Sinha
(c) Amitabh Bacchan
(d) Jaya Bacchan
(e) Kamal Hassan

S4. Ans.(b)
Sol. Actor-politician Shatrughan Sinha has been honoured with the lifetime achievement award for his contribution to the fields of arts and politics in the United Kingdom.

Q5. Shigmotsav is a famous cultural festival held recently in _____________.
(a) Maharashtra
(b) Odisha
(c) Goa
(d) Karnataka
(e) Assam

S5. Ans.(c)
Sol. Shigmotsav has been organized enthusiastically in Goa. Shigmotsav or Shigmo is one of the several cultural festivals of the coastal state and is celebrated through colours, costumes, music, dance and parades.

Q6. Shahzar Rizvi has recently clinched a gold medal with a world record score. He is related with which sports?
(a) Shooting
(b) Archery
(c) Boxing
(d) Wrestling
(e) Skiing

S6. Ans.(a)
Sol. Shahzar Rizvi clinched the gold medal with a world record score in his maiden ISSF World Cup appearance. Rizvi shot a world record 242.3 in the 10-metre air pistol event’s final.

Q7. Name the cricketer who has become the youngest captain in international cricket history.
(a) Rajin Saleh
(b) Mohammad Nawaz
(c) Mohammad Asghar
(d) Rashid Khan
(e) Babar Azam

S7. Ans.(d)
Sol. The leg-spinner from Afghanistan, Rashid Khan (19-year-old) has become the youngest captain in international cricket history. He now holds the ICC No. 1 rank for bowlers in both the ODIs and T20Is and also became the youngest player ever to hold the top spot for any form of ICC men's ranking.

Q8. A Steering Committee has been constituted by the Ministry of Finance under the Chairmanship of _______________ to consider various issues relating to the development of Fintech space in India.
(a) Rajiv Kumar
(b) Sanjeev Singhaniya
(c) Subhash Chandra Garg
(d) Kamlesh Arora
(e) Amitabh Kant

S8. Ans.(c)
Sol. A Steering Committee has been constituted by the Ministry of Finance under the Chairmanship of Secretary, Shri Subhash Chandra Garg, Department of Economic Affairs (DEA) to consider various issues relating to the development of Fintech space in India.

Q9. Veteran Literateur Prafulla Das passed away. He was a recipient of the ____________ in the literary field.
(a) Sahitya Akadmi Award
(b) Sarala Award
(c) Padma Award
(d) Padma Vibhusan Award
(e) None of the given option is true

S9. Ans.(b)
Sol. Veteran Literateur Prafulla Das passed away. He was 91. He worked in Odia language. He was a recipient of the prestigious "Sarala Award" for his achievement in the literary field.

Q10. The ISSF World Cup 2018 is being held in ___________.
(a) Indonesia
(b) Bulgaria
(c) Oman
(d) Mexico
(e) Palestine

S10. Ans.(d)
Sol. The ISSF World Cup 2018 is being held at Guadalajara in Mexico.

Q11. Name the state government that has launched KHUSHI scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state.
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Kerala
(e) Haryana

S11. Ans.(a)
Sol. The Odisha government launched KHUSHI scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state. The scheme will be implemented by the health and family welfare department of the state at a cost of 70 crore per year.

Q12. India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. It has defeated ____________.
(a) The UAE
(b) Russia
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka
(e) Bangladesh

S12. Ans.(c)
Sol. India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. India beat Pakistan by 3-2 in the best-of-five final. In the finals, Indian duo of Pankaj Advani and Manan Chandra staged a remarkable recovery after being 0-2 down.

Q13. The Union Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), Jitendra Singh launched the social media of a magazine on India-Israel relations. The magazine has been named as ___________.
(a) India-Israel So Far, So Strong
(b) Namaste Shalom
(c) The Power of Two
(d) Insrael- I
(e) None of the given option is true

S13. Ans.(b)
Sol. The Union Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh, launched the social media of “Namaste Shalom”, a magazine on India-Israel relations. The magazine ‘Namaste Shalom’ is edited by Tarun Vijay, former MP.

Q14. World rapid champion Viswanathan Anand annexed the Tal Memorial rapid chess title. The event was held in __________.
(a) Russia
(b) Mexico
(c) Italy
(d) France
(e) China

S14. Ans.(a)
Sol. World rapid champion Viswanathan Anand annexed the Tal Memorial rapid chess title in Moscow, Russia after an easy final round draw against Boris Gelfand of Israel.

Q15. The government of India has signed an MoU with ____________ to enhance cooperation on 'National Campaign for Water Conservation in India'.
(a) Vietnam
(b) Iran
(c) Palestine
(d) Israel
(e) Indonesia

S15. Ans.(d)
Sol. The government of India has signed an MoU with Israel to enhance cooperation on 'National Campaign for Water Conservation in India'. It was announced by the Minister of State for Drinking Water and Sanitation S S Ahluwalia.


Print Friendly and PDF