Syllogism Quiz for SBI Clerk Prelims: 5th June 2018

Dear Aspirants,


Reasoning Questions for SBI Clerk 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. Today is the Day 45 of the 60 Days SBI Clerk Prelims Study Plan. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.
Check VIDEO SOLUTION for this Quiz!!


Directions (1-5): In these questions, some statements followed by some conclusions have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q1. Statements:
Some tools are radios.
Some radios are ponds.
Some ponds are mirrors.
All mirrors are chalks.
Conclusions:
I. Some mirrors are tools.
II. Some chalks are ponds
III. Some ponds are tools.
IV. Some chalks are radios.
(a) None follows
(b) Only I follows
(c) Only II follows
(d) Only III follows
(e) Only IV follows

S1. Ans.(c)
Sol.
For I- As we know that there is no direct relation between Mirror and Tool so we can’t say that some Mirror are Tool or not so, I does not follow. 
For II- As per the given relation we know that some Ponds are Mirror and all Mirror are Chalks so it is clear that Some Chalk is Pond so, II follows. 
For III- According to the figure we can see that there is no direct relation given between Pond and Tools so we can’t say that some Pond are Tools or not so, III does not follow. 
For IV- As we can see that there is no direct relation given between Chalks and Radio so we can’t say that some Chalks are Radios or not so, IV does not follow.


Q2. Statements:
All houses are rooms.
All rooms are baskets.
All baskets are tyres.
Some tyres are lanterns.
Conclusions:
I. Some lanterns are rooms.
II. Some tyres are houses.
III. Some tyres are rooms.
IV. All houses are baskets. 
(a) Only I, II and III follow
(b) Only II, III and IV follow
(c) Only I, III and IV follow
(d) All I, II, III and IV follow
(e) None of these

S2. Ans.(b)
Sol.  
For I- As per the given diagram we can see that no direction is there between Lanterns and Rooms so, it can’t be concluded that Some Lanterns are Room, so I does not follow.
For II- From the figure it is clear that all Houses are Tyre so it is clearly concluded that some Tyre are Houses so II follows. 
For III- From the figure it is clear that all Rooms are Tyre so it is clearly concluded that some Tyre are Rooms so III also follows.  
For IV- As per the statement it is given that All houses are rooms and All rooms are baskets so it is clear that all Houses are Basket so IV also follows.


Q3. Statements:
Some tractors are buses.
All buses are trains.
Some trains are boats.
All boats are ships.
Conclusions:
I. Some boats are buses.
II. Some ships are buses.
III. Some trains are tractors.
IV. Some ships are trains.
(a) Only I and II follow
(b) Only I and III follow
(c) Only I and IV follow
(d) Only II and IV follow
(e) None of these

S3. Ans.(e)
Sol. 

For I- As per the given diagram we can’t conclude that Some Boats are Buses so I does not follow.
For II- From the venn diagram we can see that there is no direct relation between ship and bus so we can’t say that some Ships are Buses so II does not follow.
For III-  From the statement we know that Some tractors are buses and All buses are trains so clearly concluded that Some trains are tractors and III follows.
For IV- From the statement we know that Some trains are boats and All boats are ships so clearly concluded that Some Ships are trains and also IV follows.


Q4. Statements:
All chairs are sofas.
All sofas are books.
All books are nets.
All nets are gardens.
Conclusions:
I. Some nets are sofas.
II. Some gardens are books.
III. Some nets are chairs.
IV. All books are gardens.  
(a) Only I, II and III follow
(b) Only II, III and IV follow 
(c) Only I,  III and IV follow
(d) All I, II, III and IV follow
(e) None of these.

S4. Ans.(d)
Sol. 

For I- As the diagram clearly indicates that all Sofas are Nets from which it is concluded that some Nets are Sofas so, I follows.
For II- As per the diagram we can see that all Books are Gradens which clearly conclude that some Gardens are Books so, II also follows.
For III- From the statement we know that All chairs are sofas, All sofas are books and All books are nets which concludes that all Chairs are nets so it is concluded that some Nets are Chairs and III follows.
For IV- From the statement we know that All books are nets and All nets are gardens so it is concluded that all Books are Gardens and IV follows.


Q5. Statements:
All monkeys are parrots.
No parrot is crow.
Some crows are horses.
All horses are tigers.
Conclusions:
I. Some tigers are parrots.
II. Some crows are monkeys.
III. No tiger is parrot.
IV. Some horses are parrots.
(a) None follows
(b) Only II follows
(c) Only III follows
(d) Only I follows
(e) Only either I or III follows

S5. Ans.(e)
Sol.
For I- As there is no direct relation given between Tigers and Parrots so we can’t conclude that Some Tigers are Parrots. So I does not follow 
For II- As clearly shown in the diagram that No Crow is Parrot so No Crow will be Monkey as All Monkey are Parrot. So from this it is clear that Some Crows are Monkey is false and II does not follow.
For III- As there is no direct relation given between Tigers and Parrots so we can’t conclude that No Tigers are Parrots. So III does not follow.
For IV- As there is no direct relation given between Horses and Parrots so we can’t conclude that Some Horses are Parrots or not. So IV does not follow.
But By combining the statement I and III we get that there is no direct relation given between Tigers and Parrots and I conclusion is positive and III is negative which is a condition of either/or so Either I or III follows.


Directions (6–10): In each question below are some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four gives statements disregarding commonly known facts. 

Q6.  Statements:
All fans are lights
Some lights are tubes
All tubes are coolers
Some coolers are wires
Conclusions:
I. Some coolers are lights
II. Some coolers are fans
III. Some wires are lights
IV. Some lights are fans
(a) Only I and II follow
(b) Only I, III and IV follow
(c) Only I and IV follow
(d) Only II, III and IV follow
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol.
For I- In the figure it is clearly shown that Some coolers are Light so I follows.
For II- As there is no direct relation given between Fans and Coolers so we can’t conclude that Some Coolers are Fans or not so II does not follow.
For III- As there is no direct relation given between Wires and Lights so we can’t conclude that Some Wires are Lights or not so III does not follow.
For IV- As we know that all Fans are Lights so it is clearly concluded that some Lights are fans and IV follows.


Q7. Statements:
Some apes are ants
Some ants are monkeys
All monkeys are bears
All bears are bats
Conclusions:
I. Some bears are apes
II. Some bats are ants
III. Some bears are ants
IV. Some bats are monkeys
(a) Only I, II and III follow
(b) Only II, III and IV follow
(c) Only I, III and IV follow
(d) All follow
(e) None of these

S7. Ans.(b)
Sol.

For I- By referring to the diagram we can clearly see that there is no direct relation between Apes and Beers so we can’t conclude that Some bears are apes, so I does not follow.
For II- As shown in the diagram Some Bats are Ants so II follows.
For III- As shown in the figure we can clearly conclude that Some bears are ants so III also follows.
For IV- From figure we can see that all Monkeys are Bats so we can clearly conclude that Some bats are monkeys so IV follows


Q8. Statements:
All colours are darks
All darks are whites
All whites are pinks
All pinks are greys
Conclusions:
I. Some greys are whites
II. All darks are pinks
III. Some pinks are colours
IV. All colours are greys
(a) Only I ,II and III follow
(b) Only I, II and IV follow
(c) Only II, III and IV follow
(d) All follow
(e) None of these

S8. Ans.(d)
Sol.
For I- As shown in the figure all Whites are Greys which leads to that some Greys are Whites so I follows. 
For II- From the given figure we can see that All darks are pinks so II also follows. 
For III- By referring to the figure we can see that all colours are Pinks so we can conclude that some pinks are colours, so III follows.
For IV- It is clearly concluded from figure that All colours are greys so IV also follows.


Q9. Statements:
Some sweets are samosas
Some samosas are rasgullas
Some rasgullas are kulfis
Some kulfis are ice creams
Conclusions:
I. Some ice creams are samosas
II. No icecreams are samosas
III. Some kulfis are sweets
IV. No kulfis are sweets
(a) Only either I or II follows
(b) Only either III or IV follows
(c) Only either I or II and either III or IV follow
(d) Only I and III follow
(e) None of these

S9. Ans.(c)
Sol. 
For I- As there is no direct relation given between Icecreams and Samosas so we can’t conclude that Some icecreams are samosas so I does not Follow.
For II- As there is no direct relation given between Icecreams and Samosas so we can’t conclude that No icecreams are samosas so II does not Follow.
 For III- As per the given diagram we see that there is no direct relation given between Sweets and Kulfis so we can’t conclude that Some kulfis are sweets so III does not Follow.
For IV- As per the given diagram we see that there is no direct relation given between Sweets and Kulfis so we can’t conclude that No kulfis are sweets so IV does not Follow.
But after combining the conclusions I and II we get that there will be a case of either/or between them as there is no direct relation given between Icecreams and Samosas and I conclusion is positive and II is negative which is a condition of either/or so Either I or II follows.
Similarly, after combining the conclusions III and IV we get that there will be a case of either/or between them as there is no direct relation given Sweets and Kulfis and III conclusion is positive and IV is negative which is a condition of either/or so Either III or IV follows.


Q10. Statements:
All apples are bananas
No bananas are coconuts
Some coconuts are guavas
All guavas are lemons
Conclusions:
I. Some lemons are coconuts
II. Some bananas are apples
III. Some guavas are bananas
IV. Some coconuts are apples
(a) None follows
(b) Only I & II follow
(c) Only II follows
(d) Only III follows
(e) Only IV follows

S10. Ans.(b)
Sol. 
For I- As given in the statement that All guavas are lemons and some coconuts are guava and it clearly leads to the conclusion that Some Lemons are Coconut so I follows.

For II- As given in the statement that All apples are bananas so from this it is clear that Some bananas are apples so II also follows.
For III- As there is no direct relation given between Guava and Bananas so we can’t conclude that Some guavas are bananas so III does not Follow.
For IV- As clearly show in the diagram that No Coconut is Banana so No Apple will be Coconut as All Apple are Banana. So from this it is clear that Some coconuts are apples is false and IV does not follow.

Direction (11-15): In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts:

Q11. Statements:  
All flowers are clouds.
No cloud is sky.
All skies are tigers.
Conclusions: 
I. Some clouds are flowers.
II. All clouds are flowers.
III. Some tigers are skies.
IV. All tigers are skies.
(a) Only II and IV follow
(b) Only either I or II follows
(c) Only either III or IV follows
(d) All follow
(e) None of these

S11. Ans.(e)
Sol. 
For I- As we can see from the figure that All Flower are Clouds from which we can conclude that Some clouds are flowers so I follows.
For II- As we can see from the figure that All Flower are Clouds from which we can conclude that Some clouds are flowers but we can’t say that All clouds are flowers so II does not follows.
For III- As it is given in the statement that All skies are tigers so it is clear that Some tigers are skies so III follows.
For IV- As it is given in the statement that All skies are tigers so it is clear that Some tigers are skies but we can’t conclude that All tigers are skies so IV does not follows. 


Q12. Statements: 
Some dogs are rats. 
All rats are trees. 
Some trees are not dogs. 
Conclusions:
I. Some trees are dogs. 
II. All dogs are trees. 
III. All rats are dogs.
IV. All trees are dogs. 
(a) None follows
(b) Only I follows
(c) Only I and II follow
(d) Only II and III follow
(e) All follow

S12. Ans.(b)
Sol. 
For I- As we can see from the figure that Some Rat are Dogs and all Rats are Trees so it is concluded that Some trees are dogs so I follows.
For II- As it is given in the statement that some trees are not dogs and it is also shown in figure that Some Dog is Tree but we can’t conclude from this that All dogs are trees so II does not follows.
For III- It is given in the statement that some Dogs are Rats but we can’t conclude that All rats are dogs so III does not follows.
For IV- From the figure it is concluded that Some trees are dogs, it is also shown in figure that Some trees are not Dogs so All trees are dogs is false so Iv does not follows.

Q13. Statements: 
Some boys are rains. 
All rains are clouds.
Some clouds are cars. 
Conclusions:
I. Some clouds are boys. 
II. Some cars are boys.
III. Some cars are rains.
IV. Some rains are boys.
(a) None follows
(b) Only IV follows
(c) Only I follows
(d) Both I and IV follow
(e) All follow

S13. Ans.(d)
Sol. 
For I- As given in the statement that Some boys are rains and All rains are clouds so it is clearly concluded that Some clouds are boys so I follows.
For II- As there is no direct relation given between Car and Boy so we can’t conclude that Some Cars are boys so II does not follow.
For III- As there is no direct relation given between Car and Rains so we can’t conclude that Some Cars are Rains so III does not follow.
For IV- As given in the statement that Some boys are rains so it is clearly concluded that Some rains are boys. So IV follows.


Q14.  Statements: 
All bricks are flowers. 
Some houses are flowers.
All pens are houses. 
Conclusions:
I. Some houses are bricks.  
II. Some pens are flowers. 
III. Some flowers are bricks.
IV. No pen is flower. 
(a) Only either II or IV and III follow
(b) Only either II or IV and I follow
(c) Only either I or II and IV follow
(d) None follows
(e) All follow

S14. Ans.(a)
Sol. 
For I- As there is no direct relation given between House and Bricks so we can’t conclude that Some houses are Bricks so I does not follow.
For II- As there is no direct relation given between Pens and Flowers so we can’t conclude that  Some pens are flowers, so II does not follow.
For III-  As it is given in the statement that all Bricks are Flowers so it is clearly concluded that Some flowers are bricks. So, III follows.
For IV- As there is no direct relation given between Pens and Flowers so we can’t conclude that No pen is flower, so IV does not follow.
But By combining conclusion II and IV we get that there is no direct relation given between Pens and Flowers and conclusion II is positive and IV is negative which is a case of Either/or so Either II or IV follows.

Q15. Statements: 
All lions are ducks.
No duck is a horse.
All horses are fruits. 
Conclusions:
I. No lion is a horse. 
II. Some fruits are horses.
III. Some ducks are lions. 
IV. Some lions are horses.
(a) All follows
(b) Only either I or II and both III and IV follow
(c) Only either I or IV and both II and III follow
(d) Only either I or IV and II follow
(e) None of these 

S15. Ans.(e)
Sol. 
For I- As it is given in the statement that All lions are ducks and No duck is a horse so it is clear that No lion is a horse so I follows. 
For II- As it is given in the statement that All horses are fruits so it is clear that Some fruits are horses. So, II also follows. 
For III- As it is given in the statement that All lions are ducks so it is concluded that Some ducks are lions. So, III also follows.
For IV- As it is given in the statement that All lions are ducks and No duck is a horse so it is clear that No lion is a horse so, some lions are horses is false and IV does not follows.