The Hindu 02/11/2018




Q1. What is India's rank in World Bank's Ease of Doing Business Index 2019, out of 190 countries in 2018?
83
77
23
100
71
Solution:
India jumped 23 positions in the World Bank's Ease of Doing Business Index 2019 and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017.

Q2. The finance ministry has announced that the sixth tranche of electoral bonds sale has been started. Which bank is the only authorised bank to issue such bonds?
PNB
ICICI
BOB
HDFC
None of the above option is true
Solution:
State Bank of India (SBI), in the sixth phase of sale, has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 authorised branches. SBI is the only authorised bank to issue such bonds.

Q3. Ntozake Shange had recently passed away. She was a noted______.
Quiz Master
Pop-Dancer
Playwright
Heart Surgeon
Economist
Solution:
Playwright, poet and author Ntozake Shange, whose most acclaimed theatre piece is the 1975 Tony Award-nominated play “For Colored Girls Who Have Considered Suicide/When the Rainbow is Enuf,” had passed away. She was 70.

Q4. 49th International Film Festival of India, IFFI 2018, will be held in Goa. Olu, the opening film in IFFI 2018 is made in which of the following language?
Asamis
English
Telugu
Malayalam
Tamil
Solution:
Malayalam film Olu will be the opening film at the 49th International Film Festival of India, IFFI 2018. This was decided by the jury for the Indian Panorama. The IFFI will be held in Goa in November 2018.

Q5. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport. This airport is situated in which Indian state?
Telangana
Andhra Pradesh
Chhattisgarh
Karnataka
Odisha
Solution:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport, Odisha as “Veer Surendra Sai Airport, Jharsuguda”. Veer Surendra Sai is a well-known freedom fighter of Odisha.

Q6. Pankaj Advani has become the first Indian to win an Asian Snooker Tour event. He defeated ______in final.
Ju Reti
Danthai Boonma
Galia D Reti
Gabriela Sabatini
John Higgins
Solution:
Nineteen-time world champion Pankaj Advani has won the second leg of the Asian Snooker Tour in Jinan, China. Advani delivered a power-packed performance to outclass China’s Ju Reti 6-1 in the final and become the first Indian to win an Asian Snooker Tour event.

Q7. Which of the following section of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues?
Section 370
Section 1-B
Section 7
Section 9
Section 77
Solution:
The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.

Q8. HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank. Now, he will be serving the bank till ____.
2020
2021
2022
2019
2024
Solution:
HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank for another two years. Aditya Puri will now serve the office from November 1, 2018 to October 26, 2020.

Q9. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired ________ an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund.
IL&FS
IDBI-IFL
IDFC-IFL
Bhushan Steel
NIACL
Solution:
The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.

Q10. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded _____class stealth frigates.
Krivak III
Sovetskogo Soyuza
Kirov II
Admiral Grigorovich
Admiral Gorshkov
Solution:
India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.

Q11. Men's hockey World Cup 2018 will be held in _______.
India
Japan
Malaysia
England
Canada
Solution:
Steel manufacturing giant Tata Steel was announced as an official partner of the men's hockey World Cup 2018 to be staged at the Kalinga Stadium, Bhubaneswar from November 28 to December 16.

Q12. Soura Jalanidhi scheme aims to increase use of solar energy for helping farmers in irrigating their land. Which state has launched this scheme?
Andhra Pradesh
Odisha
Karnataka
Tamilnadu
Telangana
Solution:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the Soura Jalanidhi scheme that aims to increase use of solar energy for helping farmers in irrigating their land.

Q13. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport. What is the new name of this airport?
Shri Atal Bihari Airport
Raja Bhoj Airport
Veer Surendra Sai Airport
Veer Umesh Singh Rajwar Airport
Tipu Sultan Airport
Solution:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport, Odisha as “Veer Surendra Sai Airport, Jharsuguda”. Veer Surendra Sai is a well-known freedom fighter of Odisha.

Q14. India and _____has recently signed an Agreement on Mutual Legal Assistance in Criminal Matters.
Mexico
Russia
Japan
Morocco
Botswana
Solution:
Agreement between India and Morocco on Mutual Legal Assistance in Criminal Matters was signed recently.

Q15. Which organisation was recently announced as an official partner of the men's hockey World Cup 2018?
Tata Steel
Reliance Jio
Paytm
Pepsi
Reliance Steel
Solution:
Steel manufacturing giant Tata Steel was announced as an official partner of the men's hockey World Cup 2018 to be staged at the Kalinga Stadium, Bhubaneswar from November 28 to December 16.

               

No comments