The Hindu 06/11/2018




Q1. During the visit of Vice President of India M Venkaiah Naidu, India has agreed for the deputation of experts in five fields to assist Zimbabwe. Who is the present President of Zimbabwe?
Constantino Chiwenga
Emmerson Mnangagwa
Grace Mugabe
Robert Mugabe
Jonathan Moyo
Solution:
During the visit of Vice President of India M Venkaiah Naidu, India has agreed for the deputation of experts in five fields to assist Zimbabwe. Around 6 agreements in various fields were signed in areas including Mining, Visa waiver, Broadcasting and Culture. India will extend Line of credits of more than 350 million US Dollars to Zimbabwe for two power projects and a drinking water project. Emmerson Mnangagwa is the present President of Zimbabwe.

Q2. National Ayurveda Day 2018 was observed on ____________.
2nd November
15th October
4th November
5th November
25th October
Solution:
Ministry of AYUSH observes Ayurveda Day every year on Dhanawantari Jayanti (Dhanteras). This year Ayurveda Day is being observed on 5th November 2018.

Q3. The 18th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers Meeting 2018 was held recently in ___________.
Shanghai
Durban
Beijing
Tokyo
New Delhi
Solution:
The 18th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers Meeting was held in Durban, South Africa. Gen.(Dr.) VK Singh (Retd.), Minister of State for External Affairs, attended the IORA Council of Ministers Meeting.

Q4. Name the Indian Badminton player who has won the SaarLorLux Open at Saarbrucken in Germany.
Ajay Jayaram
Pullela Gopichand
Subhankar Dey
Parupalli Kashyap
Sameer Verma
Solution:
In Badminton, Subhankar Dey has won the SaarLorLux Open at Saarbrucken in Germany. In the summit clash, the unseeded Indian defeated fifth-placed Rajiv Ouseph of Britain, in straight games, in what was the first encounter between the two shuttlers.

Q5. Name the gymnast who had recently made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar.
Simone Biles
Nastia Liukin
Gabby Douglas
Aly Raisman
Shawn Johnson
Solution:
Simone Biles made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar. Simone Biles became the first ever gymnast to win 13 world championship gold medals. She hails from the USA.

Q6. In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by ____________ to US-based Tricon Energy.
Tata Steels
Reliance Industries Ltd
Jindal and Sons
HDFC Bank
Indian Government
Solution:
In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.

Q7. The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established in ____________.
1995
1997
1999
2002
2005
Solution:
The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established on 7 March 1997. IORA Headquarters in Ebene, Mauritius.

Q8. Name the Indian Navy Hero who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war who passed away recently.
Admiral Anil Khuntia
Admiral Ansan Zayas
Vice-Admiral Krunal Sinha
Vice-Admiral M.P. Awati
Vice-Admiral Biswajeet Ray
Solution:
Vice-Admiral M.P. Awati (retd.), who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war and whose actions led to the destruction of an enemy submarine, passed away.

Q9. Which of the following is the global satellite navigation system of European Union?
BeiDou
Galileo
Falcon
GLONASS
Newton
Solution:
Galileo is the global satellite navigation system of European Union.

Q10. The Indian Ocean Rim Association (IORA) headquarters in _____________.
Singapore
Zimbabwe
Switzerland
Mauritius
Poland
Solution:
The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established on 7 March 1997. IORA Headquarters in Ebene, Mauritius.

               

No comments