The Hindu 30/10/2018




Q1. Recently in which of the following state its first mega food park was inaugurated?
Rajasthan
Gujarat
Bihar
Punjab
Uttarakhand
Solution:
Union Minister for Food Processing Industries Smt Harsimrat Kaur Badal inaugurated the first Mega Food Park in Gujarat. It is located at Village Shah and Vasravi, Taluka Mangrol, District Surat.

Q2. Who has recently won Miss Grand International 2018 title?
Kobi-Jean Cole
Renee Kujur
Manushi Chhillar
Rolene Strauss
Clara Sosa
Solution:
Miss Paraguay Clara Sosa won the Miss Grand International 2018 title at the 6th edition of the beauty pageant in Yangon, Myanmar.

Q3. Which of the following player has become the first recipient of the Chris Evert Women's Tennis Association (WTA) World No.1 Trophy?
Martina Navratilova
Serena Williams
Venus Williams
Simona Halep
Steffi Graf
Solution:
World number one Simona Halep has become the first recipient of the Chris Evert Women's Tennis Association (WTA) World No.1 Trophy, named after WTA's first-ever world number one, Chris Evert.

Q4. The Reserve Bank of India has announced that it will inject Rs 40,000 crore into the system through OMO. What does M stands for in OMO?
Market
Money
Monetary
Mobility
Minimum
Solution:
Open Market Operations (OMO) refer to the buying and selling of government securities in the open market in order to expand or contract the amount of money in the banking system.

Q5. Which state government has recently signed an MoU with the British Council to strengthen educational and cultural cooperation?
Andhra Pradesh
Arunachal Pradesh
Punjab
Sikkim
Goa
Solution:
The state government of Arunachal Pradesh signed an MoU with the British Council to strengthen educational and cultural cooperation, in order to support the knowledge ambitions and economic growth of the state.

Q6. Which of the following tennis player recently won his 99th career title in his hometown?
Alexander Zverev
Andy Murray
Novak Djokovic
Rafael Nadal
Roger Federer
Solution:
Swiss tennis star Roger Federer won his 99th career title after winning the Basel Open for the ninth time in his career.

Q7. Madan Lal Khurana passed away recently. He was chief minister of ______from 1993 to 1996.
Uttar Pradesh
Punjab
Haryana
Delhi
Himachal Pradesh
Solution:
Former Delhi chief minister Madan Lal Khurana passed away after a prolonged illness. He was 82. A veteran of the BJP, Khurana was the chief minister of Delhi from 1993 to 1996

Q8. Who has been re-elected as the President of Ireland?
Martín Vizcarra
Nicolás Maduro
Michael D Higgins
Mauricio Higgin
Juan Carlos Varela
Solution:
Michael D Higgins has been re-elected as the President of Ireland after receiving 56 percent of the country’s votes in the elections. Businessman Peter Casey came second with 23.1 per cent votes. Mr. Higgins, who has served as the country’s head of state since 2011, will now keep the top job for another seven years.

Q9. External Affairs Minister Sushma Swaraj reached the capital city of Qatar on the first leg of her 2-nation visit to West Asia. What is the name of the capital of Qatar?
Oman
Doha
Asthana
Mogadishu
Harare
Solution:
Doha is the capital of Qatar. On the second leg of her visit, Ms Swaraj will travel to Kuwait.

Q10. Who has recently won the Panasonic Open India title in Golf?
Khalin Joshi
Pankaj Advani
Ashok Kumar
Anirban Lahiri
Shiv Kapoor
Solution:
Indian golfer Khalin Joshi clinched the Panasonic Open India title at the Delhi Golf Club. With this win, Joshi became the seventh Indian to win the Panasonic Open India title in the last eight editions of the tournament.

Q11. Indian player Ayhika Mukherjee has won a silver medal recently. She belongs to _____.
Sprint
Golf
Table Tennis
Javelin throw
Wrestling
Solution:
Indian table tennis player Ayhika Mukherjee has won a silver medal in the under-21 women’s singles category of the ITTF Challenge Belgium Open.

Q12. In Men’s Hockey______ recently won the Asian Champions Trophy at Muscat.
India
Pakistan
Both (a) and (b)
Great Britain
Oman
Solution:
In Men’s Hockey, India and Pakistan were declared joint winners of the Asian Champions Trophy at Muscat in Oman. The tournament director declared both teams as winners after the summit clash was called off due to heavy rain.

Q13. The Vigilance Awareness Week will be observed across the country from 29th October to 3 November. What is the theme of the Vigilance Awareness Week?
Future Against Corruption
Anti-Corruption: Ye Soch Hamare Dil me he
Being Honest- Build A New India
Eradicate Corruption – Build A New India
Eradicating Corruption
Solution:
The Vigilance Awareness Week will be observed across the country from 29th October to 3 November to promote probity in public life and achieve a corruption-free society. The theme of the week this year is, ‘Eradicate Corruption – Build A New India’.

Q14. Who has won Brazil's presidential election recently?
Jair Bolsonaro
Michael D Higgins
Nicolás Maduro
Dilma Rousseff
Juan Carlos Varela
Solution:
Far-right candidate Jair Bolsonaro has won a sweeping victory in Brazil's presidential election. Mr. Bolsonaro won 55.2% of the votes cast against 44.8% for Fernando Haddad from the left-wing Workers' Party.

Q15. India has donated _______ for a peacekeeping initiative at the UN.
$20 lakh
$1 lakh
$10 lakh
$5 lakh
$3 lakh
Solution:
India has donated three lakh Dollars for a peacekeeping initiative at the UN. The UN Department of Field Support announced that the Indian government donated the amount for the ‘Pipeline to Peacekeeping Command Programme’.

               

No comments