TOD for NIACL Assistant Prelims 23.08.2018





Directions (1-5): Study the information and answer the given questions: 
Eight persons- P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table. Some of them are facing inside the center while some are facing outside the center. Q sits third to the left of W. R sits third to the right of U who is facing inside the center. P sits second to the left of R. Both V and S sits immediate left to each other. Only two persons sit between P and T. Q faces same direction as S but opposite to W. V sits second to the left of P. V and T facing same direction but opposite to R. 

Q1. Who among the following sits immediate right of T? 
R
S
W
Q
U
Solution:
(i)- By using given condition, R sits third to the right of U who is facing inside the center. P sits second to the left of R. Only two persons sit between P and T. There are two possible cases. In case-1: R is facing outside the center and in case-2: R is facing inside the center. There are also two possibilities in case-2.
(ii)- V and S sits immediate left to each other. V sits second to the left of P. By using this condition T’s position is fixed in case-2. T is immediate right of R. Q sits third to the left of W. Q faces same direction as S but opposite to W. V and T facing same direction but opposite to R. By using this condition case-2 will be eliminated. The final arrangement is-


Q2. How many persons sits between P and U when counted in clockwise direction with respect to U? 
One
Three
Two
Four
No one
Solution:
(i)- By using given condition, R sits third to the right of U who is facing inside the center. P sits second to the left of R. Only two persons sit between P and T. There are two possible cases. In case-1: R is facing outside the center and in case-2: R is facing inside the center. There are also two possibilities in case-2.
(ii)- V and S sits immediate left to each other. V sits second to the left of P. By using this condition T’s position is fixed in case-2. T is immediate right of R. Q sits third to the left of W. Q faces same direction as S but opposite to W. V and T facing same direction but opposite to R. By using this condition case-2 will be eliminated. The final arrangement is-


Q3. Who among the following faces W?
P
R
S
U
V
Solution:
(i)- By using given condition, R sits third to the right of U who is facing inside the center. P sits second to the left of R. Only two persons sit between P and T. There are two possible cases. In case-1: R is facing outside the center and in case-2: R is facing inside the center. There are also two possibilities in case-2.
(ii)- V and S sits immediate left to each other. V sits second to the left of P. By using this condition T’s position is fixed in case-2. T is immediate right of R. Q sits third to the left of W. Q faces same direction as S but opposite to W. V and T facing same direction but opposite to R. By using this condition case-2 will be eliminated. The final arrangement is-


Q4. If R is related to P and S is related to W, then Q is related to whom among the following?
T
U
V
P
W
Solution:
(i)- By using given condition, R sits third to the right of U who is facing inside the center. P sits second to the left of R. Only two persons sit between P and T. There are two possible cases. In case-1: R is facing outside the center and in case-2: R is facing inside the center. There are also two possibilities in case-2.
(ii)- V and S sits immediate left to each other. V sits second to the left of P. By using this condition T’s position is fixed in case-2. T is immediate right of R. Q sits third to the left of W. Q faces same direction as S but opposite to W. V and T facing same direction but opposite to R. By using this condition case-2 will be eliminated. The final arrangement is-


Q5. Who among the following sit opposite to the one who sits 2nd left of V?
R
U
S
Q
None of these
Solution:
(i)- By using given condition, R sits third to the right of U who is facing inside the center. P sits second to the left of R. Only two persons sit between P and T. There are two possible cases. In case-1: R is facing outside the center and in case-2: R is facing inside the center. There are also two possibilities in case-2.
(ii)- V and S sits immediate left to each other. V sits second to the left of P. By using this condition T’s position is fixed in case-2. T is immediate right of R. Q sits third to the left of W. Q faces same direction as S but opposite to W. V and T facing same direction but opposite to R. By using this condition case-2 will be eliminated. The final arrangement is-



Directions (6-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer as (a) If only conclusion I follows. (b) If only conclusion II follows. (c) If either conclusion I or II follows. (d) If neither conclusion I nor II follows. (e) If both conclusions I and II follow. 

Q6. 
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. S < V (True) II. S < U (False)

Q7. 
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. F < O (True) II. F < D (True)

Q8. 
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. A < K (False) II. A ≥ N (False)

Q9. 
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. E > J (False) II. S ≤ E (False)

Q10. 
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:
I. P > M (False) II. N < M (True)

Directions (11-15): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below. 

Q11. Which of the following comes 2nd right of 12th element from right end of this series?
©
O
U
5
None of these

Q12. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A5N
@97
X68
P32
$©V

Q13. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?
None
One
Two
Three
More than three

Q14. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed and immediately preceded by a number? (a) (b) (c) (d) (e) S14. Ans.(d)
None
One
Two
Three
More than three

Q15. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by consonant and immediately followed by a vowel?
None
One
Two
Three
More than three