Tod of 04.02.2018




Q1. ______________ is an accounting term that refers to the process of allocating the cost of an intangible asset or reduction in amount of loan over a period of time.
Liability
Inflation
Depreciation
NPA
Amortization
Solution:
Amortization is an accounting term that refers to the process of allocating the cost of an intangible asset over a period of time. It also refers to the repayment of loan principal over time.

Q2. The government stated that post the abolition of the FIPB, ministries will have to decide on FDI proposals within _______ of the application and any rejection will need concurrence of the DIPP.
30 days
70 days
40 days
60 days
50 days
Solution:
The government stated the abolition of the FIPB, ministries will have to decide on FDI proposals within 60 days of the application and any rejection will need concurrence of the DIPP. India had last month scrapped the 25-year old foreign investment advisory body FIPB as it looks to attract more FDI by providing quick approvals under a single-window clearance system.

Q3. CRISIL pioneered the first corporate sector rating in 1988. It is what type of a company?
Lendar
Geographical
Analytical
Insurance
None of the given options is true
Solution:
CRISIL pioneered the first corporate sector rating in 1988. one out of every two companies in India is rated by CRISIL. We have an unmatched coverage of about 70 sectors belonging to 22 industry groups. CRISIL is a analytical company providing ratings, research, and risk and policy advisory services.

Q4. Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) is an international financial institution which offers political risk insurance and credit enhancement guarantees. Where is the head office of MIGA?
Vienna
Washington DC
Paris
London
New York
Solution:
The Multilateral Investment Guarantee Agency is an international financial institution which offers political risk insurance and credit enhancement guarantees. The Head Office of MIGA is in Washington DC, USA.

Q5. Private sector lender HDFC Bank Ltd has been declared a domestic-systemically important bank (D-SIB), the Reserve Bank of India (RBI). On what basis D-SIB tag is given to banks?
Banks with assets that exceed 2% of GDP will be considered part of this class of lenders
Banks with assets that exceed 5% of GDP will be considered part of this class of lenders
Banks with assets that exceed 15% of GDP will be considered part of this class of lenders
Banks with assets that exceed 7% of GDP will be considered part of this class of lenders
Banks with assets that exceed 10% of GDP will be considered part of this class of lenders
Solution:
Private sector lender HDFC Bank Ltd has been declared a domestic-systemically important bank (D-SIB), the Reserve Bank of India (RBI). With this, the bank has joined State Bank of India (SBI) and ICICI Bank Ltd, which have been tagged as D-SIBs, or “too-big-to-fail” for the third consecutive year. RBI declares a list of D-SIBs every year. The first list was released in 2015, in which SBI and ICICI Bank were named systemically important. Both these lenders have been designated on the basis of a systemic importance score, arrived at after an analysis of the banks’ size as a percentage of annual gross domestic product (GDP). Banks with assets that exceed 2% of GDP will be considered part of this class of lenders.

Directions (6-10): In the following questions, the symbols @, $, *, # and δ are used with the following meaning as illustrated below. 
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’. 
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’. 
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’. 
‘P δ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’. 
‘P * Q’ means ‘P is not greater than Q’. 
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the four Conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly. 

Q6. Statements: N δ B, B $ W, W # H, H * M 
Conclusions: 
I. M @ W 
II. H @ N 
III. W δ N IV. W # N
Only I is true
Only III is true
Only IV is true
Only either III or IV is true
Either III or IV and I are true
Solution:
Conclusions: 
 I. M @ W (True ) 
II. H @ N( Not True ) 
III. W δ N( Not True ) 
IV. W # N( Not True )

Q7. Statements: R * D, D $ J, J # M, M @ K 
Conclusions: 
I. K # J 
II. D @ M 
III. R # M IV. D @ K
None is true
Only I is true
Only II is true
Only III is true
Only IV is true
Solution:
Conclusions: 
I. K # J(Not True) 
II. D @ M( Not True ) 
III. R # M( Not True )
IV. D @ K( Not True )

Q8. Statements: H @ T, T # F, F δ E, E * V 
Conclusions:  
I. V $ F 
II. E @ T 
III. H @ V IV. T # V
I, II and III are true
I, II and IV are true
II, III and IV are true
I, III and IV are true
All Follows
Solution:
Conclusions: 
 I. V $ F( True ) 
II. E @ T( True ) 
III. H @ V( Not True ) 
IV. T # V( Not True )

Q9. Statements: D # R, R * K, K @ F, F $ J 
Conclusions: 
I. J # R 
II. J # K 
III. R # F IV. K @ D
I, II and III are true
II, III and IV are true
I, III and IV are true
All follows
None of these
Solution:
Conclusions: 
 I. J # R( Not True )
II. J # K( True ) 
III. R # F( Not True ) 
IV. K @ D( True )

Q10. Statements: M $ K, K @ N, N * R, R # W 
Conclusions: 
I. W @ K 
II. M $ R 
III. K @ W IV. M @ N
I and II are true
I, II and III are true
III and IV are true
II, III and IV are true
None of these
Solution:
Conclusions: 
 I. W @ K( Not True ) 
II. M $ R( Not True ) 
III. K @ W( Not True ) 
IV. M @ N( True )

Directions (11-15): Study the following graph carefully & answer the questions that follows:- 
Production of tyres by different companies in three consecutive years (in lakh) 

Q11. What is approximate difference between average production of the 6 companies in 2002 and average production of same companies in 2004?
3.3 lakh
5 lakh
5.5 lakh
4.5 lakh
4 lakh
Solution:

Q12. What is percentage increase production by company A from 2002 to 2003?
Solution:

Q13.Which of following companies recorded the maximum percentage growth from 2002 to 2004?
A
D
E
C
None of these
Solution:

Q14. Production of company E in 2002 & production of company C in 2004 together is what percent of production of company D in 2003?
120 %
220 %
200 %
150 %
250 %
Solution:

Q15. What is the ratio of production of company B in 2003 and company C in 2002 together to the company D and F in year 2004 together?
11 : 7
2 : 5
7 : 11
11 : 9
9 : 11
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following Seven sentence (A), (B), (C), (D), (E) (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph. 
A. Education, viable opportunities, affordable health facilities and proper accommodation should be made available to everyone so that they can start their careers in their homeland. 
B. The government should be at the forefront of providing them opportunities to prevent a brain drain. 
C. In this regard, sound policies are required to ensure good governance, rule of law and access to justice; safeguard human rights; and prevent violence, conflict, and extremism. 
D. International Migrants Day is observed on December 18 every year. 
E. According to a UN report from 2015, there are about 244 million migrants living in other countries. 
F. Our young generation needs to be given suitable opportunities so that they can utilise their talent to fuel development in their own country. 
G. As we gear up to commemorate this occasion, we must guarantee conditions whereby migration takes place as a matter of choice instead of being prompted by need or force. 

Q16. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Fourth sentence after rearrangement?
B
D
F
A
C
Solution:
Correct sequence is DEGCAFB. 
Statement D is the first sentence if the paragraph. It introduces the discussion. C supports the statement G.

Q17. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the First sentence after rearrangement?
A
C
E
D
B
Solution:
Correct sequence is DEGCAFB.

Q18. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Last sentence after rearrangement?
C
B
G
F
A
Solution:
Correct sequence is DEGCAFB. Statement B is the concluding sentence of the paragraph.

Q19. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Fifth sentence after rearrangement?
C
A
F
B
D
Solution:
Correct sequence is DEGCAFB.

Q20. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Second sentence after rearrangement?
A
D
E
B
C
Solution:
Correct sequence is DEGCAFB. Logically, E is the second statement which further explains the paragraph.