TOD of 20.05.2018




Q1. PM Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth over _____________ in Varanasi.
Rs. 100 crores
Rs. 500 crores
Rs. 2000 crores
Rs. 800 crores
Rs. 1000 crores
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has launched a number of schemes for the poor in Varanasi and emphasized on harnessing solar energy for cooking. PM Modi laid the foundation stone of various development projects worth over Rs. 800 crores in Varanasi.

Q2. India has announced a new Line of Credit of _____________ for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.
USD 100 million
USD 1500 million
USD 2000 million
USD 5000 million
USD 1 million
Solution:
India has announced a new Line of Credit of USD 100 million for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.

Q3. Who is the present Prime Minister of Mauritius?
Lee Hsien Loong
Ameenah Gurib-Fakim
Pravind Jugnauth
Halimah Yacob
Navin Ramgoolam
Solution:
Pravind Jugnauth is the present Prime Minister of Mauritius.

Q4. The Centre has constituted a three-member ___________ Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water.
Indravati River
Budhabalanga River
Subarnarekha River
Brahmani River
Mahanadi River
Solution:
The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Q5. Government will establish a unified authority for regulating all financial services in IFSCs in India. What is the meaning of "S" in IFSCs?
Selling
Solutions
Scheme
System
Service
Solution:
To encourage raising funds from bond market, the Finance Minister urged regulators to move from rating for investment eligibility. He said that the Government will establish a unified authority for regulating all financial services in International Finance Service Centre (IFSCs) in India.

Directions (6-10): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III & IV, you have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q6. Statements: Some star are light. All light are branches. All branches are nets. Some nets are drills. 
Conclusions: 
I. Some drills are light. 
II. Some nets are star. 
III. Some branches are star. 
IV. Some drills are star.
Only I and III follow
Only II and III follow
Only I and IV follow
Only II, III and IV follow
None of these
Solution:

Q7. Statements: All result are mark. Some mark are bolds. Some bolds are lanes. All lanes are roads. 
Conclusions: 
I. Some roads are bolds. 
II. Some lanes are mark. 
III. Some bolds are result. 
IV. Some roads are mark.
Only I and II follow
Only I and III follow
Only I, II and III follow
Only II, III and IV follow
None of these
Solution:

Q8. Statements: Some paper are book. Some book are dishes. All dishes are jungles. All jungles are nut. 
Conclusions: 
I. Some nut are paper. 
II. Some jungles are paper. 
III. Some nut are dishes. 
IV. Some jungles are book.
Only I and III follow
Only I, II and III follow
Only III and IV follow
Only II, III and IV follow
None of these
Solution:

Q9. Statements: All rock are cup. No cup is ring. Some rings are doors. All doors are winds. 
Conclusions: 
I. Some winds are rock. 
II. Some winds are rings. 
III. No winds is rock. 
IV. Some rings are rock.
Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only either I or III follows
Only either I or III and II follow
Solution:

Q10. Statements: 
All leg are finger. Some finger are timers. Some timers are worlds. Some worlds are buses. 
Conclusions:
I. Some buses are timers. 
II. Some worlds are finger. 
III. Some worlds are leg. 
IV. Some buses are finger.
None follows
Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only IV follows
Solution:

Directions (11 -15): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer 


Q11. 
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or No relation can be established between x and y.
Solution:

Q12. 
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or No relation can be established between x and y.
Solution:

Q13. 
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or No relation can be established between x and y.
Solution:

Q14. 
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or No relation can be established between x and y.
Solution:

Q15. 
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or No relation can be established between x and y.
Solution:

Directions (16-20): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

Q16. (A) There is little surprise in the Law Commission of India recommendation that the Board of Control for Cricket in India be brought under the purview of the Right to Information Act. 
(B) ‘State’ under Article 12 of the Constitution, subsequent developments have ensured that the public character of its functioning is widely recognised. 
(C) Even though a five-judge Bench of the Supreme Court in 2005 held by a 3-2 majority that the BCCI could not be termed an instrumentality of the 
(D) Over the years, the popular expectation that India’s cash-rich and commercially successful apex cricket body will have to make itself more transparent and accountable has been rising. 
(E) While the BCCI is a private body that needs no financial help from the government, it is being increasingly recognised that it performs significant public functions.
ADECB
AEDCB
AECDB
ABCDE
ABDCE
Solution:
ADECB

Q17. (A) are empanelled for implementation of the scheme, the official said. 
(B) The Centre has allowed states to set up their own insurance companies for implementing the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana. 
(C) The move comes after several requests from states as well as observations made by the Comptroller and Auditor General (CAG) in its 2017 report that 
(D) old crop insurances schemes which have now been merged with PMFBY, were poorly implemented during 2011-2016. 
(E)Presently, five public sector insurers and 13 private insurance companies
BACED
BDCEA
BDCAE
BCDEA
BEDCA
Solution:
BCDEA

Q18. (B) In war-torn Afghanistan, honey is regarded as a traditional cure-all but for one schoolgirl, 
(C) the sticky commodity has also created opportunities to work and own a business in a country where few women do so. 
(D) Three years ago, Frozan, now 19-years-old, obtained a small loan, bought two beehives and learned about apiculture from Hand in Hand International, a non-governmental organisation that focuses on poverty. 
(E) The bees collected nectar from flowers growing near her home in the Marmul district in the northern Balkh province. 
(A) Their first harvest produced about 16kg of honey, which enabled Ms. Frozan to pay back her loan and still have money left over.
BACED
BDCEA
BDCAE
BEDCA
BCDEA
Solution:
BCDEA

Q19. (A) Over the years, Central governments have allocated ever-rising sums towards procurement, 
(B) input subsidies and rural employment schemes, while States have periodically announced loan waivers. 
(C) Why are Indian farmers perpetually in revolt? The question has been raised by many after the recent farmers’ march to Mumbai 
(D) and simmering rebellions across the States in recent years. 
(E) No doubt, agriculture is one segment of the economy on which vote-conscious governments haven’t skimped on outlays.
CABED
CEDAB
CDEAB
CBDEA
CADEB
Solution:
CDEAB

Q20. (A) had been set up along the lines of co-operative societies, 
(B) which gave assistance to its members engaged in primary agricultural activities. 
(C) Over the past few years, a number of farmer producer companies 
(D) which provide similar assistance to their members. 
(E) Mr. Jaitley noted that 100% deduction was allowed in respect of profit of the cooperative societies
ECBAD
EBCAD
ECDAB
EADCB
EDACB
Solution:
EBCAD

               

No comments