TOD of 29.08.2018




Q1. President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety ____________ as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.
orange
grapes
jackfruit
banana
pineapple
Solution:
President Ram Nath Kovind has declared Tripura's queen variety pineapple as state fruit and its export was a major step in connecting the state with world trade.

Q2. In a bid to check loan defaults, RBI stated that a PCR will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. PCR stands for-
Public Credit Review
Public Credit Registry
Public Customer Registry
Product Credit Registry
Personal Credit Registry
Solution:
In a bid to check loan defaults, RBI stated that a Public Credit Registry (PCR) will be set up containing information on all borrowers to ensure financial stability. Following a report by Yeshwant M Deosthalee headed High-Level Task Force, RBI stated it has considered the recommendations and decided to set up a PCR in a modular and phased manner.

Q3. in a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in ____________ where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area as part of the operation ‘NISTAR.
Qatar
Kuwait
Iraq
Yemen
Somaliya
Solution:
In a swift operation, the Indian Navy has rescued 38 Indians from Socotra island in Yemen where they were stranded for nearly 10 days after a severe cyclonic storm hit the area.

Q4. The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in-
New Delhi
Kolkata
Chennai
Mumbai
Hyderabad
Solution:
The Eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 organized by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers, took place in New Delhi. The theme of Seminar was ‘Geo-Spatial: A Force Multiplier for Defence and Industrial Security’.

Q5. CRR is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. What is the full form of CRR?
Cash Rate Ratio
Cash Reserve Rate
Cash Reserve Ratio
Common Reserve Ratio
Core Reserve Ratio
Solution:
Cash reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI.

Directions (6-10): Study the information and answer the given questions: 


There are seven boxes viz. A, B, C, D, E, G and H. All the box are of different colour viz. Red, Yellow, Black, Pink, White, Violet and Orange but not necessarily in the same order. All the box are arranged from top to bottom. There are three boxes between the box C and box G , which is of black colour. There is only one box between the G and E, which is of red colour. There are two box between the box C and H. There is only one box between the H and the box which is of yellow colour. The box which is of yellow colour is not placed immediately below or immediately above the box C. There are more than three box between the yellow colour box and A. White colour box is immediately below the pink colour box. The colour of box C is not white. More than two box between the A and the violet colour box. Box D is of orange colour.



Q6. Which of the following box is at the bottom?

A
B
C
D
E
Solution:

Q7. What is the colour of box H?
violet
black
yellow
red
orange
Solution:

Q8. Which of the following is pink colour box?
D
E
H
C
A
Solution:

Q9. How many box are there between B and the box which is of pink colour?
Four
Three
Two
One
No one
Solution:

Q10. If B is related to black colour box and D is related to pink colour box in certain way, then H is related to?
orange colour box
violet colour box
yellow colour box
red colour box
None of these
Solution:

Direction (11-15): The following table shows the percentage distribution of 21,000 professionals according to their professions and the percentage of females among professionals of each profession. Study it carefully and answer the questions given below. 

Q11. What is the average number of male professionals excluding those who are designers?
1880
1890
1980
1900
1885
Solution:

Q12. Total numbers of female professionals are by what percent more or less than total male professionals?
18%
18.2%
19%
18.5%
19.5%
Solution:

Q13. Among Engineer professionals 25% are from civil background and among civil engineers, males are 271 more than females. What is the number of female civil engineers?
328
317
327
338
337
Solution:

Q14. What is the ratio of female engineers to female teachers?
10 : 9
9 : 11
9 : 10
11 : 9
7 : 9
Solution:

Q15. What is the difference between total professionals and total male professionals?
9338
9363
9336
9366
8339
Solution:
       Total professionals =21000
Total male professionals = 11634

required difference = 21000 – 11634 = 9366

Directions (16-20): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. The opening and the closing sentence of the following passage has already been given to you as a hint. 

(1) A land settled by farming families from the British Isles, New Zealand, had long relied on women’s contributions to national life and well-being.
A. Author, socialist and a mother of four, Locke is a historian of the social history of her country for the past half century.
B. From advocating rights for the unemployed to the legalization of family planning, Locke’s commitment to social justice is continuous.
C. Locke’s life’s work has been to document these contributions and expand women’s right and roles in New Zealand society.
D. Her interest in Maori culture, led her to study and become fluent in the Maori language.
E. She is an activist who, when she feels her contribution is no longer needed, simply goes on to the next challenge.
F. This enabled her to contribute to a better understanding of Maori culture and history.
(8) She was awarded an honorary doctorate in 1987 for her ability to join scholarly work with social responsibility.


Q16. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?

A
B
C
D
W
Solution:
CAEBDF; C

Q17. Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement?
F
A
D
E
B
Solution:
A

Q18. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?
F
D
C
B
E
Solution:
E

Q19. Which of the following would be the SIXTH sentence after rearrangement?
D
A
E
F
B
Solution:
F

Q20. Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement?
D
C
A
F
E
Solution:
D