TOD of 31.12.2018




Q1. How much fund for MNREGA in Budget 2017-18?
Rs 27,000 crore
Rs 20,000 crore
Rs 10,000 crore
Rs 98,000 crore
Rs 48,000 crore
Solution:
Finance Ministry has issued Rs 48,000 crore for MNREGA in union budget 2017-18.

Q2. Tallinn is the capital city of-
Ethiopia
Algeria
Uruguay
Estonia
Peru
Solution:
Tallinn is the capital city of Estonia.

Q3. MV Sridhar has died at the age of 51. He was a-
Writer
Actor
Cricketer
Singer
Director
Solution:
Maturi Venkat Sridhar was an Indian first-class cricketer.

Q4. Who is the committee head of merger of public sector banks?
Raghuram Rajan
Arun Jaitley
Urjit Patel
Vinod Rai
Arvind Mayaram
Solution:
Union Finance Minister Arun Jaitley is the committee head of merger of public sector banks.

Q5. The Kisan Credit Card (KCC) scheme is a credit scheme introduced in August 1998 by Indian banks. This model scheme was prepared by-
NABARD
RBI
SEBI
FICCI
SIDBI
Solution:
Kisan Credit Card. The Kisan Credit Card (KCC) scheme is a credit scheme introduced in August 1998 by Indian banks. This model scheme was prepared by the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) on the recommendations of R.V.GUPTA to provide term loans and agricultural needs.

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below:
Six students A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table facing towards the center of the table in a library. They read different comics like Indrajal, Raj, King, Nutan, Champak and Tulsi but not necessarily in the same order. They are wearing T-shirts of different colours, i.e. white, violet, green, red, yellow and blue but not necessarily in the same order. The students, who read Indrajal, King and Champak are neither in white T-shirt nor in Violet. The students who are in green and yellow T-shirts have neither read Indrajal nor King comics. A is neither in white T-shirt nor on the immediate left of the one who reads Nutan comics. The only student who is between E and F reads Raj comics. The one who is on the immediate left side of the student who is in white T-shirt does not read Tulsi comics. D reads Nutan comics and the colour of his T-shirt is green, he is facing the student who reads Raj comics. The One who reads Indrajal comics  is seated opposite to the student wearing blue T-shirt, while the student whose T-shirt is of green colour is on the immediate left of the student who reads Champak comics. One who reads Tulsi comics is on the immediate right of the student in white T-shirt but on the immediate left of the student who reads  King comics. C does not read King comics while F does not read Indrajal comics. 

 Q6. Who among the following is in white T-shirt?
A
B
C
E
None of these
Solution:

Q7. The only student, who is between E and D, is wearing T-shirt of the colour?
red
blue
violet
yellow
None of these
Solution:

Q8. Who among the following has read Champak comics?
A
B
C
E
None of these
Solution:

Q9. Which of the following is correctly matched?
A-Yellow-Nutan
B-Red-King
E-Red-Indrajal
F-Violet-Champak
None of these
Solution:

Q10. The colour of the T-shirt of the student, who reads Tulsi comics, is (a)
red
yellow
blue
violet
None of these
Solution:

Directions (11-15): Study the following graph and table carefully to answer the questions that follow. 

Percentage distribution of students appeared in a competitive exam from seven states


State wise percentage and ratio of male and female qualified students


Q11. What is the total number of candidates disqualified from state M.P, Bihar and Punjab together ?
40570
44380
45480
44580
None of these
Solution:

Q12. What is the total number of female candidates qualified from states Odissa and Assam together ?
16864
18864
18684
21848
None of these
Solution:

Q13. Which of the following pair of states have equal number of qualified male candidates ?
Bihar and Odissa
Assam and Punjab
Assam and M.P
Haryana and M.P
None of these
Solution:

Q14. Find the difference between qualified males from M.P and Assam together and qualified females from Bihar and New Delhi together? 
8640
8460
8200
8160
None of these
Solution:

Q15. Qualified females from Haryana are what percent (approximate) of appeared candidates from Bihar?
21%
25%
27%
18%
23%
Solution:

Directions (16-20): In each question, there is pair of words/phrases that highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one. 

Q16. I. Ricky Gervais' clever touch is muted in this unexceptional (A)/unexceptionable(B) film about young men navigating adulthood.
II. "It was actively involved in every operation to persecute(A)/prosecute(B), expel and exterminate the Jews from the very beginning," he said.
III. If you enter the theater of this novel, get set to weather(A)/Whether(B) some disorientation as soon as the lights dim.
aba
abb
aaa
baa
bbb
Solution:
The first sentence discusses a film that was ho-hum, nothing exciting, nothing to write home about. Choose unexceptional, and you'll be saying it's plain or ordinary.
unexceptionable means "allowing no exception; unalterable." 
unexceptional mean ordinary and unexceptionable to mean without exception or objection.

persecute can mean harming, harassing, tormenting, or oppressing; subject (someone) to hostility and ill-treatment, especially because of their race or political or religious beliefs.
prosecute-institute or conduct legal proceedings against (a person or organization);continue with (a course of action) with a view to its completion.

Weather-the state of the atmosphere at a particular place and time as regards heat, cloudiness, dryness, sunshine, wind, rain, etc.

The word whether indicates a choice. 

Q17.
I.Tall and lean, he is wearing blue jeans, tennis shoes, a dark blazer and red tie with hair every sports anchor would jealousy(A)/envy(B).
II.He's a descent(A)/decent(B) old chap, but isn't at home much.
III.The reporter, gathering his wits, gave a contemptuous(A)/contemptible(B) laugh. 
aba
bba
bbb
aaa
aab
Solution:
Envy requires two parties, like you and that neighbor, when you want her new car and you wish you were the one riding around with the top down. You feel envy when you want something someone else has.
Jealousy is that unpleasant emotion you feel when you think someone’s trying to take what’s yours. You can feel envy about something you don't have but want, but you feel jealousy over something you already have but are afraid of losing.

Decent-socially acceptable.Decent can also mean good but not excellent.
Descent -an act of moving downwards, dropping, or falling; the origin or background of a person in terms of family or nationality.

Contemptible- deserving contempt; despicable.
Both words turn contempt into an adjective. Contempt is a noun that describes the feeling that someone is beneath you or the state of being despised.The -ible ending means "able to." Contemptible, then, means "able to be scorned, worthy of contempt." It refers to the person or thing the contempt is aimed at.The –ous ending means "full of," so contemptuous means "full of contempt, showing scorn." It refers to the person or thing showing the scorn, like that contemptuous glare you gave that mean kid who dumped your sister.
Q18. 
I.  An off-duty Houston police officer used a marital (A)/martial(B) arts move to kill a man who had asked a bartender for her telephone number
II. Some slowing is expected in 2012 because of global economic(A)/economical(B) woes.III. It is far better to think of these as isolated, unpredictable, discrete(A)/discreet(B) events.  
bab
baa
bba
abb
bbb
Solution:
Marital comes from the word marriage. It means either related to marriage or to a husband and his role in a marriage (usually the first). 

Martial is related to war; related to the profession of war; or the characteristics of a warrior.

Q19. I. America's principles(A)/principals(B) establish religious liberty as a fundamental right.
II. A liquid ocean and a rocky core may lay(A)/lie(B) beneath the icy shell.
III. The coach had put some thoughts on paper and gave his friend the name of a possible publisher who turned out to be uninterested(A)/disinterested(B).
bbb
bab
aaa
aba
aab
Solution:
principle is a fundamental or general truth. It might also be the original (fundamental) source of something.
Principal, on the other hand, is the person with the highest authority in a group, such as a school principal or the principal investor in a company. It is also the original sum of money or assets invested or lent.

Lay
 is a transitive verb, meaning it needs to transport something (i.e. a direct object). When you lay the blanket down, "blanket" is the direct object. Lay is also the past tense of lie (to recline). That's not confusing at all! Today you lie on the bed. Yesterday, you lay on the itchy couch. 

Disinterested means impartial, having no bias or profit from something.
Uninterested means neutral or indifferent, having no interest in something. 

Q20. I. Blue colours denote(A)/connotes(B) wetter earth; yellow colours show drier conditions.
II. Earth" comprises(A)/composed(B) clay, mud, ochre, marl, and "peculiar earths generally
III. First, based on your question, we'll presume(A)/assume(B) you're a recent college graduate. 
aaa
aab
baa
aba
bab
Solution:
connote-(of a word) imply or suggest (an idea or feeling) in addition to the literal or primary meaning.To connote is to suggest a connection. The word red can connote danger; we use the color red in warning signs to signify danger.
Denote- be a sign of; indicate; stand as a name or symbol for.

Compose means to make up a whole
Comprise means made up of, contain, include. When you use comprise, mention the whole thing first, then the parts, as in "the house comprises four rooms." It doesn't need an of after it.

Assume-To assume is to suppose or believe something without any proof. It also means to take over, usually responsibilities and duties, such as with a job, or to take on a look or attitude.



               

No comments