TOD




Q1. Who has been taken over as Air Officer-in-Charge Administration (AOA) of Indian Air Force at Air Headquarters in New Delhi?
Mohammad Mustafa
Hemant Narayan Bhagwat
Rajiv Kumar
Ushanath Banerjee
Prabhat Kumar
Solution:
Air Marshal Hemant Narayan Bhagwat took over as Air Officer-in-Charge Administration (AOA) of Indian Air Force at Air Headquarters in New Delhi.

Q2. Mobile wallet major _________ has entered into a strategic partnership with Bajaj Finance to transform itself into a financial services app from a payments app at present.
Freecharge
Citrus Pay
Airtel Money
Paytm
MobiKwik
Solution:
Mobile wallet major MobiKwik has entered into a strategic partnership with Bajaj Finance to transform itself into a financial services app from a payments app at present.

Q3. As a part of Government of India’s initiative to develop green airports, two airports in Tirupati and Vijayawada are going to go completely green. These two cities located in-?
Tamil Nadu
Kerala
Andhra Pradesh
Telangana
Karnataka
Solution:
As a part of Government of India’s initiative to develop green airports, two airports in Andhra Pradesh- Tirupati and Vijayawada are going to go completely green. AAI has commenced installation of 1MWp solar power plant at Tirupathi and Vijaywada Airports.

Q4. India signed a loan agreement with ___________ for financing of USD 329 million for Gujarat Rural Roads Project.
Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
World Bank Group
International Monetary Fund (IMF)
Asian Development Bank (ADB)
New Development Bank (NDB)
Solution:
India signed a loan agreement with Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) for financing of USD 329 million for Gujarat Rural Roads Project.

Q5. e-KYC is possible only for those who have _______
PAN Card
Driving License
Ration Card
Aadhaar Number
None of the given options is true
Solution:
e-KYC is possible only for those who have Aadhaar numbers. While using e-KYC service, you have to authorise the Unique Identification Authority of India (UIDAI), by explicit consent, to release your identity/address through biometric authentication to the bank branches/business correspondent (BC).

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Following are the conditions for selecting Marketing Manager in an organization: The candidate must 
(i) be at least 30 years old as on 1.3.2009. 
(ii) have secured at least 55 per cent marks in graduation. 
(iii) have secured at least 60 per cent marks in Post -Graduate Degree/Diploma in Marketing. (iv) have post-qualification work experience of at least five years in the Marketing Division of an organization. 
(v) have secured at least 45 per cent marks in the selection process. 
 In the case of a candidate who satisfies all other conditions EXCEPT 
(A) at (iv) above, but has post-qualification work experience of at least two years as Deputy Marketing Manager, the case is to be referred to GM-Marketing. 
(B) at (ii) above, but has secured at least 65 per cent marks in Post-Graduate Degree/Diploma in Marketing Management, the case is to be referred to Vice President-Marketing. 
In each question below are given details of one candidate. You have to take one of the following courses of action based on the information provided and the conditions and sub-conditions given above and mark your answer accordingly. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 1.3.2009.
Mark answer 
 Q6. Ansh was born on 8th April 1975. He has secured 60 per cent marks in both graduation and Post-Graduate Degree in Marketing. He has been working for the past six years in the Marketing Division of an organization after completing his PG Degree in Marketing. He has secured 50 per cent marks in the selection process.
if the candidate is not to be selected.
if the candidate is to be selected.
if the data are inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to Vice President-Marketing.
if the case is to be referred to GM-Marketing.
Solution:
(6-10)


Q7. Aadya has been working for the past five years in the Marketing Division of an organization after completing her Post-Graduate Diploma in Marketing with 65 per cent marks. She has secured 55 per cent marks in graduation and 50 per cent marks in the selection process. She was born on 2nd April 1979.
if the candidate is not to be selected.
if the candidate is to be selected.
if the data are inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to Vice President-Marketing.
if the case is to be referred to GM-Marketing.
Solution:

Q8. Aniket has secured 58 per cent marks in graduation. He was born on 19th May 1975. He has secured 50 per cent marks in the selection process. He has been working for the past seven years in the Marketing Division of an organization after completing his Post Graduation with 62 per cent marks.
if the candidate is not to be selected.
if the candidate is to be selected.
if the data are inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to Vice President-Marketing.
if the case is to be referred to GM-Marketing.
Solution:

Q9. Ankit was born on 3rd July 1976. He has been working as Deputy Marketing Manager in an organization for the past three years after completing his Post Graduate Degree in Marketing with 65 per cent marks. He secured 55 per cent marks in both graduation and selection process.
if the candidate is not to be selected.
if the candidate is to be selected.
if the data are inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to Vice President-Marketing.
if the case is to be referred to GM-Marketing.
Solution:

Q10. Ankita has secured 50 per cent marks in both selection process and graduation. She has been working for the past six years in the Marketing Division of an organization after completing her Post-Graduate Diploma in Marketing with 70 per cent marks. She was born on 14th October 1978.
if the candidate is not to be selected.
if the candidate is to be selected.
if the data are inadequate to take a decision.
if the case is to be referred to Vice President-Marketing.
if the case is to be referred to GM-Marketing.
Solution:

Directions (11-15): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? 
(Note: You are not expected to calculate the exact value) 
 Q11. 324.995 × 15.98 ÷ 4.002 + 36.88 = ?
1300
1230
1440
1380
1340
Solution:

Q12. 69.008% of 699.998 + 32.99% of 399.999 = ?
615
645
675
715
725
Solution:


Q13. 180% of 25501 + 50% of 28999 = ?
62400
64000
60400
64200
61600
Solution:


Q14. 15.5% of 850 + 24.8% of 650 = ?
295
330
270
375
220
Solution:
15.5×8.5 + 25×6.5
≈ 295

Q15. 4734.96 – 3454.03 – 1612.86 = ? – 1611.43
1280
2290
1020
18150
1040
Solution:
4735-3454-1613+1611=1279 ≈ 1280

Directions (16-20): Rearrange the following seven sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them. (A) In other words, floods and droughts are built into the countries monsoonal ecology.
(B) “It pours cats and dogs” they said. 
(C) In the remaining 8,660 hours there is hardly any precipitation. 
(D) If the rain is not caught and stored, it will be impossible to live in this country. 
(E) But most of it pours down in a mere hundred hours. 
(F) India gets more rain annually – 1,100 mm, on an average- than any other part of the world. (G) When the British came to India, they were struck by the amount it rained here. 
 Q16. Which of the following will be the FIRST sentence?
G
 A
C
D
F
Solution:
'FGBECAD' is the correct sequence. Statement F is the introductory statement.

Q17. Which of the following will be the SECOND sentence?
C
D
F
G
B
Solution:
Statement G is the sentence as it in the continuity of the discussion.

Q18. Which of the following will be the FOURTH sentence?
F
C
E
G
D
Solution:
Statement B is the fourth sentence. 'pours' is the hint here.

Q19. Which of the following will be the FIFTH sentence?
A
C
D
F
G
Solution:
'FGBECAD' is the correct sequence.

Q20. Which of the following will be the LAST sentence?
D
E
F
A
C
Solution:
It is the concluding statement of the paragraph.

               

No comments