TOD




Q1. Name the India's athlete, who won a silver medal in the sabre event of the Tournoi World Cup Satellite Fencing Championship in Reykjavik, Iceland.
Karan Singh
SN Siva Magesh
Bhavani Devi
Sandeep Jha
Mukesh Kharyal
Solution:
India's CA Bhavani Devi won a silver medal in the sabre event of the Tournoi World Cup Satellite Fencing Championship in Reykjavik, Iceland.

Q2. Earth Day is observed on which of the following date?
April 22
April 17
April 27
April 28
April 21
Solution:
Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network and celebrated in more than 193 countries each year.

Q3. Baichung Bhutia is an Indian _________ of Sikkimese-Bhutia descent who plays as a striker.
Footballer
Cricketer
Wrestler
Shooter
Actor
Solution:
Bhaichung Bhutia is a retired Indian footballer of Sikkimese-Bhutia descent who played as a striker. Bhutia is considered to be the torchbearer of Indian football in the international arena. He is often nicknamed the Sikkimese Sniper because of his shooting skills in football.

Q4. Radha Mohan Singh is an Indian politician and a leader of the Bharatiya Janata Party. He is the present Union Minister of?
Finance Minister
Home Minister
Civil Aviation Minister
Minister of Agriculture and Farmers Welfare
Information and Broadcasting Minister
Solution:
Radha Mohan Singh is an Indian politician having affiliations with Bharatiya Janata Party who is the Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare, India. Singh was president of BJP's Bihar State unit from 2006 to 2009.

Q5. In which of the following city, the 9th India Japan Energy Dialogue was held, recently?
Tokyo
New Delhi
Kyoto
Pune
Yokohama
Solution:
The 9th India Japan Energy Dialogue was held in New Delhi. Minister of State(IC) for Power and New & Renewable Energy, R.K Singh, and Minister of Economy, Trade and Industry (METI) Hiroshige Seko signed a Joint Statement at the conclusion of the meeting.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: 
In a certain code language 
 ‘which file charge sheet’ is written as ‘ la cv ta ec ’, 
‘raise fund through file’ is written as ‘mo ta bv cy ’, 
‘sheet and more merge’ is written as ‘ cx sv xb cv’, 
‘through charge need more’ is written as ‘xb bv yc la ’, 

Q6. What is the code for ‘which’ in the given code language?
ec
cv
ta
la
None of these
Solution:


Q7. What is the code for ‘need’ in the given code language?
yc
xb
bv
la
None of these
Solution:

Q8. What is the code for ‘sheet’ in the given code language?
ec
cv
ta
la
None of these
Solution:

Q9. What may be the possible code for ‘raise money’ in the given code language?
mo la
la cy
mo ec
mo yh
cy ec
Solution:

Q10. What is the code for ‘merge’ in the given code language?
cx
sv
xb
Either (a) or (b)
Either (a) or (c)
Solution:

Directions (11-15): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which last part is correct. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If the sentence is grammatically correct, choose (e) .i.e. “No error” as your answer. 

Q11. There is a tinge of anxiety in his(A)/ voice as he expresses concern of the(B)/ possibility of the stream turning(C)/ dry again in a few(D)/ days if the rain subsides(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'concern of' with 'concern about'.

Q12. Long dry spells and then intermittent heavy(A)/ downpours have become the new normal(B)/, adversely impacting the lives of locals(C)/ when it comes to using water(D)/ for drinking or irrigation purposes(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
No error.

Q13. Swelter heat is often(A)/ considered synonymous with(B)/ May in the city(C)/, but it is not(D)/ always the end of peak summer(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'Swelter' with 'Sweltering'.

Q14. The Meteorological Department forecast that(A)/ development of thundershowers was likely during(B)/ evening or night and the day temperature(C)/ will hover around the 38(D)/ degrees Celsius mark till Sunday(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'was' with 'is' as the sentence is in present form of tense.

Q15. It is true that unscrupulous candidates(A)/ contesting elections should not be allowed(B)/ to go scot-free when they disrupt elections(C)/ and thereby causing huge wasteful(D)/ expenditure to the State exchequer(E).
A
B
C
D
No error
Solution:
Replace 'causing' with 'cause’.

Q16. Akshay starts working on a job and continues for 15 days and completes 36% of the work. To complete the work, he employs Monika and together they work for 20 days and completed the work. What will be the efficiency ratio of Akshay to that of Monika?
7 : 5
4 : 3
5 : 3
1 : 3
3 : 1
Solution:


Q17. Three taps A, B and C are connected to a water tank and the rate of flow of water from them is 42 litres/hr, 56 litre/hr and 48 litres/hr. Tap A and B fill the tank and tap C empties it. If the tank gets completely filled in 16 hours, what is the capacity of the tank?
146 litres
960 litres
800 litres
1200 litres
500 litres
Solution:


Q18. A 180 metres long train crosses another 270 metres long train running in the opposite direction in 10.8 seconds. If the speed of the first train is 60 kmph, what is the speed of the second train in kmph?
80 kmph
90 kmph
150 kmph
160 kmph
120 kmph
Solution:


Q19. The ratio between the speed of a train and a car is 16 : 15 respectively. Also a bus covered a distance of 480 kms. In 8 hours. The speed of the bus is three-forth the speed of the train. How much distance will the car cover in 6 hours?
450 km
480 km
360 km
380 km
420 km
Solution:


Q20. For admission in a graduation program of Delhi University, 90% of the candidates who appeared for the written test were males and the rest were females, 60% of the males and 80% of the females passed in the written test. What is the total number of students who appeared for the written test, if the total number of passed candidates were 1240?
2,500
2,000
2,750
3,500
None of these
Solution:


               

No comments