TOD




Directions (1-5): Answer these questions referring to the letter sequence given below: 
 N O P Q Y B Z A R S H I J K L M T U V G F E W X D C 

Q1. If all the letters of the above given series are written in reverse order then which letter will be third to the left of eighteenth letter from your right?
Z
F
I
L
None of these
Solution:

Q2. Which of the following letter is 3rd to left of the one which is 6th from left?
S
A
I
F
P
Solution:
3rd to left of 6th from left= 6-3= 3rd from left= P

Q3. Which of the following is the fifth to the right of thirteenth letter from left?
U
J
S
Z
None of these
Solution:
5th to right of 13th from left= 13+5= 18th from left= U

Q4. Which of the following is 5th to right of 3rd from left?
C
Q
K
Y
A
Solution:
5th to right of 3rd from left= 5+3= 8th from left= A

Q5. Which of the following letter is 4th to right of 8th from right?
W
T
X
E
P
Solution:
4th to right of 8th from right= 8-4= 4th from right= W

Directions (6-10): The following table shows the actual budget for the year 2016 – 17, estimated budget for the year 2017 – 18, revised estimated budget for the year 2017 – 18 and estimated budget for the year 2018 – 19 for various schemes respectively. Study the table carefully to answer the following questions. 

Note I: Some data in the following table are missing. If they are required in any of the following questions find them first and then proceed. Note II: All values are in crore rupee. 




 Q6. If actual budget for Capital Receipts in 2016-17 is approximately 40% of Revised estimated budget for Revenue Receipts in 2017-18 then actual budget for Capital receipts in 2016-17 is approximately what percent of estimated budget for Capital receipts in 2017-18?
85%
92%
96%
79%
105%
Solution:

Q7. If average of all type of budgets for Total receipts be 21,95,473 crore rupee and estimated budget for Total receipts in the year 2018-19 be 24,42,213 crores then what is the estimated budget for the same i.e. Total receipts in year 2017-18?
22,46,735
21,46,735
24,14,735
26,17,435
23,46,735
Solution: Required answer = 4×21, 95, 473-(19, 75, 194+22, 17, 750+24, 42, 213)
=21,46,735 crore rupee

Q8. If difference of actual budget in 2016-17 and estimated budget in 2017-18 for Revenue Deficit be 4782 crore rupees. Find estimated budget for Revenue Deficit in the year 2017-18 if total of all types of budgets for Revenue deficits be 14,92,455 crore rupees?
4,12,163
3,12,163
3,26,113
3,21,163
3,56,432
Solution:
Let estimated budget for Revenue deficit in year 2017-18 is x then actual budget in 2016-17 for the same will be (x – 4782)
 ATQ,


Q9. What is average of all types of budget for total Expenditure (in crore rupee)?
21,95,473
21,59,473
22,95,473
21,97,573
24,95,473
Solution:

Q10. If actual budget for Fiscal Deficit in 2016-17 is approximately 122% of Revised estimated budget for Revenue Deficit in 2017-18 and total value of all type of budget for Fiscal Deficit is 23,01,274 crore rupees then Revised estimated budget for Fiscal Deficit in 2017-18 is how much (in crore rupee)?
5,93,507
5,59,037
5,95,037
5,79,503
7,55,903
Solution:

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences given below.i.e. one of the sentences can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q11. While researchers are still investigating how they were exposed, a bat colony living in a well in the family’s yard ……………………………………….
is an expected evidence
is a firm prove
is a strong suspect
is a stringent suspect
is a weak suspect
Solution:
‘is a strong suspect’ as while the researchers are investigating, there is a bat colony who is a strong suspect.

Q12. The next wave of infections …………………………….. among close contacts and caregivers, such as nurses; the same pattern has been detected in Kozhikode as well.
has completely generated
has traditionally produced
has somehow evolved
has however formed
has historically occurred
Solution:
‘has historically occurred’ is the grammatically correct alternative which suits the context of the statement too.

Q13. The best defences against it are the age-old principles of infection control, which Indian hospitals ………………………………………….
have not learned to follow still
have not mastered as yet
have not learned now
have however not practiced yet
have experience yet
Solution:
‘have not mastered as yet’ as the best defenses for the infection control haven’t been mastered yet.

Q14. Venezuelans have been leaving the country ………………………………………… of rations and the rampant unrest.
to escape shortages
to avoid pilferage
to escape from staling
to prevent the perishing
to avoid the stealing
Solution:
‘to escape shortages’ as the negative tone of the statement simply explains that the Venezuelans have been leaving the country to escape the ration shortages.

Q15. This ………………………………….. the fact that there is an instrumental rationale underlying the India-Israel relationship, especially in terms of national security and strategic considerations.
is to avoid
is not to discount
is to sell
is not to buy
is however to prevent
Solution:
‘is not to discount’ means the fact can’t be denied.

               

No comments