TOD




Q1. In the first phase of National Company Law Tribunal the Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench. The Principal Bench is located in-
Bengaluru
Kolkata
Mumbai
New Delhi
Chennai
Solution:
In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q2. The NCLAT was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013. What is the meaning of "A" in NCALT?
Agreement
Association
Appellate
Agency
Authority
Solution:
National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) was constituted under Section 410 of the Companies Act, 2013 for hearing appeals against the orders of National Company Law Tribunal(s) (NCLT), with effect from 1st June, 2016.

Q3. Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to ___________ rupees will be implemented through the DBT mode from the current financial year.
one lakh
three lakhs
five lakhs
seven lakhs
two lakhs
Solution:
Reserve Bank has stated that interest subsidy scheme on short-term crop loans of up to three lakh rupees will be implemented through the Direct Benefit Transfer (DBT) mode from the current financial year.

Q4. RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. In which year Gold Monetisation Scheme was launched?
2016
2014
2013
2015
2017
Solution:
RBI has made changes in the Gold Monetisation Scheme (GMS) to make it more attractive. The revamping of the scheme is aimed at enabling people to open a hassle-free gold deposit account. Gold Monetisation Scheme was launched in November 2015.

Q5. Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get-?
Rs.20,000
Rs.30,000
Rs.10,000
Rs.50,000
Rs.40,000
Solution:
Minister of Youth Affairs and Sports Rajyavardhan Rathore has approved the upward revision of pension to meritorious sportspersons. Under the revision, the rate of pension has been doubled of the existing rate of pension on winning medals in international sports events. Following the upward revision of pension, the medallist at the Olympic/Para-Olympic Games will get Rs.20,000 while a gold medallist at World Cup/World Championship in Olympic and Asian Games disciplines will get Rs.16,000.

Directions (6-10): In the following questions, the symbols @, ©, %, $ and # are used the following meaning as illustrated below: 
‘A©B’ means ‘A is smaller than B’. 
‘A@B’ means ‘A is either smaller than or equal to B’. 
‘A%B’ means ‘A is greater than B’. 
‘A $ B’ means ‘A is either greater than or equal to B’. 
‘A#B’ means ‘A is equal to B’. 
Now in each of these questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? 
Give answer 
Q6. Statements: 
A # B © T # M % F # G 
Conclusions: 
I. A © F 
II. B $ G
if only Conclusion I is true.
if only Conclusion II is true.
if either Conclusions I or II is true.
if neither Conclusions I nor II is true.
if both Conclusions I and II are true.
Solution:


Q7. Statements: 
M # R $ S % T $ K @ L 
Conclusions: 
I. M % T 
II. L $ S
if only Conclusion I is true.
if only Conclusion II is true.
if either Conclusions I or II is true.
if neither Conclusions I nor II is true.
if both Conclusions I and II are true.
Solution:


Q8. Statements: 
W © D @ C @ E © H # N 
Conclusions: 
I. N $ D 
II. W © N
if only Conclusion I is true.
if only Conclusion II is true.
if either Conclusions I or II is true.
if neither Conclusions I nor II is true.
if both Conclusions I and II are true.
Solution:


Q9. Statements: 
W @ D © E $ R # S © K 
Conclusions: 
I. R # W 
II. R % W
if only Conclusion I is true.
if only Conclusion II is true.
if either Conclusions I or II is true.
if neither Conclusions I nor II is true.
if both Conclusions I and II are true.
Solution:


Q10. Statements: 
F $ J # K % U $ V © N 
Conclusions: 
I. N $ J 
II. N © K
if only Conclusion I is true.
if only Conclusion II is true.
if either Conclusions I or II is true.
if neither Conclusions I nor II is true.
if both Conclusions I and II are true.
Solution:


Directions (11-15): In each of the following questions, a sentence has been given with some of its parts in bold. To make the sentence grammatically correct, you have to replace the bold part with the correct alternative given below. If the sentence is correct as it is, give (e) as your answer (i.e. No correction required). 
Q11. He begged leave from the king on the pretext that he had to attend his ill wife.
of the king
to the king
before the king
through the king
No correction required
Solution:
‘of the king’ as ‘to take leave of’ is an idiom and it means to go away from someone or something

Q12. Although I have been interested in photography, but I am only a novice.
I am
till I am
but I have been
yet I am
No correction required
Solution:
‘yet I am’ as ‘although’ is always followed by ‘yet’

Q13. The whole lot of us expressed a sigh of relief when he finally emigrated to England.
had a sigh of
expressed a sight of
breathed a sigh of
showed a sign to
No correction required
Solution:
‘breathed a sigh of relief’ as it is an idiom and it means to experience an intense feeling of happiness or relief because something particularly stressful, unpleasant, or undesirable has been avoided or completed.

Q14. He married many times, yet happiness eluded him and he remained miserable as ago.
as back
as before
formerly
previous
No correction required
Solution:
‘as before’ makes the contextual and grammatical sense.

Q15. Little sincerity is a dangerous thing, and a great of it is absolutely fatal.
The little sincerity
A little sincere
Some sincerity
A little sincerity
No correction required
Solution:
‘A little sincerity’ is grammatically correct alternative.

Directions (16-20): The following pie chart and table show the percentage distribution of ‘D’ grade employee and percentage of employees who have higher education in them respectively in five different departments of central government. Study the graphs carefully and answer the questions that follow: 
 


Q16.What is the difference between number of employees in Home Ministry and MHRD who do not have higher education?
701
710
712
720
705
Solution:


Q17. What is the ratio of number of employees in Defense Ministry who have higher education to the number of employees in MHRD who do not have higher education?
5 : 11
15 : 7
7 : 15
11 : 5
7 : 13
Solution:


Q18. Find the average number of employees in Home Ministry, MHRD and Social welfare together who have higher education.
16,660
14,066
16,460
16,046
15,046
Solution:


Q19. Number of employees in Home Ministry who do not have higher education is approximately what percent more or less than the number of employees in Defense Ministry who have higher education?
118%
108%
114%
120%
124%
Solution:


Q20. If 25% employees who have higher education in Defense Ministry, MHRD and Irrigation Department together got promoted, then find the total number of employees who got promoted in these departments together.
9,055
9,575
9,755
10,508
10,050
Solution: