TOD




Q1. Who has become the first batter from India to score 2000 runs in T20I cricket?
Suresh Raina
Rohit Sharma
Mithali Raj
Virat Kohli
MS Dhoni
Solution:
Indian cricketer Mithali Raj has become the first batter from the country to score 2000 runs in T20I cricket. She achieved the feat during India's Women's T20 Asia Cup match against Sri Lanka in Kuala Lumpur. Mithali has now scored 2015 runs in 74 T20Is with the help of 14 half-centuries. She has a decent average of 38.01 with the highest score of 76 not out.

Q2. The International Day of Older Persons is observed on?
02nd October
24th October
16th October
31st October
01st October
Solution:
The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990 the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.

Q3. Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva in which of the following state?
Himachal Pradesh
Arunachal Pradesh
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Andhra Pradesh
Solution:
Mahakaleshwar Jyotirlinga is one of the most famous Hindu temples dedicated to Lord Shiva and is one of the twelve Jyotirlingams, which are supposed to be the most sacred abodes of Lord Shiva. It is located in the ancient city of Ujjain in the state of Madhya Pradesh, India.

Q4. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization or UNESCO is a specialized agency of the United Nations based in-
New York
The Hague
Paris
Moscow
Geneva
Solution:
The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is a specialized agency of the United Nations based in Paris.

Q5. Name the player, who's phenomenal batting form has fetched him the BCCI's best cricketer award for two seasons?
Hardik Pandya
Rohit Sharma
Yuvraj Singh
MS Dhoni
Virat Kohli
Solution:
India captain Virat Kohli's phenomenal batting form has fetched him the BCCI's best cricketer award for two seasons, while World Cup stars Harmanpreet Kaur and Smriti Mandhana were chosen for the women's equivalent of the honour, the Board announced.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions. There are 8 people M, N, O, P, Q, R, S and T sitting in a row and four of them are facing north and four of them are facing south direction but not necessary in the same order. Not more than two people who sit together face the same direction. O sits second to the right of N and M. T is facing in opposite direction with respect to its neighbour. Both the immediate neighbours of M are facing opposite direction. R sits third to the right of N, who is facing in the north direction. Q sits at one of the extreme ends of the row and facing in south direction. Both N and M are not sitting at the extreme ends of the row. P who is facing in south direction sits adjacent to T and N. Both the immediate neighbours of N are facing opposite direction. 
Q6. Who sits exactly between S and P?
Q
R
N
T
None of these
Solution:


Q7. How many persons sit between P and M?
Three
Four
Two
Five
Six
Solution:

Q8. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
T
N
R
Q
S
Solution:

Q9. What is the position of M with respect to O?
Third to the left
Immediate right
Second to the right
Third to the right
Second to the left
Solution:

Q10. Who among the following sit at the extreme end of the row?
Q, M
Q, P
T, Q
R, Q
T, M
Solution:

Q11. The average of 6 observations is 45.5. If one new observation is added to the previous observation, then the new average becomes 47. The new observation is:
58
56
50
46
48
Solution:
Q12. The average age of 40 students of a class is 15 years. When 10 new students are admitted, the average age is increased by 0.2 year. The average age of the new students is:
15.2 years
16 years
16.2 years
16.4 years
12 years
Solution:


Q13. The mean weight of 120 student in the second year’s class of a college is 56 kg. If the mean weight of boys and that of the girls in the class are 60 kg and 50 kg respectively, then the number of boys and girls in the class are respectively:
72,64
38,64
72,48
Can’t be determined
None of these
Solution:


Q14. A reduction of 20% in the price of rice enables a person to buy 3.5 kg more rice for Rs 385. The original price of rice is:
Rs 20 per kg
Rs 22.50 per kg
Rs 25 per kg
Rs 27.50 per kg
Rs 29.50 per kg
Solution:


Q15. A’s income is 20% more than that of B. By how much percent is B’s income is less than that of A?
16 (4/5) %
16 (1/3) %
16 (2/3) %
16 (2/7) %
None of these
Solution:
Directions (16-20): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. (1) Public officials are often criticized for not being accessible to their constituents. 
A. Carl Lanford had, for many years, frequently admonished his staff to allow people to come and see him. 
B. Yet, the citizens of his community were blocked by his secretaries when they called. 
C. Finally, the mayor found a solution. 
D. He claimed he had an ‘open door’ policy 
E. He removed the door from his office. 
F. The fault sometimes lies in overprotective assistants who don’t want to overburden their bosses with too many visitors. 
(8) His aides got the message. 
Q16. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
A
F
D
C
E
Solution:
FADBCE; A

Q17. Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
A
C
E
B
D
Solution:
D

Q18. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
F
A
E
B
C
Solution:
F

Q19. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
C
A
B
D
E
Solution:
B

Q20. Which of the following will be the LAST(SIXTH) sentence after the rearrangement?
F
C
E
D
B
Solution:
E