Twisted Ones English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is going to be very challenging and tricky. You need to learn and practice all types of questions including New Pattern English questions. Today, in this post, we are providing Cloze Test. Attempt this quiz and assess your understanding of English language For IBPS RRB PO 2017.

Directions (1-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed in the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.

As the country embarks on planning ……1…… (at) the 12th Plan (2012-17) period, a key question mark ……2……(who) hangs over the process is on the energy requirements. Growth is energy hungry and the aspirations of growing at 9-10% will ……3…… (demand) huge demands on the energy resources of the country. In this energy jigsaw, renewable energy will ……4…… (find) like never before in the 12th Plan and ……5…… (likewise).
By the rule of the thumb, India will ……6……(generate) about 100 gigawatts (Gw)-100000 megawatts of capacity addition in the next five years. Encouraging trends on energy efficiency and sustained ……7…… (practices) by some parts of the government-the Bureau of Energy Efficiency in particular needs to be complimented for this-have led to substantially lesser energy intensity of economic growth. However, even the tempered demand numbers are ……8……(unsure) to be below 80 Gw. As against this need, the coal supply from domestic sources is unlikely to support more than 25 Gw equivalent capacity. Imported coal can add some more, but at a much ……9……(lower) cost. Gas-based electricity generation is unlikely to contribute anything substantial in view of the unprecedented gas supply challenges. Nuclear will be ……10……(maximum) in the foreseeable future. Between imported coal, gas, large hydro and nuclear, no more than 15-20 Gw equivalent can be ……11……( certain) to be added in the five-year time block.
……12……(If) ……13……(ever) this, capacity addition in the renewable energy based power generation has touched about 3Gw a year. In the coming five years, the overall capacity addition in the electricity grid ……14……(against) renewable energy is likely to range between 20Gw and 25Gw. Additionally, over and above the grid-based capacity, off-grid electricity applications are reaching remote places and ……15……(thinking) lives where grid-based electricity supply has miserably failed.

Q1. 
(a) on
(b) against
(c) for
(d) onwards
(e) no change

S1. Ans.(c)
Sol. for—used as a function word to indicate purpose; an intended goal. Hence Option C is the correct choice.

Q2. 
(a) where
(b) that
(c) inside
(d) always
(e) no change

S2. Ans.(b)
Sol. that-(used to indicate a person, thing, idea, state, event, time, remark, etc., as pointed out or present, mentioned before, supposed to be understood, or by way of emphasis)
who- the person that or any person that (used relatively to represent a specified or implied antecedent)

Q3. 
(a) replace
(b) forward
(c) subject
(d) place
(e) no change

S3. Ans.(d)
Sol. place to put in the proper position or order; arrange; dispose
Option A will alter the gist of the passage, hence is the incorrect option.Other options are irrelevant.

Q4. 
(a) light
(b) pass
(c) publish
(d) feature
(e) no change

S4. Ans.(d)
Sol.feature -to be a feature or distinctive mark of;to delineate the main characteristics of; depict;

Q5. 
(a) earlier
(b) after
(c) publicity
(d) next
(e) no change

S5. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice.
after-subsequent to and in consequence of;later in time than

Q6. 
(a) consumed
(b) waste
(c) require
(d) highlight
(e) no change

S6. Ans.(c)
Sol. require-need.
Option A is incorrect as it will alter the needed message of the passage. similarly, waste, highlight is also not appropriate options.

Q7. 
(a) developmental
(b) structures
(c) efforts
(d) projections
(e) no change

S7. Ans.(c)
Sol. efforts-a vigorous or determined attempt.
Option C is the right choice.
developmental-concerned with the development of someone or something.

Q8. 
(a) likely
(b) sure
(c) unlikely
(d) unexpected
(e) no change

S8. Ans.(c)
Sol. unlikely-not likely to happen, be done, or be true; improbable.

Q9. 
(a) expected
(b) nominal
(c) excelled
(d) higher
(e) no change

S9. Ans.(d)
Sol.higher-having a specified extent upward. Option D is the only apt choice.

Q10. 
(a) marginal
(b) failure
(c) success
(d) dangerous
(e) no change

S10. Ans.(a)
Sol. marginal-minor and not important; not central.

Q11. 
(a) sure
(b) expected
(c) linked
(d) remarked
(e) no change

S11. Ans.(b)
Sol. expected-regard (something) as likely to happen.

Q12. 
(a) As
(b) When
(c) But
(d) However
(e) no change

S12. Ans.(a)
Sol.as

Q13. 
(a) against
(b) for
(c) with
(d) is
(e) no change

S13. Ans.(a)
Sol. against

Q14. 
(a) capacity
(b) through
(c) project
(d) versus
(e) no change

S14. Ans.(b)
Sol.through-indicate means, agency, or intermediary

Q15. 
(a) generating
(b) lightning
(c) making
(d) touching
(e) no change

S15. Ans.(d)
Sol. 'touching-concerning; about'. is the hidden meaning here. Hence option D is the right choice



You May Also Like to Read:

1 comment: