# Quantitative Aptitude Questions for NABARD Grade B 2017

**Dear Readers,**

Practice is the key to perfection in Quant, so brush up your skills and test yourself with these 15 questions of

**Quantitative Aptitude for****NABARD Grade B****2017.**

**Directions (1-5): Study the following table carefully and answer the questions given below:****Q1. The difference between the white-coloured cars sold in the two metros of which of the following models is the minimum?**

(a) A

(b) C

(c) D

(d) F

(e) None of these

**S1. Ans.(e)**

**Sol.**A ⇒ 75 – 60 = 15

B ⇒ 81 – 80 = 1

C ⇒ 90 – 6 = 84

D ⇒ 90 – 85 = 5

E ⇒ 77 – 60 = 17

F ⇒ 87 – 65 = 22

Required model = B

**Q2. The total number of blue-coloured cars of Model E and D sold in metro H is exactly equal to the number of white-coloured cars of which model in Metro M ?**

(a) B

(b) F

(c) C

(d) A

(e) None of these

**S2. Ans.(a)**

**Sol.**Blue coloured car of

Model E and D sold in Metro H = 43 + 37 = 80,000

Which is equal to white coloured car of B model in metro M

**Q3. What is the difference between the number of blue-colours cars of model ‘C’ sold in Metro M and number of red-colour cars of Model ‘F’ sold in Metro H ?**

(a) 8,000

(b) 10,000

(c) 12,000

(d) 15,000

(e) None of these

**S3. Ans.(e)**

**Sol.**Required difference = 50 – 34 = 16000

**Q4. The total number of silver-coloured cars sold in Metro H is approximately what percentage of that in Metro M ?**

(a) 130

(b) 140

(c) 90

(d) 100

(e) 110

**Q5. In metro M the number of cars sold was maximum for which of the colour-model combinations ?**

(a) White-C

(b) Blue-B

(c) Silver-B

(d) White-D

(e) Silver-F

**S5. Ans.(a)**

**Sol.**White C – 90

Blue B – 60

Silver B – 20

White D – 85

Silver F – 52

**S6. Ans (b)**

**Sol.**

The total age of all boys and girls are (bx + ay)

Hence, average age = (bx+ay)/(x+y)

**Q7. Reena bought 30 pizzas at rate of Rs. 45 per piece. She sold forty**

**percent of total pizzas at the rate of Rs. 50 per piece. Approximately, at what price per piece should she sell the remaining pizzas to make 25% overall profit ?**

(a) Rs. 54

(b) Rs. 52

(c) Rs. 50

(d) Rs. 60

(e) Rs. 56

**Q8. A 180 m long train crosses another 270 m long train running in the opposite direction in 10.8 seconds. If the shorter train crosses a pole in 12 seconds, what is the speed of longer train ?**

(a) 98 km/hr

(b) 96 km/hr

(c) 90 km/hr

(d) 88 km/hr

(e) None of these

**Q9. In a test, a candidate scored 468 marks out of maximum marks. Had the maximum marks converted to 700, he would have scored 336 marks. What was the maximum marks of test ?**

(a) 775

(b) 875

(c) 975

(d) 1075

(e) None of these

**Q10. Rs 600 has been divided among A, B and C in such a way that Rs. 40 more than (2/5) of A’s share, Rs. 20 more than (2/7) of B’s share, Rs. 10 more than (9/17) of C’s share, are all equal. A’s share is :**

(a) Rs 280

(b) Rs 170

(c) Rs 150

(d) Rs 200

(e) none of these

**Directions (Q.11-15): What will come in place of question mark (?) in the following questions?**

**Q11. 75% of 480 + ?% of 540 = 603**

(a) 35

(b) 65

(c) 45

(d) 55

(e) None of these

**Q12. 4785-3249+2156=?**

(a) 3692

(b) 3962

(c) 3792

(d) 3782

(e) None of these

**Q14. 27.085-12.32+132.41=?**

(a) 147.175

(b) 147.463

(c) 146.463

(d) 146.175

(e) None of these

**S14. Ans.(a)**

**Sol.**147.175

**Q15. 140% of 320 – ?% of 400 = 25% of 720**

(a) 65

(b) 68

(c) 62

(d) 60

(e) None of these

**You may also like to Read:**

**CRACK IBPS PO 2017**

15

ReplyDeleteAns

ReplyDelete