Q1. National Civil Services Day is celebrated on _____________.
22 March
21 March
21 April
23 April
22 April
Solution:
Civil Services Day is celebrated in India every year on 21st April.

Q2. Who is current Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister in Narendra Modi government?
Ananth kumar
Kalraj Mishra
Anant Geete
Ravi Shankar Prasad
Ramvilas Paswan
Solution:
Ram Vilas Paswan is an Indian politician, from Bihar and the current Union Minister of Food and Public Distribution. Paswan is also the president of the Lok Janshakti Party, eight time Lok Sabha member and former Rajya Sabha MP.

Q3. Capital of Denmark is?
Tbilisi
Copenhagen
Conakry
Djibouti
Roseau
Solution:
Denmark is a Scandinavian country comprising the Jutland Peninsula and numerous islands. Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager. It’s linked to Malmo in southern Sweden by the Ă–resund Bridge. Currency of Denmark is Krone.

Q4. Indravati Dam is in which of the following state?
Karnataka
Uttarakhand
Kerala
Maharashtra
Odisha
Solution:
Indravati Dam is a gravity dam on the Indravati River, about 90 km from Bhawanipatna in the state of Odisha in India. It is connected to the main Indravati reservoir. Currently it is the largest power producing dam in eastern India with a capacity of 600 MW.

Q5. World’s first Bitcoin ATM located in-
US
Brazil
Canada
UK
Japan
Solution:
The world’s first-ever Bitcoin ATM opened in Vancouver, Canada. It enables Bitcoin owners to exchange the digital currency for cash, and vice versa. Bitcoin is a digital currency also called crypto-currency that is not backed by any country’s central bank or government. Bitcoins can be traded for goods or services with vendors who accept Bitcoins as payment.

Directions (6-10): Study the information and answer the following questions: In a certain code language "Syria and Yemen will" is coded as “11@X 11#Z 3#B 18#T” "allow for people with" is coded as " 15@X 11@Q 12#G 22#B" "which has turn narrowly" is coded as "11@O 6@U 11#I 15#X" 

Q6. What is the code for ‘friendly'?
29@G
19@G
19#G
19@H
None of these.
Solution:
(6-10):

Q7. What is the code for “construction”?
11#D
11@E
11@D
12@D
None of these.

Q8. Which may be the possible code for "entering"?
6@F
4@F
2@F
2@E
None of these.

Q9. What is the code for 'immigrant'?
11#k
11@J
12#J
11#J
None of these.

Q10. What is the code for "countries"?
18#D
16#c
16@D
16#D
None of these

Q11. If a company sells a car with a marked price of Rs. 2,72,000 and gives a discount of 4% on Rs. 2,00,000 and 2.5% on the remaining amount of Rs. 72,000, then What is the actual price charged by the company for the car ?
Rs. 2,50,000
Rs. 2,55,000
Rs. 2,60,100
Rs. 2,62,200
None of these
Solution:
M.P. = Rs. 272000.
Discount = Rs. [(4% of 200000) + (2.5% of 72000)] = Rs. (8000 + 1800) = Rs. 9800.
∴ Actual price = Rs. (272000 – 9800) = Rs. 262200.

Q12. The production of a company has ups and downs every year. The production increases for two consecutive years consistently by 15% and in the third year it decreases by 10%. Again in the next two years it increases by 15% each year and decreases by 10% in the third year. If we start counting from the year 1998, approximately what will be the effect on production of the company in 2002?
27% increase
32% increase
37% increase
42% increase
52% increase
Solution:

Q13. If inflation increases at a rate of 8% p.a., what will a Rs. 20 article cost at the end of two years?
Between Rs. 20 and Rs. 21
Between Rs. 23 and Rs. 24
Between Rs. 22 and Rs. 23
Between Rs. 21 and Rs. 22
None of these
Solution:

Q14. The sum of the ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?
4 years
8 years
10 years
6 years
None of these
Solution:

Q15. The age of a man is three times the sum of the ages of his two sons. Five years hence, his age will be double of the sum of the ages of his sons. The father’s present age is:
40 years
45 years
50 years
55 years
None of these
Solution:

Directions (16-20): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct? If the sentence is correct as it is and there is no correction required’ as the answer. 
Q16. He went to the blast site to save his colleague who was stranding there.
had been stranded
had to strand
was being stranding
was been stranding
No correction required
Solution:
The group of words ‘was Stranding’ should be replaced by ‘had been stranded’. The word strand means – to cause something to be alone, to cause thing or person to be deserted. Look at the sentences:

Q17. When I receive the letter, the date for the interview was already over.
I received the letter
the letter I had received
I had to receive letter
I was receiving
No correction required
Solution:

Q18. Everyone is requested to attend the dinner party hosted by the president.
is required to
had been requested
will request to
is to requested to
No correction required
Solution:
No correction required

Q19. The chairman approved the recommendations to the committee with partial modifications
by the committee for
of the committee with
to the committee
at the committee in
No correction required
Solution:

Q20. Had the opportunity been given to him he will have proved successful.
 will have to prove
 will be proving
 would have proved
 will have proved
 No correction required
Solution:
Had+would have+ past form of the verb. So, C is correct.

               

No comments