Fillers’ Quiz 29/10/2018




Directions (1-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. It is welcome that the Centre for Science and Environment (CSE) study is being ______ up with a mapping exercise on the flow of faecal waste streams in individual cities.
Take
Shown
Followed
Open
None of these
Solution:
All options except option (c) are grammatically unfit. Also, ‘followed up’ is a phrase meaning ‘a piece of work that builds on or exploits the success of earlier work’.
Hence it fits in contextually as well.

Q2. The water kept rising and reached to the ceiling, so the priest climbed to the ______ of the temple.
Halt
Top
Abyssal
Statue
All of the above
Solution:
Only option (b) is grammatically correct here. ‘Statue’ cannot be used here because preposition ‘to’ is used prior to the blank whereas ‘statue’ would take ‘onto’. Rest of the options are out of context.

Q3. At last, when the temple nearly submerged ______ the water, the priest kept his head up and started complaining to God.
Over
In
On
Under
Onto
Solution:
‘Submerge under’ is the correct phrase here. It is the perfect fit and rest all options are grammatical misfits.
Hence option (d) is the correct answer choice here.

Q4. The abrupt ______ of Alok Verma as Director of the Central Bureau of Investigation, albeit as an interim measure, is the culmination of a series of murky events that must deeply embarrass the Centre.
Remove
Holiday
Term
Replacement
Ends
Solution:
‘Replacement’ is the correct answer choice here. ‘Remove’ is a verb and hence is grammatically incorrect to be filled in the given blank.

Q5. The Central Vigilance Commission, in its order divesting him of his office, has said that ______ the atmosphere within the agency had become vitiated due to a factional feud, it had to intervene.
Since
Although
However
So
Though
Solution:
As per the context of the given sentence, ‘since’ is the correct choice. The statement suggests that because the atmosphere had vitiated, the CVC had to intervene.

Q6. The Supreme Court will address the question ______ the ‘interim measure’ amounts to unlawfully curtailing the Director’s tenure or not.
If
Whether
Although
As
None of these
Solution:
Since at the end of the sentence ‘or not’ is used, it is very clear that the correct answer choice is ‘whether’.
Hence, option (b) is the correct answer here.

Q7. Today, a girl from a small village has ______ us about the precious gifts that God has given us, which are the real wonders.
Made
Reminded
Realised
Teached
None of these
Solution:
‘Reminded’ is the correct answer choice here. There is no word called teached. The past form of the verb ‘teach’ is ‘taught’.

Q8. The State government has now declared categorically that its protection is ______ only to genuine devotees and not those trying to make a statement.
Referred
Prime
Offer
Available
None of these
Solution:
‘Available’ is the correct word for the given blank. None of the other words is grammatically correct.

Q9. The Statue of Unity, built as a tribute to Sardar Vallabhbhai Patel, known as Iron Man of India, would be the ______ in the world and the quickest to be completed in just 33 months.
Huge
Stronger
One
High
Tallest
Solution:
In the given sentence comparative degree should be used.
Hence, option (e) is the correct answer here.

Q10. Ever since they institutionalised annual summit-level meetings in 2006, India and Japan have held a closely ______ world-view.
Watch
Declared
Aligned
Assort
Define
Solution:
‘Aligned’ is the correct answer choice here. ‘Closely aligned’ means having similar views or goals or opinion.

Q11. Akbar once put a question to his court that ______ everyone puzzled.
Left
Right
Centre
Top
Bottom
Solution:
In the given sentence, other than ‘left’ all other are completely out of context. Only it makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q12. The Opposition parties on Sunday termed BJP president Amit Shah’s comments on the Supreme Court judgment ______ entry of women to the Sabarimala shrine as unconstitutional and contempt of court.
Declared
Described
Organised
Allowing
None of these
Solution:
‘Allowing’ is the correct answer choice to fit in the given blank. It fits in perfectly in the context and grammar of the sentence.

Q13. Congress spokesperson Abhishek Manu Singhvi said Mr. Shah’s comments were another ______ to first weaken and then finish off institutions.
Victory
Comment
Attempt
Association
None of these
Solution:
The correct answer choice here is ‘attempt’. It suggests that according to Congress spokesperson Amit Shah’s comments are another effort (attempt) to weaken and finish off institutions.

Q14. There was a big banyan tree, where two crows - husband and wife, had ______ a nice nest and made it their home.
Develop
Make
Announced
Separated
Prepared
Solution:
Very clearly, out of the given options the only correct and feasible option for the given blank is ‘prepared’.
Hence option (e) is the correct answer choice here.

Q15. Raj was upset because he had done poorly in his English test ______ his grandmother sat with him and gifted him a pencil. This puzzled him.
But
Therefore
Always
Meanwhile
Since
Solution:
‘But’ is the most appropriate choice to fill the given blank as the sentence is divided into two parts - although Raj performed poorly in his English test and was upset, yet his grandmother sat beside him. ‘But’ connects these two parts correctly.
Hence the correct answer choice is option (a).

               

No comments