Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB Clerk Prelims: 13th August 2018

Reasoning Questions for NIACL ASSISTANT 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming exams like NIACL ASSISTANT is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Direction (1-5): Read the information carefully and answer the questions: 
There are eight different coloured boxes are places one above another. (Pink, Red, Violet, Green, Purple, Yellow, White and Magenta) but not in the same order. Red colour box is immediate above the yellow colour box. The number of boxes in between White colour box and yellow colour box is one more than between the Green colour box and magenta colour box. Not more than three boxes are placed above green colour box. Two boxes are between Pink colour box and green colour box, which is below Pink colour box. Purple colour box is immediate above the red colour box. Pink colour box is adjacent to white colour box.

Q1. How many boxes are between Red and Violet coloured box?
Two
Three
One
Four
None
Solution:
(i). From the conditions, Not more than three boxes are placed above green colour box. Red colour box is immediate above the yellow colour box. Two boxes are between Pink colour box and green colour box, which is below Pink colour box. Purple colour box is immediate above the red colour box. Pink colour box is adjacent to white colour box.

(ii). From the rest conditions, the number of boxes in between White colour box and yellow colour box is one more than between the Green colour box and magenta colour box. From this case 2 gets eliminated and we get the final solution.


Q2. Which color of box is immediate below to Purple?
Yellow
White
Red
Magenta
Pink
Solution:
(i). From the conditions, Not more than three boxes are placed above green colour box. Red colour box is immediate above the yellow colour box. Two boxes are between Pink colour box and green colour box, which is below Pink colour box. Purple colour box is immediate above the red colour box. Pink colour box is adjacent to white colour box.

(ii). From the rest conditions, the number of boxes in between White colour box and yellow colour box is one more than between the Green colour box and magenta colour box. From this case 2 gets eliminated and we get the final solution.


Q3. Four of the five following to a group find which is not belongs to the groups?
White, Purple
Green, Yellow
Violet, Red
Pink, White
Pink, Green
Solution:
(i). From the conditions, Not more than three boxes are placed above green colour box. Red colour box is immediate above the yellow colour box. Two boxes are between Pink colour box and green colour box, which is below Pink colour box. Purple colour box is immediate above the red colour box. Pink colour box is adjacent to white colour box.

(ii). From the rest conditions, the number of boxes in between White colour box and yellow colour box is one more than between the Green colour box and magenta colour box. From this case 2 gets eliminated and we get the final solution.


Q4. Which box are not adjacent to each other?
White, Pink
Red, Yellow
Green, Violet
Red, White
Magenta, Yellow
Solution:
(i). From the conditions, Not more than three boxes are placed above green colour box. Red colour box is immediate above the yellow colour box. Two boxes are between Pink colour box and green colour box, which is below Pink colour box. Purple colour box is immediate above the red colour box. Pink colour box is adjacent to white colour box.

(ii). From the rest conditions, the number of boxes in between White colour box and yellow colour box is one more than between the Green colour box and magenta colour box. From this case 2 gets eliminated and we get the final solution.


Q5. Which box is immediate above the Green colour box?
Red
Yellow
Pink
Purple
Magenta
Solution:
(i). From the conditions, Not more than three boxes are placed above green colour box. Red colour box is immediate above the yellow colour box. Two boxes are between Pink colour box and green colour box, which is below Pink colour box. Purple colour box is immediate above the red colour box. Pink colour box is adjacent to white colour box.

(ii). From the rest conditions, the number of boxes in between White colour box and yellow colour box is one more than between the Green colour box and magenta colour box. From this case 2 gets eliminated and we get the final solution.


Directions (6-10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 
Q6. Statements: A ≤ D < C ≥ B < E ≥ X = T 
       Conclusion: I. T > A        II. A < C
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. T > A(False)    II. A < C(True)

Q7. Statements: P > L ≤ M < N > Q  
       Conclusion: I. P > N        II. Q > M
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I or II follows.
If both conclusion I and II follows.
Solution:
I. P > N(False)    II. Q > M(False)

Q8. Statement: S ≥ T = U = R < V ≥ X 
       Conclusions: I. V > S          II. V > T
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I nor II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. V > S(False) II. V > T(True)

Q9. Statement: M ≤ N > = T > O ≥ P = Q 
       Conclusions: I. M ≥ Q        II. Q < M
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I nor II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. M ≥ Q(False)    II. Q < M(False)

Q10. Statement: U ≤ V < W =X < Y 
         Conclusions: I. Y > V     II. W > U
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I or II follows.
If both conclusion I and II follow.
Solution:
I. I. Y > V(True)     II. W > U(True)

Directions (11-15): These questions are based on the following arrangement. Study it carefully and answer the questions below it. 

 1 3 5 3 4 5 9 2 8 7 2 3 6 5 2 7 3 8 1 2 1 8 4 9 8 1 2 4 7 3 5 2 4 8 9 8 2 4 

Q11. Which element is exactly midway between seventh from the left end and sixteenth from the right end?
8
2
5
6
7

Q12. How many perfect squares are there to the right of the fourteenth element from the right end?
Two
One
Three
Four
more than four

Q13.How many perfect cubes are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by an odd number and immediately followed by an even number?
None
Three
Two
One
More than three
Solution:
184,982

Q14. How many such odd digits are there in the given arrangement, each of which is immediately followed and proceeded by an odd number?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
735,135,353

Q15. Which of the following element is 5th to the right of 10th from the right end?
9
8
2
1
4

               


Print Friendly and PDF