Miscellaneous 27/10/2018




Directions (1-5): Complete the given passages with the appropriate option which suit the context and grammar without altering the meaning of it. If none of the options suit, mark (e) .i.e. “None of the above” as your answer. 

Q1. In an acknowledgment that the more than a century-old system of prisons in India needs repair, the Supreme Court, late last month, formed a committee on prison reforms. Headed by former Supreme Court judge, Justice Amitava Roy,………………………………………………………………………………………... But this is not the first time that such a body is being set up, examples being the Justice A.N. Mulla committee and the Justice Krishna Iyer committee on women prisoners (both in the 1980s). While marginal reforms have taken place, these have not been enough to ensure that prison conditions are in tune with human rights norms.
any exercise to improve prison conditions — though not directly related to a plea for mercy
The offshoot of all this is growing numbers of prisoners and the woeful incapacity of governments to build more and larger prisons
the reluctance of many criminal justice administrators to employ or enlarge non-prison alternatives such as community service
it is to look into the entire gamut of reforms to the prison system
None of the Above
Solution:
The correct statement that can fit into the blank is 'it is to look into the entire gamut of reforms to the prison system'. Here, 'it' denotes the committee and further the sentence describes the work of the committee.

Q2. We take hundreds of decisions every day, from morning till evening, some of them conscious and deliberate, some out of necessity and based on external compulsions. We postpone, prevaricate, hesitate, consult. But many decisions are necessarily taken on the spur of the moment, out of anger, frustration and so on. Habits often make the decision-making process easier. …………………………………………………. The proof of the pudding is in the eating. Those consequences will determine whether our decision was right or wrong.
Consequences may change; anticipations, calculations may go awry.
But every decision brings in its train certain consequences.
There are certain decisions that could be reversed and where mid-course corrections might be possible, but some decisions are irreversible.
In decisions major and minor, we are confronted with a variety of situations.
None of the Above
Solution:
The latter part of the paragraph talks about the consequences of decision making, so if we choose option (b), .i.e., 'But every decision brings in its train certain consequences', it will provide meaning to the paragraph and make it contextually correct and meaningful.

Q3. Scapegoating is a well-worn political technique to divert attention from governance failures. For instance, in 1905, the Tsarist government in Russia organised a pogrom of Jews to divert attention from its military failures. Hitler blamed the Jews for Germany’s economic woes, and that helped him win the 1933 elections to the Reichstag. ……………………………………………………………………….. In November 1984, following Indira Gandhi’s assassination, thousands of Sikhs were killed. After this, the Congress won the Lok Sabha elections. In 2002, Muslims were killed in Gujarat, after which the Bharatiya Janata Party not only multiple Assembly elections but also the Lok Sabha election in 2014. Thus, the massacre of minorities would appear to be a recipe for winning elections.
Time alone will tell, but one thing is certain: If the BJP fares badly in these elections it will adversely affect its electoral chances in the 2019 Lok Sabha polls.
If Hitler was to achieve the power and dictatorship he had strove for he would need to develop a new more radical plan.
The Nazi Party got less than 50% of the votes cast by 39 million voters.
The same technique seems to have been adopted by Indian politicians.
None of the Above
Solution:
The paragraph describes about the technique of Scapegoating in the past and relates it with today’s politics. So, we need to link the statements such that a link is created between the past and politics. So, the statement in option (d) "The same technique seems to have been adopted by Indian politicians." is the correct choice here.

Q4. Telecommunication refers to a digital encoding technique that is used to achieve the deliberate distortion of digital signals in order to prevent an unauthorised reception. It is achieved through the use of a device called scrambler or randomiser. Scrambling helps telecommunication service providers to offer their services only to customers who are willing to pay,…………………………………………………………………. Signals that are distorted by the sender need to be unscrambled through the use of an appropriate descrambling device. This helps prevent the theft of digital signals.
although the cost to implement such a thing is very high.
thus helping them sustain their business models.
thus dividing it in the ratio beneficial to both the parties.
thus improving exchange of information over significant distances by electronic means.
None of the Above
Solution:
The sentence in option (b) "thus helping them sustain their business models." makes the paragraph contextually correct and meaningful.

Q5. Dharavi is shorthand for the challenges and complexities of Indian urbanization. Various attempts over the decades to redevelop the slum ……………………………………………………………….Last week, the Maharashtra government signed off on the latest initiative: A special purpose vehicle with 80% private and 20% government stake to redevelop Dharavi as a whole rather than in separate sub-clusters as previously envisioned. If it is to make any headway, it must take on board past lessons.
was when the favoured approach to slum upgrading was to demolish them and relocate residents to public housing on the outskirts of the city.
occupying prime real estate in the heart of Mumbai have foundered on those complexities.
crumbling or non-existent infrastructure and public health challenges all mean that Dharavi, as it exists now, is a problem.
could develop the rest as they pleased.
None of the Above
Solution:
The statement on option (b) "occupying prime real estate in the heart of Mumbai have foundered on those complexities." describes the location of slums and further elaborates that the attempts have foundered on the complexities mentioned in the previous statement.

Directions(Q6-10): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q6. (I) Even Google’s ……………………. critics use its technologies to research their fiery tirades against it or, more mundanely, to find their way around a foreign city. 
(II) It was on the field of battle, and when the fighting was…………….., that his best qualities came to the front.
wierdest
distressed
critical
fiercest
worst
Solution:
'Fiercest' means having or displaying a violent or ferocious aggressiveness. Hence, it fits in appropriately in both the blanks.

Q7. (I) To have been subjected to humiliation and harassment and to have stayed silent when it happened is to bear a crushing burden of ……………… and self-loathing. 
(II) As the search for the missing children grew, so did the community’s …………………….. and wrath for the kidnappers.
raging
mad
fury
angry
violent
Solution:
'Fury' means a surge of violent anger or other strong feeling. So, 'fury' makes the sentences contextually correct and meaningful.

Q8. (I) Google, Facebook, and others were able to take this odd production process, where our attention is the traded commodity, to a different level, thanks to their ……………………capacity to personalize our screens. 
(II) When the singer saw the ……………………crowd at the front of the hotel, she insisted her driver take her to the back entrance.
wonder
gigantic
remarkably
astonished
stupendous
Solution:
'Stupendous' means extremely impressive. It is relevant in both the blanks.

Q9. (I)Do the lonely deserve compassion? It is hard to argue with this. But then most people are lonely because they too have………………….. , they have rejected those who wished to be with them. 
(II) The rates they offered were so low, though, that investors ………………….. them.
disdain
spurned
snubbing
accepting
desired
Solution:
'Spurn' means to reject with disdain or contempt. Hence, it fits in appropriately in both the blanks.

Q10. (I) They ……………………..the use of helmets and coats of mail, and protected themselves only with, shields. 
(II) He ………………………… the pope's efforts to make peace with England, except on terms of absolute independence for his country.
indifferent
belittling
admired
refuting
disdained
Solution:
'Disdain' means the feeling that someone or something is unworthy of one's consideration or respect. So, 'disdained' is a perfect fit for both the blanks.

Direction (11-15): In each of the questions given below a sentence is given which is broken down into parts and then the parts are given in some random order. One of the parts is illogical or inconsistent or grammatically incorrect. Arrange the parts after the elimination of the odd one out part to make a meaningful sentence. If the sequence is the one which is not given then choose option (e) as your choice else the option with the correct sequence is the correct choice for the given question. 

Q11. into the tools for analyzing economic growth (A)/ will find it hard to understand why the Nobel committee(B)/ chose Paul Romer and William Nordhaus for the Prize in economics(C)/ far removed from the rarefied world of economists(D)/ not even a person of average intellect (E)/
EDBC
AEBC
CABD
BEAC
None of the Above
Solution:
The Correct sequence is EDBC.
Not even a person of average intellect , far removed from the rarefied world of economists , will find it hard to understand why the Nobel committee chose Paul Romer and William Nordhaus for the Prize in economics.

Q12. even to the unschooled and, by both nature and nurture, (A)/ the contrarity of seeking infinite growth with finite resources (B)/ mankind wants a healthy environment (C)/ this makes it hard to fathom why research (D)/ without technological intervention is obvious (E)/
EDBC
AEBC
CABD
BEAC
None of the Above
Solution:
The Correct sequence is BEAC.
The contrarity of seeking infinite growth with finite resources without technological intervention is obvious even to the unschooled and, by both nature and nurture, mankind wants a healthy environment.

Q13. is eliminating 1.8 trillion pieces of plastic, (A)/India can show more substantive results(B)/ surely, if the world’s largest ‘Ocean Cleanup’(C)/ with its Clean Ganga mission (D)/courtesy chemical agro-inputs, processed food, (E)/
EDBC
AEBC
CABD
BEAC
None of the Above
Solution:
The Correct sequence is CABD.
Surely, if the world’s largest ‘Ocean Cleanup’ is eliminating 1.8 trillion pieces of plastic, India can show more substantive results with its Clean Ganga mission.

Q14. a Geographical Indication is a sign (A)/ and possess qualities (B)/ or a reputation that are rooted in that origin (C)/ Geographical indications are generally related to traditional products (D)/ used on products that have a specific geographical origin (E)/
EDBC
CABD
BEAC
AEBC
None of the Above
Solution:
The Correct sequence is AEBC.
A Geographical Indication is a sign used on products that have a specific geographical origin and possess qualities or a reputation that are rooted in that origin.

Q15. the GI tag is governed by the Geographical Indications of Goods (A)/ or enjoys a certain reputation, due to its geographical origin (B)/ is made according to traditional methods, (C)/ the use of a geographical indication, as a type of indication of source, (D)/ may act as a certification that the product possesses certain qualities, (E)/
BCDE
DCBE
DECB
ABCD
None of the Above
Solution:
The Correct sequence is DECB.
The use of a geographical indication, as a type of indication of source, may act as a certification that the product possesses certain qualities, is made according to traditional methods, or enjoys a certain reputation, due to its geographical origin.

               

No comments