TOD




Directions (1-3): Study the following information carefully and answer the questions that follow. 
 ‘A $ B' means 'A is father of B'. 
‘A # B' means 'A is mother of B'. 
‘A @ B' means 'A is wife of B'. 
`A % B' means 'A is son of B'. 

Q1. Which of the following expressions indicates 'T is mother of Q?
T@C%R$Q
T#B%V$Q@M
Q%C@R$T
V$Q@R$T
None of these
Solution:

Q2. If the expression is O #R % T $ S, then how is T related to R?
Brother-in-law
Sister-in-law
Brother
Father
None of these
Solution:

Q3. If the expression is D@Q$N@P%M, then how is M related to N?
Mother
Sister
Brother
Father
Can’t be determined.
Solution:


Q4. Swati walks 20 m towards east. Then She takes right again and walk 10 m. Then she turns left and walks 10 m and then turning right and walk 20 m. Then she turns right again and walk 60 m. She is in which direction from her starting point?
North
North-west
East
North-east
South-west
Solution:


Q5. Prakash starts walking towards East. After walking 35 m, he turns to his right and walks another 40 m. He then turns right again and walks another 35 m. Finally, he turns right and walks 20 m. In which direction and how far is he from the starting point?
20 m, North
35 m, South
35 m, North
20 m, South
None of these
Solution:


Directions (6-10): Study the following graph and answer the questions. Percent profit earned by two companies over the given years where %P 


Q6. If the income of Samsung in 2007-08 was equal to the expenditure of Apple in 2010-11, What was the ratio of their respective profits?
2 : 11
5 : 23
6 : 26
5 : 33
23 : 5
Solution:


Q7. In 2011-12, the income of Apple was 119 crores. What was its expenditure (in crores) in that year?
60
70
77
80
87
Solution:

Q8.What was the expenditures (in crores) of the two companies in 2008-09?
26
32
66
Cannot be determined
None of these
Solution:
Cannot be determined as the graph depicts only P% earned by Samsung and Apple.

Q9. For Samsung, its income in 2010-11 was equal to its expenditure in 2011-12. What was the ratio of its respective incomes in these two years?
5 : 7
5 : 17
6 : 6
7 : 5
17 : 5
Solution:


Q10. For Apple, in which year is the percent increase in percent profit over that of pervious year the highest?
2006-07
2007-08
2009-10
2010-11
2011-12
Solution:


Directions (11-15): Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions. 
DONALD TRUMP is hardly the first American president to slap unilateral tariffs on imports. Every inhabitant of the Oval Office since Jimmy Carter has imposed some kind of protectionist curbs on trade, often on steel. Nor will Mr.Trump’s vow to put 25% tariffs on steel and 10% on aluminium by themselves wreck the economy: they account for 2% of last year’s $2.4trn of goods imports, or 0.2% of GDP. If this were the extent of Mr Trump’s protectionism, it would simply be an act of senseless self-harm. In fact, it is a potential disaster—both for America and for the world economy. As yet it is unclear exactly what Mr.Trump will do. But the omens are bad. Unlike his predecessors, Mr.Trump is a long-standing sceptic of free trade. He has sneered at the multilateral trading system, which he sees as a bad deal for America. His administration is chaotic, and Gary Cohn’s ominous decision on March 6th to resign as the president’s chief economic adviser deprives the White House of a rare free-trader, signaling that it has fallen into protectionist hands. Not since its inception at the end of the second world war has the global trading system faced such danger. Rough trade- This danger has several dimensions. One is the risk of tit-for-tat escalation. After the EU said it would retaliate with sanctions on American goods, including bourbon and Harley-Davidson motorbikes, Mr.Trump threatened exports of European cars. The second danger springs from Mr Trump’s rationale. The tariffs are based on a little-used law that lets a president protect industry on grounds of national security. That excuse is self-evidently spurious. Most of America’s imports of steel come from Canada, the European Union, Mexico and South Korea, America’s allies. Canada and Mexico look set to be temporarily excluded— but only because Mr.Trump wants leverage in his renegotiation of the North American Free-Trade Agreement, which has nothing to do with national security. Mr.Trump is setting a precedent that other countries are sure to exploit to protect their own producers, just as spuriously. It is not clear whether other countries can respond legally when national security is invoked in this way. This puts the World Trade Organization (WTO) into a rat trap. Either Mr.Trump will provoke a free-for-all of recrimination and retaliation that the WTO’s courts cannot adjudicate, or the courts will second-guess America’s national-security needs, in which case Mr.Trump may storm out of the organization altogether.

Q11. What is seen by Mr.Trump as the bad deal for America?
Mr.Trump’s vow to put 25% tariffs on steel and 10% on Aluminum.
The extent of Mr Trump’s protectionism.
Mr.Trump has sneered at the multilateral trading system.
Mr.Trump’s chaotic administration
Mr.Trump as a first president to slap unilateral tariffs on imports.
Solution:
He has sneered at the multilateral trading system, which he sees as a bad deal for America (refer 11th line of para 1)

Q12. Tariffs on steel and aluminum account for how many percent?
25% on both steel and aluminum
10% on both steel and aluminum
25% on steel and 10% on aluminum
0.2% on steel and 2% on aluminum
none of the above
Solution:
None of the above

Q13. What signal did it give when Gary Cohn’s decided to resign?
that a global trading system has faced a bigger danger.
that the administration has fallen into protectionist hands.
that the administration is chaotic.
that Mr.Trump is a long skeptic for free trade.
none of the above
Solution:
……resign as the president’s chief economic adviser deprives the White House of a rare free-trader, signaling that it has fallen into protectionist hands (refer last three lines of para 1)

Q14. Choose the word which is MOST SMILAR to the word given in passage. WRECK
ruin
build
construct
make
produce
Solution:
Wreck- to ruin

Q15. What is the theme of the passage?
laudatory
sarcastic
critical
cynical
analytical
Solution:
The theme of the passage is analytical as you can easily sum up from the last lines of para 1 only i.e. His administration is chaotic, and Gary Cohn’s ominous decision on March 6th to resign as the president’s chief economic adviser deprives the White House of a rare free-trader, signaling that it has fallen into protectionist hands. Not since its inception at the end of the second world war has the global trading system faced such danger.