TOD




Q1. Where is the registered office of NPCI?
Chennai
Hyderabad
Bengaluru
Mumbai
New Delhi
Solution:
The registered office of NPCI is in Mumbai.

Q2. What is the full form of "UPI"?
Unified Products Interface
Unified Payments Interface
Unified Payments International
Unique Payments Interface
Unified Promotions Interface
Solution:
Unified Payments Interface (UPI) is a system that powers multiple bank accounts into a single mobile application (of any participating bank), merging several banking features, seamless fund routing & merchant payments into one hood. It also caters to the “Peer to Peer” collect request which can be scheduled and paid as per requirement and convenience.

Q3. Name the city in which the 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in January 2019.
Indore
Allahabad
Varanasi
Pune
Gwalior
Solution:
The 15th Pravasi Bharatiya Divas will be held in the holy city of Varanasi in January 2019 with the Indian diaspora having an option to participate in Kumbha Snan and attend the Republic Day parade in New Delhi.

Q4. Name the Bollywood singer who was honoured with 26th PC Chandra Puraskaar for her contribution in the field of Indian music.
Sunidhi Chauhan
Asha Bhosle
Lata Mangeshkar
Anuradha Paudwal
Shreya Ghoshal
Solution:
Legendary singer Asha Bhosle was honoured with 26th PC Chandra Puraskaar for her contribution in the field of Indian music. Sharmila Tagore was the Chief Guest at the event who also presented the prestigious award to Asha Bhosle.

Q5. Name the Eminent Economist and the first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal who passed away recently.
Anirban Bahttacharya
Ashok Mitra
Vishwa Bondhu Moitra
Aniruddha Bhattacharya
Pramod Sukumara
Solution:
The first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal Ashok Mitra passed away in Kolkata. He was 90.

Directions (6-10): Each of the following questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q6. What does ‘sx’ mean in the code language? 
I. ‘pa na sx’ means ‘boys are clever’ in the code language. 
II. ‘se ni sx’ means ‘boys leave school’ in the code language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
If the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question. Sx=boys

Q7. Who among E, F, G, H and L is to the extreme left of the row if all are in a row facing towards the North? 
I. F is second to the left of G who is between L and E. 
II. L is to the extreme right.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
If the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
 H sits on the extreme left of the row.


Q8. Who among A, B, C, D and E is the tallest? 
I. D is second tallest and is shorter than B. 
II. D is taller than A, C and E, but is not the tallest.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
If the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question. B is tallest.

Q9. What is the direction of C with respect to B? 
I. N is to the North of B and D is to the West of B. 
II. C is to the West of N and to the North of D.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
If the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question. From statement both I and II,
C is in north-west direction of B.


Q10. How is B related to A? 
I. X is son of A and brother of B. Y is father of B. 
II. A is father of Y. Y is father of X who is brother of B. A has only one grandson.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient in answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data in either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both the statements I and II are together necessary to answer the question.
Solution:
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.


Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q11. For the first time in recent years (A) / the Delhi University Students’ Union elections will be held (B)/ on a Tuesday and not on a Friday (C)/ as was the tradition. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘was’ with ‘has been’.

Q12. Sources said the accused was fired (A) / by the owner of the dhaba (B) / after he had a fight (C) / with the victim in kitchen. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Insert ‘the’ before ‘kitchen’.

Q13. Resident doctors of Safdarjung Hospital called in (A) / their strike over alleged assault (B) / of their colleague (C) / by a patient’s family.(D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘in’ with ‘off’.

Q14. Huawei aims to use the Kirin Chips (A) / to differentiate its phones between a vast sea of competitors, (B) / including Samsung, who overwhelmingly rely (C) / on rival Snapdragon chips from Qualcomm, the market leader. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘between’ with ‘from’.

Q15. Coal shortage has hit power plants (A) / after a gap of nearly three years, (B) / forcing some private power plants (C) / to shut or pare operations. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error.

Directions (16-20): In the following number series one term does not follow the usual pattern. Find that term. 

 Q16. 7, 10, 17, 27, 44, 71, 116, 186
27
44
71
116
186
Solution:


Q17. 12, 24, 72, 288, 1440, 8645, 60480
12
288
1440
8645
60480
Solution:
Pattern is ×2, ×3, ×4, ×5, ×6
∴ wrong term = 8645 ≠ 1440 × 6 = 8640

Q18. 2, 8, 18, 32, 50, 72, 99
2
18
50
72
99
Solution:

Q19. 5, 6, 14, 43, 184, 925
43
6
184
14
925
Solution:
Pattern is ×1+1, ×2+2, ×3+3, ×4+4, ×5+5
∴ wrong term = 43 ≠ 14 × 3 + 3 = 45

Q20. 10, 25, 55, 135, 235, 475, 955
55
135
235
475
955
Solution:
Pattern is ×2 + 5, ×2 + 5, ×2+5, ×2+5……
∴ wrong term = 135 ≠ 55 × 2 + 5 = 115