Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB Clerk Prelims: 13th August 2018

Reasoning Questions for NIACL ASSISTANT 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming exams like NIACL ASSISTANT is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Direction (1-5)- Study the following information carefully and answer the given questions: 

There are 8 people M, N, O, P, Q, R, S and T sitting in a row and four people are facing north and four are facing south direction but not necessary in the same order. Not more than two people who sit together face the same direction. S is sitting second from one of the extreme end of the row. Four persons are sitting between S and T. M sits third to the right of T and faces north. P sits third to the left of N. R sits second to the right of N, who is facing in south direction. Q is sitting at one of the extreme end and facing in north direction. R is not an immediate neighbour of S. T is facing in opposite direction with respect to its neighbour. S and T are facing in opposite direction. Three persons are sitting between Q and O. Q and O face in the same direction.

Q1. Who sits 2nd to the right of the one who sits immediate right of S?
P
O
Q
R
None of these

Solution:

Q2. Who among the following sits immediate right of Q?
P
S
R
None
T

Solution:




Q3. How many persons are sitting to the left of P?
One
Two
Three
Four
None of these

Solution:




Q4. Who sits exactly between T and P?
O
M
N
Q
None of these

Solution:




Q5. Which of the following pair sits at extreme ends of the row?
R,T
T,N
M,N
R,Q
None of these

Solution:





Directions (6-10): In the following questions the symbols >, <, ≥, ≤, = are used with the following meanings. These statements are followed by two conclusions: Give answer as: 

Q6. Statements: R ≥ S =T > U > X 
 Conclusions: I. S > X       II. T < R
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if Neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I. S> X(True) II. T < R(False)

Q7. Statements: D = L ≥ G ≥ E ≥ F 
Conclusions: I. D > F         II. L = F
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I. D > F(False) II. L = F(False)

Q8. Statements: A > B ≥ F< C = D 
 Conclusions: I. D < A         II. C >A
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I. D < A(False) II. C >A(False

Q9. Statements: K > L ≥ M = N > P > O 
 Conclusions: I. L > N             II. O < L
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I. L > N (False)                  II. O < L (True)

Q10. Statements: M > S, B ≥ L = U ≥ S ≥ D 
 Conclusions: I. M ≥ D         II. S < B
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
I. M ≥ D(False)                  II. S < B(False)

Directions (11-15): Study the following questions and answering the questions referring to the word sequence given below: 

TREE        BOMB        MALL        KITE        NEAR 

Q11. If words are arranged according to the alphabetical series from left to right, then which word is third from the right end?
TREE
BOMB
MALL
KITE
None of these
Solution:
BOMB    KITE    MALL    NEAR    TREE

Q12. If each letter in each of the word is arranged according to the alphabetical series, then which is the fourth letter of the word, which is fourth from the right end?
H
B
M
T
O
Solution:
EERT        BBMO        ALLM         EIKT        AENR

Q13. If each consonant of each word is changed to its next letter according the alphabetical series, then How many words contains more than two vowels?
Two
None
One
Three
None of these
Solution:
USEE      CONC      NAMM      LIUE      OEAS

Q14. If each consonant of each word is changed to its previous letter according the alphabetical series, then How many meaningful words can be formed?
Two
None
One
Three
None of these
Solution:
SQEE       AOLA        LAKK      JISE      MEAQ

Q15. If 1st and 3rd letter of each word are interchange, then How many letters are there according to English alphabetical series in between the third letter of the word which is second from the left and which is second from the right end?
8
7
9
10
None of these
Solution:
ERTE      MOBB        LAML       TIKE       AENR
Letters between B and K are C,D,E,F,G,H,I,J = 8 letters.

               


Print Friendly and PDF